اسانس خوشبو کننده ومزایا و معایب آن

کیاپرس :همه انسان ها، در هر کجای جهان که باشند به حس بو و رایحه خوش در فضای اطراف خود علاقمند هستند. از دیرباز، استفاده از گیاهان معطر در خوراک برای ایجاد بوی خوش مرسوم بوده است.

بسیاری از جوامع در نقاط مختلف به دود کردن گیاهانی مانند عود و اسپند در فضای عبادتگاه ها و در مراسم های مهم پرداخته اند که به جز دلایل مذهبی، به دلیل رایحه منحصر به فرد و تشکیل فضایی است که به کمک این گیاهان فراهم می شده است. این امر بعدها به شکل استفاده از گیاهانی با عطر خوش در خانه ها و در نهایت تلاش برای ایجاد رایحه در فضای داخلی ادامه یافت. امروزه موادی که برای ایجاد رایحه دلنشین و آرامش بخش در محیط به کار می روند طرفداران فراوانی دارند و به فرم های مختلفی هم به بازار عرضه شده اند. یکی از انواع محصولاتی که این مهم را به انجام می رساند، اسانس و خوشبو کننده است.
آنچه که با عنوان اسانس در بازار شناخته می شود، ماده ای است که در دو نوع جامد و مایع به بازار عرضه شده و پایه روغنی یا الکلی دارد. این نوع محصولات برای فضاهای بسته مناسبند، بنابراین نمی توانید در نقاط باز با حجم بالای هوای آزاد مانند حیاط یا باغ از آنها بهره ببرید.
صرف حضور این محصولات در محیط برای انتشار رایحه آنها کافی است و دقت داشته باشید که نیازی نیست آنها را بسوزانید تا بوی خوش از خود منتشر کنند.
شاخه ای از علم پزشکی موسوم به آروماتراپی یا رایحه درمانی وجود دارد که به درمان بیماری هایی مانند افسردگی و اضطراب مزمن به کمک ایجاد بوی خوش در محیط می پردازد. این علم که در کنار درمان های آب گرم فرار می گیرد، به اثر رایحه های دلنشین بر روی گیرنده های بویایی در بینی و نحوه عکس العمل مغز به این اثرات می پردازد.
استشمام یک عطر خاص می تواند به رفع خستگی، کاهش استرس، افزایش تمرکز، رفع دردهای فیزیکی، تحریک اشتها، تحریک حس نوستالژی و نشاط آوری منجر شود که به وضوح نشان دهنده سطح گسترده اثرات مواد خوشبوکننده است.
معرفی انواع رایحه در میان اسانس ها و خوشبو کننده
بسته به نوع ماده و پایه تشکیل دهنده آن، اثر ناشی از استفاده می تواند بسیار متفاوت باشد. به طور کلی رایحه ها به چند دسته تقسیم می شوند که برای درک بهتر این محصولات و انتخاب گزینه بهتر بد نیست با آنها آشنا باشید:
- رایحه گل و طبیعت: بدیهی ترین نوع عطر که انسان از دیرباز با آن آشنا بوده است. بوی گل و گیاهان جنگلی همواره دلپذیر بوده و به وجود آوردنده حس طراوت و تازگی در افراد است. به طور عمده اکثر مواد تولید شده با هدف دستیابی به عطر گل و گیاه، ملایم و سبک هستند.
- رایحه میوه: شاداب کننده و مناسب برای رفع خستگی. بوی میوه پرتقال، هلو و لیمو جزو پرطرفدارترین مواد برای عطرآگین نمودن فضای داخلی هستند و در بسیاری از برندهای ادکلن معتبر بین المللی می توان رد پای آنها را یافت. اکثر تولیدات بدست آمده با این عطر دارای نت های متعدد هستند که به بوی پیچیده و منحصر به فرد اما آشنایی منجر می شود.
- رایحه خوراکی و غذا: این نوع از مواد اکثراً عطرهای گرم و شیرین با ماندگاری بالا تولید می کنند که به خصوص در فصول سرد سال موثر هستند. مطرح ترین و پرطرفدارترین نمونه از این نوع، رایحه نان است که در شیرینی فروشی ها و قنادی ها استفاده می شود و می تواند باعث تحریک اشتها و در نتیجه افزایش فروش گردد. نت نهایی در این نوع محصولات معمولاً ملایم است اما تا زمان طولانی در محیط باقی می ماند.
- رایحه ادکلنی: عطر ملایم این نوع مواد آنها را برای استفاده عمومی در میان مردم محبوب ساخته است. در نمایشگاه ها، مراسم های رسمی و گردهمایی ها این مواد را به کار می برند که قادر است به فضا حالتی نوآورانه، سطح بالا و جدی بدهد. اکثر محصولاتی که در دستگاه های مخصوص رایحه افشانی به کار می روند از این نوع هستند.
اسانس ها برای چه فضاهایی به کاربرده می شوند.
همان طور که گفتیم، بوهای متفاوت اثرات گوناگونی هم بر روان افراد می گذارند و به همین دلیل در محیط های مختلف استفاده از انواع متعددی کاربرد گسترده یافته است. بعضی از این موارد سابقه طولانی دارند، در حالی که باقی به دلیل رشد جوامع انسانی به مرور وارد چرخه زندگی انسانی شده اند.
مهمترین محل های استفاده از مواد عطرآگین برای محیط عبارتند از:
اماکن مذهبی: کهن ترین فضاهایی که در تاریخ بشریت از موادی مانند عود استفاده شده است، اماکن مذهبی بوده است. مساجد، امامزاده ها، حرم ها، معابد، کلیساها و… در سطح جهان از انواع مواد بهره می برند تا فضا را مطبوع، دلنشین و آرامش بخش گردانند. بوی شیرین، گرم و غالب که به سرعت در محیط پخش شود مورد علاقه این محل ها هستند.
ساختمان های مسکونی و اداری: در توصیف موارد استفاده در فضاهای مسکونی و اداری، می توانیم دو لفظ «پراستفاده» و «متنوع» را مطرح کنیم. مراکز اداری به طور عمده برای کاهش استرس و خستگی کارمندان خود و پایین آوردن تنش و افزایش تمرکز عطرهای متنوعی را به کار می برند. در چنین فضاهایی، رایجه گرم و شیرین در فصول سرد و رایحه خنک و سرد در فصول گرم می تواند گزینه مناسبی باشد.
مراکز بهداشتی: بیمارستان ها و مطب ها می توانند با به کار بردن عطرهای ملایم و آرامش بخش به کاهش استرس کمک کنند. همچنین این امر برای مراجعانی که دچار مشکلات و حساسیت تنفسی و همچنین آلرژی هستند می تواند بسیار موثر و مفید باشد.
مراکز تجاری: محیط جذاب و دلنشین و به تبع آن بوی خوش به عنوان بخشی از بازاریابی مدرن شناخته می شود. استشمام رایحه های دلنشین و ملایم می تواند اثر مثبتی در افزایش فروش کسب و کار داشته باشد و این امر در فضای تجاری بدون شک یک مزیت اساسی است.
سرویس بهداشتی: اگر سرویس بهداشتی مورد نظر رفت و آمد عمومی قابل توجهی داشته باشد، بیش از پیش متوجه اهمیت این قسمت می شوید. در کنار رعایت نکات بهداشتی و تمیز نگه داشتن سرویس ها، مسئولان این محیط ها می توانند با به کار بردن مواد با بوی غالب و ماندگار کیفیت فضای سرویس را بالا ببرند. به خصوص در رستوران ها و مراکز تجاری این امر از اهمیت فراوانی برخوردار است و باید به ان توجه شود.
رستوران ها و غذاخوری ها: همان طور که گفته شد، اثر عطر خوش محیطی بر روی اشتها و آرامش انکارنشدنی است. تمامی فروشگاه هایی که عرضه کننده مواد خوراکی داغ مانند رستوران ها، کافه ها و غذاخوری ها هستند می توانند با به کار بردن رایحه دلنشین و اشتهاآور در محیط، با هزینه اندک کمک شایانی به بهبود فروش خود نمایند. همچنین انتخاب صحیح عطر می تواند باعث افزایش شادابی کارکنان شده و از تجمع بوی آشپزخانه در محیط جلوگیری نماید.
مراکز تفریحی و ورزشی: انجام فعالیت های فیزیکی و تعرق فراوان در این مراکز امری معمول است و بوی نامطبوع ناشی از آن باید به طریقی کنترل شود. یکی از راه حل های واضح بهره گیری از مواد خوشبوست که به بهبود شادابی کمک می کنند. البته در نظر داشته باشید که باید همچنان یک سیستم تهویه مطبوع مناسب برای محیط خود فراهم کنید.
مزایای اصلی استفاده از اسانس و خوشبو کننده
برند های مطرح و شناخته شده ای از این محصولات در بازار وجود دارند و می بایست با شناخت کافی از این محصولات نسبت به خرید بهترین کالاها از این دسته ها اقدام نمود. مهمترین مزایای استفاده از این محصولات عبارتند از:
- ایجاد آرامش روانی
- اثر مثبت بر روی اخلاق فردی
- اثر مثبت بر روی خواب شبانه
- کاهش استرس
- ایجاد شادابی و نشاط
- بهبود اشتها و کمک به هضم غذا
- بهبود دردهای جسمانی و سیستم ایمنی
معایب اصلی مطرح شده برای اسانس و خوشبو کننده ها
انواع الکلی از فرمالدهید استفاده می کنند که با استفاده مداوم، به وجود آورنده مشکلات بهداشتی به خصوص برای چشم و بینی می شوند. آبریزش و سوزش چشم شایع ترین ایرادات در این زمینه هستند.
برخی از انواع این مواد از تقطیر نفت به دست می آیند که باعث تشدید آسم و معضلات ریوی می شوند. پس در نظر داشته باشید که بهتر است از باکیفیت ترین برندهای موجود در بازار استفاده کنید و از تهیه محصولات ناشناس بدون اطلاع از محتویات و نحوه تولید آنها خودداری نمایید.