اتحاد نتانیاهو و کنگره علیه کاخ سفید

image_pdfimage_print

همه مسائل و موضوعات در ایالات متحده رنگ و بوی انتخابات2016الکترال را به خود گرفته‌است و دموکرات‌ها ایران را تنها برگ‌برنده خود می دانند . جمهوری‌خواهان با دعوت خارج از عرف دیپلماتیک از نتانیاهو ، شکست مذاکرات هسته‌ای با تهران را دنبال می‌کنند

جمهوری‌خواهان کنگره و سنای آمریکا وارد منازعه مستقیم با رئیس جمهوری دموکرات ایالات متحده شده اند. پیش بینی می شود،تنش‌هایی که واشنگتن را فراگرفته است با گذشت زمان و نزدیک شدن به موعد انتخابات 2016 شدیدترمی‌شود تا جایی که به زد و خورد میان طرفین منجر شود.
دورجدید تنش‌ها در آمریکا از آنجایی ناشی می شود که دموکرات‌ها همه هستی خود را از دست رفته می بینند و می خواهند قدرت خود را در کاخ سفید حفظ کنند؛آنها احتمالا با هدایت باراک اوباما از هیلاری کلینتون حمایت خواهند کرد. در مقابل جمهوری‌خواهان و در راس آنها «جنبش تی‌پارتی» که متشکل از کابوی‌های هفت‌تیرکش هستند هر اقدام کاخ سفید را به چالش خواهند کشید. آنها که خود را محافظان ارزش‌های آمریکایی می‌دانند،شیپورهای جنگ را صیقل داده‌اند تا در سایه پیروزی‌ در انتخابات کنگره ، سنا و فرمانداری ها کاخ سفید را هم فتح کنند.

در میان تصویری که از جنگ‌های داخلی آمریکا در ذهن بازسازی می شود،هفته گذشته رئیس جمهوری آمریکا در جمع نمایندگان و سناتورهای جمهوری‌خواه با نطقی پرکنایه مخاطبان خود را در حزب رقیب تحقیر کرد.

اوباما با تیکه پرانی به استراتژی های امنیتی خشن جمهوری‌خواهان و رئیس جمهوری پیشین آمریکا(جورج بوش‌پسر) خود را مدافع آزادی بیان و اصول دموکراتیک معرفی کرد.وی در این سخنان به نوعی آ‍ژانس‌های اطلاعاتی نظیر NSA  را نیز مورد انتقاد قرار داد.نکته جالب اینجاست که تحقیق مفصل دموکرات‌ها از شکنجه هدفمند توسط سیا ، تحت هدایت جورج بوش نیز برجسته شد.
رئیس جمهوری دموکرات اوباما در نگاه کلان خود جامعه میانی و اقشار پایین‌دستی جامعه آمریکا را مخاطب قرار داد. وی همچنان بر طرح خدمات اجتماعی«اوباماکر» تاکید کرد و برنامه های اقتصادی خود را برجسته کرد. در مقابل این صف آرایی داخلی اوباما، جمهوری خواهان برنامه‌های وی را «فرسوده به گل نشسته» ، «پوپولیستی و عوام گرایانه» ، «سوسیالیستی»  که در نهایت «منجر به فروپاشی اقتصاد آمریکا » منجر خواهد شد متهم کردند.

دموکرات‌ها در کنار برنامه‌های اقتصادی برای اقشارمیانی جامعه آمریکا،مهاجران و دیپلماسی را نیز به عنوان اهداف اصلی خود دنبال می کنند. رئیس جمهوری آمریکا برنامه پذیرش مهاجران و تعامل با کشورهای امریکای لاتین را اجرایی کرده‌است. با این اقدام تعداد زیادی از مهاجران به حامیان سرسخت برای هیلاری‌کلینتون تبدیل خواهند شد. در کنار این موضوع رابطه با کوبا نیز می‌تواند فرصت اقتصادی مناصبی را برای رشد اقتصادی امریکا در بازار بسته هاوانا فراهم کند.

عباسعلی منصوری آرانی،عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی معتقد است در کنار متغیرهای تاثیرگذار در انتخابات پیش‌روی آمریکا ، « سرنوشت مذاکرات هسته‌ای با ایران می تواند برنده انتخابات آینده آمریکا را تغییر دهد.»

وی در تشریح سابقه تاریخی این تاثیر گذاری گفت:«پیروزی انقلاب مردمی ایران در سال1357 با ریاست جمهوری جیمی کارتر از حزب دموکرات همزمان بود،تهران موجب سنت شکنی ریاست جمهوری 8ساله روسای جمهوری آمریکا و پیروزی رونالد ریگان از حزب جمهوری‌خواه شد. »

منصوری آرانی در رابطه با رویکرد اوباما در پرونده اتمی آمریکا گفت: « رئیس جمهوری دموکرات‌آمریکا برای حل و فصل پرونده اتمی ایران و حتی آغاز رابطه با تهران دست به ریسک‌های حساب شده می زند و در این راه حاضر است تمام تابوهای آمریکایی را بشکند. البته وی در این راه با مقاومت تهاجمی جمهوری‌خواهان مواجه خواهد شد.»

نکته جالب درباره کاندیدای دموکرات‌ها این احتمال مطرح است که در لحظه آخر جان کری،وزیرخارجه آمریکا و مسئول مذاکرات هسته‌ای با ایران به عنوان کاندیدای اوباما برای انتخابات 2016 مطرح شود.وی که رقیب جورج دبلیوبوش بوده است و با حل پرونده اتمی ایران قطعا به پیروزی بزرگی دست خواهد یافت.

شکست اصول دیپلماتیک توسط کنگره

جمهوری‌خواهان برای جلوگیری از تفاهم هسته‌ای و لغو تحریم‌های ایران در پی طرح تحریم‌های جدیدی هستند که با واکنش تند اوباما با استفاده از حق‌وتو و اختیارات قانونی رئیس جمهوری‌آمریکامواجه شد.  آنها بلافاصله پس از سخنرانی اوباما از نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای حضور در کنگره آمریکا دعوت کردند ، اقدامی که در واقع نمایان گر جنگ داخلی قدرت و تلاش باری نفوذ در حوزه اختیارات قانونی کاخ‌سفید می‌باشد.

به نوشته فایننشال تایمز،جمهوری‌خواهان آمریکا  با این اقدام برای فرار بنیامین نتانیاهو از شکست در سرزمین‌های اشغالی هم تبلیغ بسیار بزرگی است و هم فرصت بسیار خوبی برای دخالت در اختلافات روزافزون میان کاخ سفید و کنگره درباره دیپلماسی هسته ای با ایران محسوب می شود.بنیامین نتانیاهو اکتبر گذشته در اتاق بیضی شکل کاخ سفید در حضور نمایندگان رسانه های مختلف به باراک اوباما هشدار داد « با ایران درزمینه هسته ای ، توافق نامه ضعیفی امضا نکند که این کشور را در آستانه تبدیل شدن به یک قدرت هسته ای قرار دهد.»

ماجرای دعوت اعلام نشده نخست وزیر رژیم صهیونیستی توسط جمهور‌ خواهان برای سفر به آمریکا بدون اطلاع رئیس جمهوری و خارج از اصول دیپلماتیک بین‌المللی، عدم تفاهم عمیق میان بنیامین نتانیاهو و باراک اوباما را نشان می دهد.
ناتان ساکز کارشنای موسسه بروکینگز معتقد است« به نظر می رسد جمهوری خواهان تصور می کنند این که دیگران آنها را بیشتر از دموکرات ها طرفدار و حامی اسرائیل بدانند، امتیاز سیاسی بزرگی به دست خواهند آورد. حال سوال اینجا است که اسرائیل نیز می خواهد در این بازی سیاست حزبی مشارکت داشته باشد یا نه.»

گفتنی است که جان بینر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا چند ساعت پس از این که باراک اوباما تهدید کرد لایحه تحریم های جدید را علیه ایران وتو خواهد کرد، خبر دعوت از نتانیاهو را برای سخنرانی در کنگره اعلام کرد. رهبران جمهوری خواه می خواند لایحه ای را به تصویب برسانند که تحریم های جدیدی علیه ایران اعمال شود. تصویب این لایحه می تواند مذاکرات جاری هسته ای با ایران را به کلی نابود کند.

در کنار اوباما،دیگر رهبران خارجی نیز درباره این تصمیم کنگره اظهارنظر کرده اند. دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا نیز در سفر هفته گذشته خود به آمریکا درباره تحریم های جدید هشدار داد. این در حالی است که روز جمعه، وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان، بریتانیا و اتحادیه اروپا در مطلبی تحلیلی در روزنامه واشنگتن پست تاکید کردند تحریم های جدید تحریم های جدید، تلاش های ما را در مرحله بسیار حساس به خطر خواهد انداخت.

منصوری آرانی در تحلیل این وضعیت گفت:« نتانیاهو می خواد ادعاهای پوشالی خود را علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران در کنگره آمریکا فریاد بزند تا جو روانی را علیه مذاکرات هسته‌ای تشدید کرده‌باشد. البته جمهوری خواهان با دعوت از نخست وزیر رژیم صهیونیستی به عنوان مخالف سرسخت مذاکرات هسته‌ای می خواهند قدرت مداخله در سیاست‌خارجی را به رخ کاخ سفید بکشانند.»

باید یادآوری کرد که در نتیجه روابط بد میان نتانیاهو و اوباما، نخست وزیر اسرائیل تلاش کرد در انتخابات ریاست جمهوری 2012 آمریکا با اشکار کردن تمایل خود برای پیروزی میت رامنی نامزد جمهوری خواه در انتخابات، در انتخابات این کشور دخالت کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت:«شکست مذاکرات هسته‌ای ایران اگرچه کام جمهوری‌خواهان را برای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو شیرین خواهد کرد اما در بلند مدت برای رژیم صهیونیستی و فاتحان بعدی کاخ سفید احتمالا تبعات سنگینی را در افکار عمومی ایجاد خواهد کرد.»

وی در ادامه با تاکید بر« موفقیت دیپلماسی تعاملی تهران و احراز سلامت فعالیت‌های هسته‌ای ایران در افکارعمومی غرب » ، افزود:«مردم امریکا پس از تحمل چند جنگ فرامرزی در افغانستان ، عراق و مشکل امنیتی مقابله با تروریست‌های تکفیری داعش دیگر توانایی پذیرش تخاصم با جمهوری اسلامی و مواضع اصولی ایران را ندارد. دموکرات‌ها نیز این موضوع را می دانند و حاضر‌هستند هزینه‌های تعامل با ایران را برای گشایش در رابطه با تهران بپردازند.»

نکته جالب اینجاست که رئیس جمهوری ایالات متحده علی رقم نیاز شدید به تعامل با ایران و پیام‌های آشکار و نهانی که برای تهران ارسال کرده است براساس اصول امپریالیستی آمریکا همواره از مطرح بودن گزینه نظامی سخن می گوید در حالی که جمهوری اسلامی با بهره مندی از حمایت‌های مردمی و قدرت نظامی آماده هرگونه برخورد نظامی با هر نیروی متخاصم خارجی می‌باشد.

باراک اوباما ، رئیس جمهوری آمریکا فرصتی تاریخی در دست خود دارد .کاخ‌سفید اگر از زیاده‌خواهی‌های تاریخی ایالات متحده عقب نشینی کند، می تواند به تفاهم و تعامل با تهران دست پیدا کند. مذاکرات هسته‌ای و تفاهم‌نامه ژنو به نوعی آخرین فرصت برای حل و فصل مسالمت آمیز پرونده پوشالی علیه فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران است.

تحریم‌های خصمانه غرب تاکنون تاثیری بر روند رشد اقتصادی جمهوری‌اسلامی نداشته است و امروز نیز با طراحی استرات‍‍ژی های اقتصاد مقاومتی ایران اماده مقابله با هرگونه تخاصم جدید اقتصادی و حتی نظامی است.

ایران اگرچه در چارچوب تفاهم نامه ژنو دست به اقدامات اعتمادساز ، بالاتر از تعهدات NPT زده است اما در صورت شکست مذاکرات آماده است غنی سازی اورانیوم با خلوص60 درصد را با اتکا به نیروی متعهد و متخصص داخلی خود دنبال کند.

ح.م

این سایت توسط سید حسن موسوی کیاسری با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های خبری فعالیت می کند

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo