وقتی پای بیمه و پرداخت خسارت به کشاورزان همیشه میلنگد

مازندران با داشتن باغها و اراضی بیشمار بهعنوان قطب کشاورزی در کشور محسوب میشود با توجه به این موضوع بحث بیمه کشاورزی مطرح شده است.
آنچه از مفهوم بیمه برمیآید این است در صورت بروز خسارت آب در دل کشاورز تکان نخورد و مطمئن باشد که خسارتهای وارد شده جبران میشود؛ متأسفانه در حال حاضر بیمه کشاورزی این معنا را برای کشاورز ندارد که در نتیجه نوعی بیاعتمادی نسبت به بیمه در کشاورزان به وجود آمده است.
در حال حاضر هنوز خسارت برف دو سال گذشته به کشاورزان مازندرانی پرداخت نشده که کشاورزان همچنان شاهد آثار این خسارت هستند با توجه به سیلآسا بودن بارشها در مازندران هر بار شاهد بروز خسارت به کشاورزان بودیم در حالیکه همچنان آنان منتظر جبران این خسارتها هستند.
*کشاورزان همواره تب و تاب بعد از بلایای طبیعی را دارند
مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران در اینباره گفت: انتظاری که باغداران از مسؤولان دارند این است با توجه به اینکه معمولاً محصول باغهای استان درگیر حوادث و بلایای طبیعی میشود که مجموع اینها بخش کشاورزی و باغدارای را نگران میکند لازم است به این موضوع توجه بیشتری کنند.
محمدرضا شعبانی با بیان اینکه وضعیت بیمه محصولات کشاورزی و باغی خیلی ضعیف است، گفت: این موضوع خواسته کشاورز و باغدار را برآورده نمیکند که لازم است دولت در این بخش حمایت ویژهای داشته باشد تا باغدار خیالش از بابت نگرانیهای طبیعی آسوده شود.
وی با اعلام اینکه باغداران همواره تب و تاب بعد از حوادث طبیعی را دارند که چگونه باید ارتزاق کرده و حق بیمه باغداری را پرداخت کنند، تصریح کرد: تنها برخی باغداران باغهای بزرگی دارند و دو شغله هستند و بیشتر آنان تکشغله بوده و تنها از این راه امرار معاش میکنند.
مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران با اشاره به اینکه دولت حمایت ویژهای از بخشهایی که براثر حوادث طبیعی دچار خسارت شدند را مورد توجه قرار دهد تا بخش تولید زنده و پویا بماند و از بین نرود، اظهار کرد: اینگونه نباشد که کشاورز با فروش زمین بدهی خود را پرداخت کند باید کشاورزی که روز زمین کار میکند را حفظ کنیم نه اینکه روز به روز شاهد ساختوساز در اراضی باشیم.
شعبانی بیان کرد: در برخی موارد شاهد حذف و یا افزایش حق بیمه کشاورزان هستیم که همه این موارد نگرانیهای بسیاری را برای کشاورزان به وجود میآورد.
وی یادآور شد: شاهد حذف برخی بیمهها در بحث باغی هستیم که این سوال را برای افراد به وجود میآورد « چرا کشاورز و باغدار با باغ نمیتواند بیمه باشد و باید به سمت بیمههای دیگر از جمله باربری سوق پیدا کند».
مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران اضافه کرد: تامین اجتماعی بیمه باغی را تحتالشعاع قرار داد و بهدنبال حذف آن است.
*شرایط بیمه باغی باید برای تأمین اجتماعی محرز باشد
مدیرکل تأمین اجتماعی مازندران نیز درباره بحث بیمه باغبانی میگوید: در این زمینه پیشبینی شده افرادی که دارای یک هکتار باغ باشند و فردی در آن اشتغال بوده و ادعای اشتغال فرد و رابطه حقوقی و مزدبگیری برای تأمین اجتماعی محرز و همچنین کارفرما دارای مجوز لازم باشد مشکلی به همراه ندارد.
علیاصغر محمودی بیان کرد: بعضی از افراد در جای دیگری مشغول کار هستند و قصد دارند از یارانه دولتی بیمه باغداری برخوردار شوند.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته، ۳۵ هزار نفر بیمه شده باغ و ۱۵ هزار بیمه زمینهای کشاورزی در مازندران ثبت شده است، اضافه کرد: در مجموع حدود ۵۰ هزار نفر در مازندران در زمینهای کشاورزی و باغهای مازندران زیرپوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.
مدیرکل تأمین اجتماعی مازندران در پایان گفت: بهطور حتم کشاورزان و باغدارانی که نتوانستند از مزایای بیمه باغداری بهرهمند شوند اشتغال آنان برای سازمان تامین اجتماعی محرز نشده است.
*نبود حمایت صحیح و واقعبینانه از بخش کشاورزی مازندران
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت بیمه کشاورزی ، گفت: در حوزه کشاورزی گلایههای زیادی وجود دارد و در این زمینه تذکراتی هم داده شد.
محمد دامادی افزود: یکی موضوعات مهم در کشاورزی بحث بیمه است که بیمه قرار است اعتماد جلب کند و پشتوانه فرد بیمهگذار باشد در زمان قرارداد وعدههای بسیاری میدهند در زمان پرداخت یا پرداخت نمیشود یا مبلغ ناچیزی پرداخت شده که هیچ تأثیری ندارد و یا بسیار دیر هنگام پرداخت میشود.
وی با اشاره به اینکه نمونه بارز اینکه هنوز خسارت برف مازندران بهصورت کامل پرداخت نشده است، اضافه کرد: باغداری که یک میلیارد فروش محصول داشت در سال گذشته به ۱۰۰ میلیون تومان رسید این خسارت چه زمانی جبران میشود.
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بندهای مختلف تگرگ، برف، بارندگی و صاعقه زیرپوشش بیمه قرار نمیگیرد که این سوال را به وجود میآورد که آیا بهدنبال عصر یخبندان طولانی هستید که این اتفاق کاملاً عجیب و غریبی است.
دامادی با اعلام اینکه یکی از دلایلی که بخش کشاورزی ضعیف است پشتوانهها حمایت صحیح و واقعبینانهای از کشاورزان ندارند، یادآور شد: مقام معظم رهبری بارها درباره تبدیل اراضی کشاورزی به ویلاها بحث کردند و فرمایشات زیادی در این زمینه داشتند، یکی از دلایلی که این اتفاق میافتد اقتصاد کشاورزی بوده که دچار مشکل است و کشاورزان با مشکلات اقتصادی بسیاری مواجه هستند و باید حل شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: قریب به بیش از ۳۰ سال گذشته درباره مشکلات کشاورزان صحبت میکنیم پس مشخص است اقدام موثری انجام ندادیم و ادبیات ما تغییر نکرد که در رأس این مشکلات بحث بیمه است.
به گزارش فارس، کشاورزان مازندران در سرما و گرما در زمینها کار میکنند و با بروز بلایای طبیعی تمام رنجهایی که کشیدند از بین رفته و رنج یکساله آنها نابود شده و از بین میرود پس با توجه به این موضوع لازم است کشاورزی استان تحت پوشش بیمهای قرار گیرد که در صورت بروز حوادث تمامی خسارت را جبران کند و روز به روز شاهد رشد و پیشرفت بخش تولید باشیم نه اینکه شاهد این باشیم که شاهد ساختوساز برجها و ساختمانهای کوچک و بزرگ در اراضی کشاورزی باشیم./فارس