روز جهانی محیط زیست در جنگ

کیاپرس: با روز جهانی «محیطزیست در جنگ»، همایشی با عنوان روز «مقابله با آثار جنگ بر محیطزیست» برگزار شد که در جریان آن، معصومه ابتکار از افزایش ورود گردوغبار از کشور عراق به ایران بهدلیل درگیریهای داعش خبر داد و علیاکبرصالحی، بر رابطه مستقیم میان جنگ و محیطزیست تأکید کرد.
به گزارش کیاپرس، روز جهانی «مبارزه با آثار جنگ و درگیریهای مسلحانه بر محیطزیست» هر سال برگزار میشود. این روز، از سوی مجمع عمومی سازمان ملل در دوره دبیرکلی کوفی عنان،پایهگذاری شد. بسیاری از تقویمها با مخفف «روز جهانی محیطزیست در جنگ» یاد میکنند. در این همایش که از سوی سازمان حفاظت محیطزیست ایران، در پارک سالن همایشهای پردیسان برگزار شد، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و گری لوییس، نماینده مستقر سازمان ملل در ایران، حضور داشتند.
میان جنگ و محیطزیست، ارتباط وجود دارد
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه نشست گرامیداشت روز جهانی مقابله با آثار جنگ بر محیط زیست گفت: رویکرد بینالمللی دستگاه وزارت امور خارجه ایران در چارچوب حاکمیت و منافع ملی و از موضع اقتدار است واین رویکرد در زمینه محیطزیست نیز وجود دارد و البته در همه عرصهها پابرجا باقی خواهد ماند. رئیس سازمان انرژی اتمی تأکید کرد: ما در سطوح منطقهای و بینالمللی به دیالوگ و همکاری، متعهد هستیم و در سطوح مختلف و چارچوب سناریوی برد،نقش خود را در زمینه صلح و پیشرفت بهعنوان بخش لاینفک توسعه پایدار، انجام میدهیم.
علیاکبر صالحی در مراسم گرامیداشت روز جهانی مقابله با آثار جنگ در محیطزیست گفت: میان جنگ و محیطزیست، ارتباط وجود دارد و از زمان کنفرانس استکهلم بر این مسئله تأکید شده و فرازها و فرودهای زیادی، طی کردیم تا به درک جمعی دراینزمینه برسیم. او با بیان اینکه پیشرفت خوبی دراینزمینه وجود داشته است، اظهار کرد: البته اکنون چالشها در این موضوع، شکل پیچیدهتری گرفته و بنابراین لازم است که کارشناسان محیطزیست دراینزمینه اقدام کنند. معاون رئیسجمهوری ادامه داد: من بهعنوان شخصی که در دانشگاه، وزارت امورخارجه و سازمان انرژی اتمی کار کردهام، بهخوبی میدانم محیطزیست بهعنوان یک مسئله جهانی، بر رابطه میان کشورها تأثیر میگذارد.
صالحی با بیان اینکه هر روز شاهد مناقشات و اخبار دلخراشی از رنج انسانها و تخریب سکونتگاهها هستیم، تصریح کرد: بسیار مهم است برای کنترل این خشونتهای افسارگسیخته در سطح منطقه و بینالمللی، جواب مشخصی بیابیم و همچنین در زمینه آثار تخریبی جنگ بر محیطزیست، چه در زمین، چه در آب و چه در هوا، اقدامی کنیم.
او بیان اینکه مناقشات از آغاز تمدن بشری، محیطزیست را تخریب کرده است، خاطرنشان کرد: در زمان ما بهعلت گسترش ابزارهای جنگی، این امر بیشتر شده و بهویژه منطقهمان را متأثر کرده است که نیازمند همکاریهای بینالمللی و حمایت جهانی
دراینزمینه هستیم. رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه جامعه بینالملل بهویژه سازمان ملل و شورای امنیت در جایگاهی قرار نگرفتهاند که مناقشات مسلحانه را حلوفصل کرده و از پیامدهای آن جلوگیری کنند، ابراز کرد: ما همه میدانیم جامعه بینالملل
تلاشهای جدیدی برای ایجاد ابزار و مقرراتی بهمنظور جلوگیری از پیامد مناقشات، پیشبینی کرده و کشورهای مختلف در سطح ملی و فراملی به آن پرداختهاند و ما نیز توانستهایم براساس توافقنامههای موجود، پابهپا، در برابر این چالشها مقاومت
کنیم.
صالحی افزود: اکنون آژانسهای بینالمللی باید به ابعاد مسئله تأثیر جنگ بر محیطزیست بپردازند و ادبیاتی غنی را در این موضع ادامه دهند که دراینزمینه، دو نکته محافظت حقوقی از محیطزیست در زمان جنگ و نقش منابع طبیعی در صلح، وجود دارد.
او توضیح داد: اتخاذ مکانیسم صلحساز پس از مناقشات، میتواند به ایجاد ساختارها و نهادها کمک کرده و از رنج انسانها جلوگیری کند.
معاون رئیسجمهوری با اشاره به حضور خود در مذاکرات بیان کرد: من بهعنوان کسی که در مذاکرات ایران و ۱+۵ حضور داشتم، میگویم میتوان مناقشات را حل کرد و بهسوی مذاکره رفت. قطعنامه توافق هستهای نشان داد از طریق دیپلماسی میتوان مسیر را هموار کرد./سلامت نیوز