
کیاپرس/دکتر علی مطلق عضو هیات علمی دانشگاه در یادداشتی اعلام کرد:
هر سال در جهان، حدود چهار صدهزار کودک بین ۰ تا ۱۹ سال به سرطان مبتلا میشوند و حدود صدهزار کودک جان خود را از دست می دهند.
هر چند بروز سرطان ها در کودکان خیلی کمتر از بزرگسالان است اما به دلیل ابتلا در سن پایین، بار بیشتری را به نظام سلامت تحمیل می کننند به طوری که سرطان های کودکان سالانه سبب از دست رفتن حدود ۸ میلیون سال عمر کودکان در جهان می شود.
از سوی دیگر چیزی که در خصوص سرطان های کودکان باعث خوشحالی است این است که میزان بهبودی آنها بالقوه بالاست.
.میزان بهبودی سرطان های کودکان، به سطح رفاه و درآمد کشورها بستگی دارد به طوری که در کشوهای با درآمد بالا، ۸۰ درصد در کشورهای با درآمد متوسط ۵۰ درصد و درکشورهای با درآمد کم ۲۰ درصد است. یکی از مهم ترین علت ها برای این تفاوت، تشخیص دیرتر در کشورهای با درآمد کم هست. برای اینکه سرطان زودتر تشخیص داده شود دو اقدام مهم و موثر قابل انجام است.
یکی اینکه علایم و نشانه های مشکوک سرطان به پدر و مادرها آموزش داده شود و از سوی دیگر نظام سلامت برنامه معینی برای شناسایی این علایم از راه آموزش ارائه دهندگان خدمت و ارجاع مناسب در قالب یک نظام ارجاع مشخص داشته باشد.
از جهت دیگر، پس از ابتلا نیز کودکان مبتلا به سرطان و خانوادههایشان، دچار عوارض کوتاه مدت و بلند مدت در زمینه های مختلف می شوند از جمله اثرات روانی، اجتماعی، عاطفی مانند عدم پذیرش یا ترک درمان، گوشه گیری، ترک مدرسه و اختلالات شناختی و اثرات اقتصادی ناشی از هزینههای مستقیم شامل مراجعه به مراکز سرطان، پرداخت برای خدمات و یا خرید محصولات مرتبط با مراقبت از کودکانشان و هزینههای غیرمستقیم مانند کاهش درآمد به دلیل وقفه یا از دست دادن شغل والدین.
بسیاری از این مشکلات را می توان با برنامه ریزی درست در نظام سلامت برطرف یا کم کرد به عنوان مثال به این صورت که کودکان و خانواده هایشان، حمایت های روانی اجتماعی مناسبی داشته باشند، امکانات درمانی از جمله جراحی و رادیوتراپی پیشرفته توزیع مناسب تری در سطح کشور داشته باشد یا مراقبت های تسکینی برای عوارض کوتاه و بازتوانی برای عوارض بلند مدت بیماری ارائه شود.
اگر این برنامه ریزی ها انجام و عملی شود، می توانیم انتظار داشته باشیم که کودکان راحت درمان را بپذیرند و بیماری باعث گوشه گیری و ترک مدرسه نشود، کودکان و خانواده ها مجبور نباشند مدت ها دور از خانه بمانند با اگر هم مجبور شدند، به امکانات سکونتی و رفاهی دسترسی داشته باشند و اینکه کودکان مبتلا درد و رنج کمتری را متحمل بشوند و کمتر عوارض طولانی مدت یا قطع عضو را تجربه کنند.
با این اقدامات نه تنها حداقل ۸۰% کودکان مبتلا به سرطان در ایران بهبود خواهند یافت، بلکه وقتی بیماری را پشت سر گذاشتند، عوارض کمتر و کیفیت زندگی مناسب تری تجربه خواهند کرد.
برای دستیابی به این اهداف، انجمن های علمی و موسسات خیریه مرتبط در کنار مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و دفتر سازمان جهانی بهداشت در ایران، تلاش می کنند در هفته مبارزه با سرطان کودکان در فاصله ۲۷ بهمن تا ۳ اسفند، “پویش آگاهی بخشی سرطان کودکان” را برگزار کنند تا توجه پدر و مادر ها به تشخیص زودرس از راه شناسایی علایم بیماری و توجه سیاستگذاران نظام سلامت به برنامه ریزی در این زمینه جلب شود.