کیاپرس: پزشک مجرب کاروان حجاج در مازندران گفت: رعایت نکات بهداشتی برای حجاج ضروری است تا با مشکلی مواجه نشوند.
محمد سلطانتویه با تأکید بر رعایت نکات بهداشتی توسط زائران، اظهار کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی کشور عربستان زائران باید در طول شبانهروز بیش از سه لیتر آب بنوشند که دچار کمآبی نشوند.
وی با بیان اینکه کمآبی بدن احتمال ابتلا به سنگ کلیه و عفونتهای ادراری را افزایش میدهد، گفت: حجاج باید با نوشیدن آب در طول شبانهروز از کمآبی کلیهها جلوگیری کرده و در صورت مشکل به پزشک کاروان مراجعه کنند.
پزشک مجرب کاروان حجاج در مازندران بر رعایت بهداشت فردی و مواد غذایی تاکید کرد و افزود: در صورت عدم رعایت نکات و دستورات بهداشت فردی و اجتماعی انواع بیماریها در میان مهمانان انتشار پیدا میکند.
سلطانتویه با اعلام اینکه بیماران نیازمند مراقبتهای ویژه توصیههای پزشکی و دارو های مصرفی روزانه خود برای ۶ هفته همراه خود داشته باشند، اضافه کرد: حجاج باید ۱۰ روز قبل از ورود به سرزمین وحی واکسن مننژیت تزریق کنند.
وی به گرمای هوای عربستان اشاره کرد و گفت: گرمازدگی به علت گرما یا ازدحام جمعیت به وجود میآید که علائم آن شامل گرفتگی دردناک عضلات، خستگی شدید و ضعف ناشی از گرما، سرگیجه، تشنگی، بیاشتهایی، تهوع و استفراغ است.
این پزشک مجرب اضافه کرد: اگر زائری دچار گرمازدگی شد باید به حالت درازکش در محیط خنک استراحت کند و مایعات و مقداری اندکی نمک مصرف کند.
سلطانتویه، خستگی را یکی از مهمترین علل ضعف جسمانی و کاهش ایمنی دانست و تاکید کرد: حجاج باید استراحت کافی داشته باشند و قبل از به جا آوردن مناسک حج از رفتن به بازار خودداری کنند.
وی با تأکید بر رعایت دستورات غذایی و داروئی به ویژه برای افراد مبتلا به بیماریهای مزمن، گفت: در ایام حج بیماریهای ویروسی عامل سرماخوردگی شایع میشوند که حجاج باید قبل از سرو غذا دستان و صورت خود را شستوشو کرده و از وسایل شخصی خود استفاده کنند همچنین از ماسک در تمام ایام غیر از موارد منع شرعی بهره ببرند.
این پزشک مجرب با اشاره به اینکه محل اسکان زائران باید قبل از ورود آنها سمپاشی شود، بیان کرد: حشرات و حیوانات موذی عامل انتقال بیماریها هستند که مدیران کاروان باید به آن توجه جدی داشته باشند.
سلطانتویه بر بهداشت مواد غذایی نیز تاکید کرد و گفت: مدیران باید به آب، فاضلاب، تهویه، سینک ظرفشویی آشپزخانه توجه کنند.
وی با بیان اینکه نظافت فردی خدمه بهویژه آشپزها و افرادی که در توزیع غذا نقش دارند، افزود: این افراد از کلاه، روپوش و دستکش یکبار مصرف استفاده کنند و قبل و بعد از هر کاری به شستن دست توجه کنند.
این پزشک مجرب با اشاره اینکه حجاج از پرخوری پرهیز کنند، تصریح کرد: برای افرادی که رژیم غذایی خاصی دارند مصرف غذای پرهیزی ضروری است.
سلطان تویه با اعلام اینکه حجاج در صورت احساس مشکلات به پزشک درمانگاه مجموعه هتل اطلاع دهند، خاطرنشان کرد: فشار خون و قند خون زائران بیمار باید کنترل شود و برای پیشگیری از بیماری زائران باید سه شرط اساسی و مهم (استراحت کافی، استفاده از ماسک و عدم روبوسی و شستوشوی دست و صورت قبل از خوردن غذا ) رعایت کنند.
وی با بیان اینکه استفاده نامناسب از دستکش موجب انتقال آلودگی میشود، بیان کرد: دستکش یکبار مصرف باید به تعداد کافی در دسترس خدمه قرار گیرد و همچنین در ورودی آشپزخانه باید یک تکه پارچه آمیخته به کلر قرار گیرد تا قبل از ورود به این محل کفشها را ضدعفونی کند.
این پزشک مجرب کاروان حجاج بر تخلیه زبالهها در زمانهایی که از انباشته شدن زباله جلوگیری شود تاکید کرد و گفت: محل انبار باید خشک و خنک باشد ودر انبار جز مواد غذایی وسیلهای دیگر نگهداری نشود و از آن بهعنوان محل اسکان استفاده نشود.
سلطانتوبه با بیان اینکه محل اسکان زائران بهویژه دستشویی و حمام باید روزانه توسط زائران شستوشو و ضدعفونی شود، افزود: زائران برای جلوگیری از لیز خوردن و احتمال آسیب استخوانی از دمپایی مناسب استفاده کنند و چگونگی استفاده از توالت فرنگی را آموزش ببینند.
وی رعایت اخلاق و احترام به دیگر زائران را یکی از وظایف اسلامی و شرعی دانست و اضافه کرد: حجاج در طول سفر باید به حقوق دیگران احترام بگذارند و برای کمک به همسفران خود تلاش کنند.فارس