وزیر جهادکشاورزى در مراسم دیدار با وزیر بهداشت با اشاره به گزارشی که توسط دبیرخانه ارائه شد، گفت: روح پیشرفت در این گزارش حاکم بود اما چیزی مشاهده نمی شود تا جنبه سمعی بصری داشته و افراد بیگانه به این مسائل را، متوجه اتفاقی که افتاده است، کند. از طرفی اگر طرح ها زمینه سرعت بخشیدن دارند، دوستان باید به خواسته معاون بهداشتی وزارت بهداشت بپردازند.

وى بیان کرد: اکنون وارد مقوله جدیدی شدیم که در گذشته وجود نداشت. برخی مشکلات موجود به علت بستر؛ یعنی خاک و پس از آن برخی آفات است که در روند عمومی قابل پیگیری نیست. اگر میزان آرسنیک زیاد است باید خاک شناسایی، موقعیت یابی و راهکاریابی شود و محصولات جایگزین کشت شوند. آب های آلوده را کم و بیش می توان علت یابی کرد.
وزیر جهاد و کشاورزی قاچاق سم را بیش از قاچاق کود اعلام کرد و گفت باید دراین خصوص نسخه ویژهای پیچیده شود. در گذشته به علت تحریم مشکلی زیادی وجود داشت اما اکنون آموزشهایی در زمینه بد مصرف کردن داده می شود از طرفی باید با سوداگران نیز برخورد شود.
حجتی در حاشیه دیدار با وزیر بهداشت در جمع خبرنگاران در ادامه مصوبات سال ۹۲ در شورای عالی سلامت و امنیت غذا به ریاست رئیس جمهور تصمیماتی در وزارت بهدات و وزارت جهاد کشاورزی گرفته و عملی شد.
وی ادامه داد: در وزارت جهاد کشاورزی سم و کود از نابسامانی های گسترده رنج میبرد و کودها حاوی فلزات سنگین بودند که برخی مواد مورد نیاز را نداشته ، جایی ثبت نشده و نظارتی بر آنها وجود نداشت از طرفی این کودها عرضه و حتی صادر میشد که خوشبختانه کادر موفق این وزارتخانه نزدیک به ۴ هزار نوع کود در کشور تولید و عرضه می شود. از طرفی برای تولیدکنندگان نیز استانداردهایی را تعریف کردم در حوزه سم آسیب پذیری بیشتر بوده و نگرانی از سوی مردم و وزارت بهداشت وجود داشت.
متاسفانه برخی از عرضه کنندگان سم شناسایی نشده و هیچ مجوزی برای عرضه ندارند و بیش از ۱۰۰ عرضه کننده سم از میان ۴۰۰۰ عرضه کننده مجوز نداشته اما مابقی مجوز گرفته و صلاحیت عرضه را دارند.
وی با اشاره به سمهایی که از چند دهه پیش عرضه میشد ادامه داد: امروز این سمها پر خطر تلقی شده و دهها رقم از آنها حذف شدهاند اکنون سمهای کم خطر و بی خطر شناسایی ، ثبت و تولید میشوند و چگونگی ورود، عرضه، فعالیت شبکه توزیع و کاربرد سم برای هر محصول مورد توجه قرار گرفته است چرا که یکی از مشکلات ما استفاده سم برای محصول نا مرتبط بود.
وزیر جهاد با اشاره به طرح مشترک پایش هفت محصول با وزارت بهداشت ادامه داد: این طرح برای ۳میلیون و ۲۰۰ هزار تن محصول تحت عنوان غذای سالم در دستور کار قرار دارد. شرکتهای دانش بنیان نیز در حوزه مودا بیولوژیک و خروج از محصولات شیمیایی و ورود به محصولات طبیعی روز به روز فعالیتهای گستردهتری دارند.
وی در خصوص محصولات تراریخته یاد آور شد: در خصوص کشت این محصولات کار جدی انجام نشده و محصولاتی که مستقیم مورد مصرف قرار میگیرند تولید نشدهاند اما این اطمینان را به مردم میدهیم که تمام اقدامات ما بر اساس قانون صورت گیرد.
در ادامه این مراسم خسرو صادق نیت رییس مرکز سلامت محیط و کار گفت: مواجهات کشاورزان با عوامل آسیب رسان بسیار زیاد است که برای کاهش مواجهات، آموزش هایی ارائه مى شود. تاکنون بیش از صد هزار بازدید صورت گرفته و بهورزان و کارشناسان بهداشت محیط با کشاورزان ارتباط مستقیم داشته اند.
صادق نیت ادامه داد: ۳۰۰ هزار کشاورز در ۲۷ هزار کلاس آموزشی در مورد نحوه به کارگیری سموم و کاهش مواجعات مورد آموزش قرار گرفتهاند از طرفی شاهد استفاده از برخی سموم که ربطی به محصول نداشته در نمونه برداریها بودیم.
وی کنترل آبیاری محصولات به ویژه سیفیجات را با اهمیت خواند و افزود: در سال ۹۴ ، ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار مزارع با فاضلاب تصفیه نشده کشت شدند که مهمترین استانها در این خصوص البرز، آذربایجان غربی، تهران و کرمانشاه است این میزان در سال ۹۳ سه هزار و ۴۰۰ هکتار گزارش شده بود.
وی با اشاره به افزایش اخطارهای بهداشتی بیان کرد: در سال ۹۱ ، ۱۸۷مورد، در سال ۹۲، ۳۳۰ مورد در سال ۹۳، ۴۶۰ مورد و در سال ۹۴ ، ۶۶۰ مورد اخطار داده شده است از طرفی میزان ارجاع قضایی از ۱۱۹ مورد در سال ۹۱ به ۲۹۱ مورد در سال ۹۴ رسیده است و مزارع معدوم شده از ۳۵ هکتار به ۲۹۲ هکتار افزایش داشته است از طرفی نمونه برداری از فاضلاب ۱۵۱ مورد در سال ۹۱ و ۳۰۰ مورد در سال ۹۴ بوده است.
۶۳ درصد سبزیجات نیترات سنگین دارد
در ادامه این مراسم علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزارت بهداشت آبیاری با فاضلاب و فلزات سنگین را یکی از نگرانیها دانست و گفت: ما در ۴ حوزه استفاده از فاضلاب و پسابها در کشاورزی، بهداشت کشاورزان، کنترل گندم و پسته از نظر آفلاتوکسین و همکاری وزارت آموزش و پرورش و جهاد کشاورزی برای سواد بیشتر کنترلها را افزایش دادیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه ۶۳ درصد سبزی نیترات سنگین دارند و مردم را به مصرف بیشتر سبزیها ترغیب میکنیم، بنابراین پیشنهاد من افزودن سبزی به ۷ محصولی است که مورد پایش قرار گرفتهاند از طرفی آموزش به کشاورزان باید گسترده تر شده و با سرعت بیشتری انجام شود چرا که ۴ میلیون کشاورز در کشور داریم و نباید برای آموزش آنها تا ۵ سال آینده صبر کنیم.