چرا طرح زایمان طبیعی عقیم ماند؟

کیاپرس/متخصص زنان و زایمان گفت: زایمان یکی از سخت‌ترین کارهای در دنیا محسوب می‌شود، اما امروزه با یک سری تکنیک‌ها می‌توان زایمان را برای مادر به یک خاطره خوشایند تبدیل کرد.

به گزارش کیاپرس از خبرگزاری مهر؛: بر اساس آمارهای جهانی، نرخ زایمان غیرطبیعی در سال ۲۰۲۱ به ۲۱ درصد افزایش پیدا کرده بود و در سال‌های اخیر، این آمار در ایران نیز روند افزایشی داشته است.

در همین راستا سال ۱۴۰۰ قانونی به نام قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تصویب شد. این قانون با موضوع ترویج زایمان طبیعی مطرح شده و اقداماتی در این موضوع توسط سازمان‌های ذی‌ربط صورت گرفته است اما به دلیل وجود برخی از چالش‌ها اجرایی شدن کامل این طرح امروزه عقیم مانده است.

در رابطه با موضوع زایمان طبیعی برخی از پزشکان نسبت به این طرح زاویه دارند و برای راحت طلبی و فرار از جواب‌دهی به کمیسیون پزشکی مادران را به سزارین تشویق کرده است. پزشکان خود را موظف نمی‌کنند که با مادر در مورد عوارض سزارین و فواید زایمان طبیعی صحبت کرده و نظر آنان را در مورد زایمان غیرطبیعی تغییر دهند.

زایمان غیر طبیعی عوارض زیادی را برای مادر و جنین به همراه دارد؛ عوارضی که به جنین آسیب رسانده، مادر را دچار خونریزی حین زایمان کرده و در برخی مواقع منجر به مرگ مادر می‌شود.

در همین راستا خبرنگار مهر با مریم عشوری مقدم متخصص زنان و زایمان و شیرین نیرومنش متخصص زنان و زایمان گفتگویی داشته است که در ادامه مشروح این پرسش و پاسخ را می‌خوانید.

آمار سزارین در کشور ما روند افزایشی دارد یا کاهشی؟

زایمان یکی از سخت‌ترین کارهای در دنیا محسوب می‌شود، برای همین است که به ضرب‌المثل تبدیل شده و نشانه از سختی آن کار دارد؛ اما این سختی با حس شیرینی مادر شدن در آمیخته است و زایمان برای مادر به یک خاطره زیبا مبدل می‌شود.

زایمان طبیعی ممکن است سخت به نظر برسد اما از ابتدایی‌ترین حسن‌های زایمان طبیعی عوارض بسیار کم این نوع زایمان است که در آینده برای مادر ممکن است ایجاد کند، اما از طرفی سزارین یک روشی به شمار می‌رود که برای نجات جان مادر و جنین طراحی شده است. در جهان برای به دست آوردن آمار سزارین یک میانگین معرفی شده که نشان می‌دهد سالیانه چند مورد زایمان سزارین وجود داشته، این میانگین در ایران رعایت نشده و آمار سزارین به دلایل مختلفی در حال افزایش است.

چه عواملی باعث افزایش زایمان‌های غیرطبیعی در کشور می‌شود؟

در زایمان طبیعی مواردی چون بحث‌های فرهنگی و باورهای خانوادگی، حرف‌های اطرافیان، ترس از زایمان از جمله عواملی است که در عدم انجام زایمان طبیعی مادر تأثیر گذار است.

گاهی افراد از درد زایمان ترس دارند، همچنین به طور کلی خانم‌ها بدانند که مبحث زایمان یک پروسه همراه با درد است اما امروزه با تکنیک‌ها و روش‌های کاهشی درد، زایمان‌ها مثل قدیم نخواهد بود. زمانی که زایمان طبیعی انجام می‌شود تغییراتی در لگن فرد ایجاد شده که خیلی از افراد از این تغییرات ترسیده و فکر می‌کنند در آینده دچار مشکل خواهند شد.

جدای از تفکرات و ترس‌ها، یک فرهنگ بدی که در جامعه وجود دارد، مادر به دلیل اینکه یک فرزند می‌خواهد، به پزشک مراجعه کرده و درخواست سزارین می‌کند؛ اما متأسفانه سزارین باعث ایجاد مشکلات زیادی در شکم مادر خواهد شد. تمامی خانم‌ها از سنین ۴۵ سال به بالا به دلیل یائسگی و تغییراتی که برای رحم ایجاد می‌شود، بالاجبار یک عمل جراحی مجدد دارند و اگر سزارین شده باشند، بدنشان توان یک عمل دیگر را نداشته و مادر با عوارض خطرناکی روبه‌رو خواهد شد.

چرا برخی از متخصصین زنان و زایمان، زایمان طبیعی انجام نمی‌دهند؟

بحث دیگری که وجود داشته و از موارد افزایش زایمان غیرطبیعی به شمار می‌رود، مبحث پزشکی دفاعی است یعنی متخصص زنان از ترس اینکه فردای روز زایمان متهم نشود زیر بار مسئولیت زایمان طبیعی نمی‌رود. دلیل دیگر خود مراجعه کننده است یعنی مادر با مشاهده کوچک‌ترین مورد درخواست سزارین کرده و متخصص زنان زایمان نیز به دلیل یک‌سری نگرانی‌ها، ترس‌ها و عدم جواب‌دهی به کمیسیون پزشکی بعد از زایمان، به‌جای آگاهی بخشی به مریض با فرد همراه شده و برای فرار از این موقعیت با اینکه فرد می‌تواند زایمان طبیعی داشته باشد اما زودتر از موعد مریض را سزارین می‌کنند.

با توجه به قوانین و تعرفه‌ها مردم باید بدانند که هزینه زایمان طبیعی در تمام بیمارستان‌ها از زایمان سزارین بیشتر است، اما در جامعه کنونی صدای پزشک شنیده نمی‌شود برای مثال پزشکی عمل زایمان طبیعی انجام داده و چندین سال از عمل جراحی گذشته اما هنوز حق‌الزحمه این پزشک پرداخت نشده است.

یکی از دلایلی که برخی پزشکان عمل‌های سزارین بیشتری انجام می‌دهند، دلایل مالی و ریسک کمتر در عمل جراحی است. بعضی از پزشکان ریسک عمل زایمان طبیعی را نمی‌پذیرند زیرا هزینه بالاتری به اسم زایمان طبیعی از بیمار گرفته می‌شود اما در این میان حق‌الزحمه پزشک برای این نوع عمل پرداخت نشده و بیمه نیز هزینه‌ای متحمل نمی‌شود.

مسائل مالی در انجام زایمان به صورت سزارین نقش دارد؟ پزشک از این موضوع نفع می‌برد؟

همچنین در تمام بیمارستان‌ها این طور معرفی شده، که برای زایمان طبیعی متخصص بیشتر هزینه دریافت می‌کند اما در واقعیت متخصص هزینه‌ای دریافت نکرده است. در صورتی که یکی از راه‌های کاهش زایمان غیر طبیعی می‌تواند همین پرداخت به موقع دستمزد متخصص باشد تا پزشک نیز برای انجام زایمان طبیعی انگیزه داشته باشد.

اگر یک سازمان پول کارگرانش را ندهد یا پول پرستاران چند ماه به تعویق افتد همه رسانه‌ها مطالبه‌گری می‌کنند اما در ذهن عموم مردم اینجا افتاده که پزشکان و متخصصین پول خوبی دریافت کرده و مشکل اقتصادی ندارند، این بی نظمی‌ها به این دلیل است که شغل ما امنیت اقتصادی نداشته و خیلی از عمل‌ها انجام و بعد از اتمام حق ما خورده شده است.

مورد بعدی از عوامل تأثیرگذار در افزایش سزارین می‌توان به ناهنجاری‌های زمان زایمان اشاره کرد. با توجه به آمارهای جهانی از هر ۱۰۰ بارداری حدود ۲۰ درصد زایمان‌ها دچار ناهنجاری خواهند شد، اما در جامعه ما خانم باردار تصور می‌کند از زمانی که تست بارداری‌اش مثبت شده تا ماه آخر باید استراحت مطلق باشد. مادران بدانند همانطور که بارداری یک روند طبیعی خلقت به شمار می‌رود، سقط نیز یک روند طبیعی است و با استراحت مطلق حیات جنین ضمانت نخواهد شد. تنها فایده استراحت مطلق ابتلاء به عوارض بعد از زایمان اعم از اضافه وزن و دیابت بارداری است.

گاهی یک‌سری تشخیص‌ها باعث افزایش سزارین خواهد می‌شود، یعنی پزشک می‌گوید بچه با پا به دنیا می‌آید و خطر دارد، بنابراین مادر باید سزارین شود، این در حالی است که در کشورهای دیگر زمانی که ممکن است جنین با پا به دنیا بی آید در دل مادر جنین را می‌چرخانند تا بتوانند زایمان طبیعی را بدون مشکلی انجام دهند. در بحث زایمان غیر طبیعی تمام این ادله باعث افزایش آمار سزارین در کشور خواهند شد.

سزارین چه عوارضی دارد؟

عوارض سزارین خیلی زیاد بوده همچنین در فردی ممکن است با اختلاف چندین سال بروز پیدا کند. اما از سری عوارض رایج آن می‌توان به چاقی، حساسیت به بیهوشی و داروها، از دست دادن خون زیاد، تعداد پایین گلبول‌های قرمز خون مادر، خطر ابتلاء به دیابت، عفونت بعد از عمل یا تب، آسیب به اندام‌های داخلی، هیسترکتومی اورژانسی (برداشتن رحم بعد از زایمان سزارین)، زخم و بروز اختلال در زایمان‌های بعدی، آسیب به کودک و در مواردی حتی منجر به مرگ مادر نیز خواهد شد. این‌ها فقط بخشی از عوارض سزارین است که در افرادی یا اختلاف ممکن است ظهور پیدا کند.

آیا کسانی که این طرح را تصویب کردند خودشان زایمان طبیعی انجام داده‌اند؟

متأسفانه بعضی از دوستان در دانشگاه یا وزارت بهداشت شروطی را برای کاهش آمار سزارین بیان می‌کنند که به آن حتی پایبند نبوده است، یعنی خود فرد زایمان طبیعی نداشته و سزارین انجام داده است. از جهتی یکسری تناقض منافع بین پرستارها و ماماها وجود داشته و اشکالاتی نیز در ساختار نظام پزشکی و سلامت ما وجود دارد. بعضی از دوستان حوصله چندین ساعت در اتاق فرار بودن را ندارند و ترجیح می‌دهند بیمار سزارین کند تا وقت آنان تلف نشود. در تناقض منافع، متخصص زنان، ماما و پرستاران هر کدام به نحوی مقصر هستند.

از نظر من قبل از تصویب یک قانون و اجباری کردن آن باید ابتدا به مادران آموزش داد که بارداری و زایمان بخشی از خلقت انسان بوده و جای ترسی ندارد. گاهی بعضی مادران برای زایمان دخترشان می‌گویند طوری عمل شود که درد نداشته باشد اما این امکان ندارد، حتی در عمل سزارین نیز درد وجود دارد منتها امروزه با یک سری تکنیک‌ها اعم از گازهای تنفسی، بیهوشی، اپیدورال و زایمان در آب می‌توان درد زایمان را کاهش داده و زایمان را برای مادر به یک خاطره خوشایند تبدیل کرد.

  • اخبار مرتبط

    • فروردین 2, 1404
    زیاده روی در مصرف آجیل ها و افزایش وزن

    کیاپرس/مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: یکی از تنقلات پر مصرف در ایام عید نوروز آجیل است که علاوه بر فواید تغذیه ای این دانه ها، مصرف بیش از اندازه شان باعث افزایش وزن می شود. به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر احمد اسماعیل‌زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در خصوص تغذیه در تعطیلات نوروز، گفت: آجیل از تنقلات رایج این ایام است، اما مصرف بیش از حد آن می‌تواند مشکلاتی برای سلامت ایجاد کند. جایگزین کردن یک وعده غذایی کامل…

    • فروردین 2, 1404
    بیمارستانها برای پذیرش و ارائه خدمات به بیماران اورژانسی و مصدومان آمادگی کامل دارند

    کیاپرس/معاون درمان وزارت بهداشت تاکید کرد: بیمارستانهای سراسر کشور برای پذیرش و ارائه خدمات به بیماران اورژانسی و مصدومان آمادگی کامل دارند و اگر بیمارستانی این کار را نکند، برای ما جای سوال و پیگیری جدی دارد. به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر سید سجاد رضوی در حاشیه بازدید از بیمارستان آیت الله طالقانی تهران، اظهار داشت: در ایام تعطیلات نوروز پزشکان و دستیاران سال سوم و چهارم در مراکز درمانی حضور دارند و در صورت نیاز، پزشکان متخصص و فوق تخصص آنکال مقیم خدمات…

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    اخبار گذشته

    پیام تسلیت وزیر بهداشت در پی سانحه مأموریت نیروهای اورژانس

    پیام تسلیت وزیر بهداشت در پی سانحه مأموریت نیروهای اورژانس

    هلال احمر: سیلاب در چند استان؛ مردم از سفرهای غیرضروری خودداری کنند

    هلال احمر: سیلاب در چند استان؛ مردم از سفرهای غیرضروری خودداری کنند

    رهبر انقلاب: سرمایه‌گذاری برای تولید، کلید بهبود اقتصادی و مقاومت در برابر تهدیدها

    رهبر انقلاب: سرمایه‌گذاری برای تولید، کلید بهبود اقتصادی و مقاومت در برابر تهدیدها

    آمادگی بیمارستان‌ها برای پذیرش بیماران اورژانسی در نوروز

    آمادگی بیمارستان‌ها برای پذیرش بیماران اورژانسی در نوروز

    زیاده روی در مصرف آجیل ها و افزایش وزن

    زیاده روی در مصرف آجیل ها و افزایش وزن

    ۳۴۰۰ پایگاه اورژانس آمادگی کامل برای ارائه خدمات مورد نیاز به مسافران نوروزی را دارند

    ۳۴۰۰ پایگاه اورژانس آمادگی کامل برای ارائه خدمات مورد نیاز به مسافران نوروزی را دارند
    enemad-logo