دیابت یک بیماری شایع در ایران و جهان است که یکی از عوامل تأثیرگذار در کنترل آن، تحرک بدنی و ورزش است.
دیابت چیست؟
دیابت یا مرض قند بیماری است که در آن مقدار ترشح انسولین کمتر از میزان لازم برای طبیعی نگه داشتن قند خون است. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده تولید میشود و در سوختوساز مواد نشاستهای و قندهای ساده و در نتیجه تنظیم قند خون نقش مهمی دارد. بنابراین، کاهش نسبی انسولین در جریان دیابت، منجر به افزایش قند خون میشود که در صورت عدم کنترل و تنظیم آن در حد مناسب، میتواند منجر به ضایعات جبرانناپذیر در قسمتهای مختلف بدن شود.
دیابت از جمله شایعترین بیماریهای متابولیک محسوب میشود. دیابت، پرفشاری خون و اختلالات چربیهای خون را بیماریهای تمدن جدید مینامند.
نکات مهم در ورزش برای افراد دیابتی
قبل از شروع هر ورزشی، با پزشک خود مشورت کنید و در مورد نوع، شدت و مدت ورزش با او صحبت کنید.
اگر انسولین میزنید، ۳۰ دقیقه قبل از شروع ورزش، قند خون خود را چک کنید تا مطمئن شوید که قند خون شما در محدوده ایمن (۱۰۰ تا ۲۵۰ میلیگرم بر دسیلیتر) قرار دارد.
اگر قند خون شما زیر ۱۰۰ میلیگرم بر دسیلیتر بود، قبل از شروع ورزش، یک میان وعده حاوی کربوهیدرات مانند یک عدد موز یا یک لیوان آبمیوه بنوشید.
در حین ورزش، هر نیم ساعت یک بار قند خون خود را چک کنید.
اگر قند خون شما زیر ۷۰ میلیگرم بر دسیلیتر بود یا دچار ضعف و لرزش شدید، ورزش را متوقف کنید و یک میان وعده حاوی کربوهیدرات بخورید.
بعد از ورزش، نیز قند خون خود را چک کنید.
مراقب آسیبهای جزیی ورزش باشید، زیرا بدن افراد دیابتی به دلیل آسیب عروق و اعصاب کوچک، هم زودتر آسیب میبیند و هم دیرتر بهبود مییابد.
کفش راحت و مناسب بپوشید و ورزشهای خشن انجام ندهید.
نتیجهگیری
ورزش برای افراد دیابتی بسیار مهم است، اما باید با دقت و رعایت نکات ایمنی انجام شود. مشورت با پزشک قبل از شروع هر ورزشی، ضروری است.