
به گزارش کیاپرس بر اساس یک مطالعه جدید، مصرف حتی یک آبمیوه یا نوشیدنی گازدار و یا نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز می تواند خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهد. مطالعات جدید بر اساس تحقیقاتی جهانی نشان می دهد که در طرف مقابل، مصرف چای سیاه و چای سبز می تواند این خطر را کاهش دهد. همچنین محققان به این موضوع پی بردند که نوشیدن ۷ فنجان آب با کاهش احتمال سکته مغزی در ارتباط است.
این یافته ها از دو تجزیه و تحلیل پروژه تحقیقاتی Interstroke به دست آمده است که به ترتیب به اثرات نوشیدن نوشیدنی های گازدار، آبمیوه، آب، چای و قهوه پرداخته است. یافته های مربوط به آبمیوه و نوشیدنی های گازدار در مجله سکته مغزی منتشر شدند، در حالی که یافته های مربوط به چای و قهوه در مجله بین المللی سکته مغزی گزارش شدند.
داده هایی که تحلیل ها بر اساس آن ها انجام شد، مطالعه بزرگ و بین المللی INTERSTROKEcase بود که نتایج آن برای اولین بار در سال ۲۰۱۶ منتشر شد. این مطالعه شامل ۲۶۹۵۰ فرد از ۳۲ کشور بود. تحلیل های فعلی داده های INTERSTROKE با همکاری محققان دانشگاه مک مستر در انتاریو، کانادا و دانشگاه گالوی در ایرلند انجام شد.
نوشیدن چند فنجان قهوه در روز خطر سکته مغزی را افزایش می دهد؟
محققان دریافتند که نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز، خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. در حالی که نوشیدن همین مقدار چای می تواند این خطر را کاهش دهد.
در یک تجزیه و تحلیل، محققان دریافتند که نوشیدن حداکثر یک نوشیدنی گازدار در روز، چه با شکر شیرین شده باشد و چه به صورت مصنوعی، با افزایش ۲۲ درصدی خطر کلی سکته مغزی در ارتباط است. این خطر با مصرف دو عدد از این نوشیدنی ها در روز سه برابر شد.
چرا نوشیدن آبمیوه خطر سکته مغزی را افزایش می دهد؟
این مطالعه خاطرنشان کرد که افزایش خطر سکته مغزی می تواند ناشی از این واقعیت باشد که بسیاری از محصولاتی که به عنوان آبمیوه به بازار عرضه می شوند دارای مقادیر بالایی از کنسانتره، قند های افزوده شده و مواد نگهدارنده هستند که ممکن است مزایای مرتبط با میوه های تازه را از بین برده و خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
نوشیدنی های آبمیوه با افزایش ۳۷ درصدی احتمال سکته مغزی به دلیل سکته مغزی ایسکمیک یا خونریزی داخل جمجمه ای (خونریزی داخلی درون فضای جمجمه) مرتبط بود. با مصرف دو عدد از این نوشیدنی ها در روز، این خطر سه برابر می شود. نشان داده شده است که زنان به دلیل سکته مغزی ایسکمیک یا خونریزی داخل جمجمه ای مرتبط با نوشیدن آبمیوه در مقایسه با مردان، احتمال سکته مغزی بیشتری را تجربه می کنند.
همه نوشیدنی های میوه ای نمی توانند خطر سکته مغزی را افزایش دهند
همه نوشیدنی های میوه ای به صورت یکسان ساخته نمی شوند. آبمیوه های تازه و طبیعی به احتمال زیاد فوایدی را به همراه دارند، اما نوشیدنی های میوه ای ساخته شده از کنسانتره با مقدار زیادی قند اضافه شده و مواد نگهدارنده، ممکن است مضر باشند.
پروفسور Andrew Smyth، استاد اپیدمیولوژی بالینی در دانشگاه گالوی و پزشک مشاور در بیمارستان های دانشگاه گالوی و محقق ارشد هر دو مطالعه می گوید: «تحقیقات ما همچنین نشان می دهد که احتمال سکته مغزی با مصرف بیشتر نوشیدنی های گازدار افزایش می یابد.»
تجزیه و تحلیل دیگری اشاره می کند که مصرف بیش از چهار فنجان قهوه در روز احتمال سکته مغزی را تا ۳۷ درصد افزایش می دهد، اما مصرف کمتر آن خطر سکته را افزایش نمی دهد.
نقش آب و چای در پیشگیری از سکته مغزی
مصرف بیش از ۷ فنجان آب در روز با کاهش احتمال سکته مغزی ناشی از لخته شدن خون مرتبط است.
بر اساس این مطالعه، نوشیدن چای احتمال سکته مغزی را ۱۸ تا ۲۰ درصد کاهش می دهد، طبق این مطالعه، مصرف ۳ تا ۴ فنجان چای سیاه در روز، از جمله چای سیاه و ارل گری و نه چای سبز یا چای های گیاهی، با ۲۹ درصد کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی در ارتباط بود. احتمال سکته مغزی با نوشیدن ۳ الی ۴ عدد فنجان چای سبز در روز با ۲۷ درصد احتمال کمتر سکته مغزی در ارتباط است.
مروری بر نکات کلیدی
- بر اساس تحقیقاتی که به تازگی منتشر شده، نوشیدنی های گازدار، آبمیوه و قهوه زیاد می توانند خطر سکته مغزی و خونریزی داخل مغزی را افزایش دهند.
- محققان دریافتند نوشیدن چهار فنجان قهوه در روز خطر سکته مغزی را افزایش می دهد، اما نوشیدن کمتر این خطر را افزایش نمی دهد.
- به گفته محققان، چای به طور کلی در برابر سکته مغزی محافظت می کند، اگرچه در جنوب آسیا اینطور نیست.
- این نتیجهگیری ها از مقدار زیادی از داده هایی که شرکت کننده هایی از ۳۲ کشور را شامل می شوند به دست آمده اند.