وی ادامه داد: فرد هنگامی که خواب می رود به شکل دوره ای چشم ها حرکت سریع دارد (REM)و این زمانی است که فرد اطلاعاتی را که در طول آن روز و یا روزهای قبل به دست آورده به حافظه بلندمدت خود می سپارد و همزمان خواب هم می بیند که تیم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، تاثیر خواب عمیق بر سلول های عصبی را مورد بررسی قرار داد.
دکتر نورافشان یادآور شد: در این تحقیق در موش صحرایی آزمایشگاهی سفید، حرکت سریع چشم ها را در طول چرخه خواب حذف کردیم و نتایج آن را برروی گروه مربوطه مورد آزمایش قرار دادیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: ما یکسری مخازن بزرگ در اختیار داریم که تا ارتفاع ۶ تا ۷ سانتی متری آب در آنها وجود دارد و موش های آزمایشگاهی برروی پایه های کوچک استوانه ای مانند روی لبه این محل ایستادند و در صورتی که خوابشان عمیق می شد و به عبارتی وارد مرحله (REM) می شدند در آب می افتادند و با توجه به اینکه آب کمی سرد بود، بیدار می شدند و همین مسئله باعث داشتن خواب سطحی ونه عمیق آنها می شد.
دکتر نورافشان ادامه داد: تیم پژوهشی یادشده به مدت ۲۱ روز روی این موش ها آزمایش کردند و نتیجه این بود که نداشتن خواب عمیق بر کاهش حافظه بلندمدت و کوتاه مدت افراد به شدت تاثیر می گذارد.
رئیس مرکز تحقیقات استریولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: علاوه بر این شرایط یادشده (نداشتن خواب عمیق) باعث از دست دادن سلول های عصبی اصلی (نورون) و سلول های پرستار نورون ها می شود.
دکتر نورافشان افزود: در این خصوص از دست دادن سلول ها را در ۳ منطقه اصلی بررسی کردیم؛ یکی در بخش پیشانی مغز که مربوط به منطقه شخصیت، قضاوت و وجدان افراد است، دیگری منطقه هیپوکمپ که مربوط به حافظه کوتاه مدت و همچنین هسته هایی که در ساقه مغز بوده و مربوط به تنفس است؛ در نهایت به این نتیجه رسیدیم که در هر ۳ ناحیه یادشده، نداشتن خواب عمیق باعث از دست رفتن سلول های نورون و پرستار می شود.
وی عنوان کرد: حاصل این تحقیق، بررسی برروی هسته های تنفسی بود و مقاله آن در یکی از بهترین ژورنال های دنیا در زمینه خواب چاپ شد.
دکتر نورافشان با اشاره به انجام این تحقیق توسط مرکز تحقیقات استریولوژی و گروه علوم اعصاب دانشکده علوم نوین دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: محققان دانشگاه علوم پزشکی شیراز به این نتیجه رسیدند که از دست رفتن زمان خواب عمیق که با حرکات چشم ها همراه است برروی سلول های عصبی منطقه حافظه، شخصیت و تنفس تاثیر منفی می گذارد.انتخاب
