داعش بازی در ورامین!
حمله به مراسم اصلاح طلبان و ضرب و شتم وزیر کشور دولت اصلاحات در کانون توجه روزنامه های اصلاح طلب بوده است. این روزنامه ها هر کدام با لحن شدیدی نسبت به این اقدامات واکنش نشان داده اند.با این حال موضوع تروریسم و گروگان گیری در مالی نیز از دیگر موضوعات مهم امروز بوده است.
حمله به مراسم اصلاح طلبان و ضرب و شتم وزیر کشور دولت اصلاحات در کانون توجه روزنامه های اصلاح طلب بوده است. این روزنامه ها هر کدام با لحن شدیدی نسبت به این اقدامات واکنش نشان داده اند.
با این حال موضوع تروریسم و گروگان گیری در مالی نیز از دیگر موضوعات مهم امروز بوده است.
در ادامه میتوانید روایت تابناک از مهمترین مطالب روزنامههایی شنبه ۳۰ آبان ماه را مرور کنید.
بخشی از تیترهای روزنامه های اصلاح طلب درباره حوادث ورامین به شرح زیر است:
روزنامه ابتکار:حمله تندروها به موسوی لاری
روزنامه قانون:داعش بازی در ورامین
روزنامه اعتماد:ایستادگی علیه گروه فشار
روزنامه شرق: اخلاق دلواپسان در همایش اصلاح طلبان
روزنامه آرمان:حمله تندروها به لاری
«روزنامه ابتکار» در گزارشی با عنوان« گروگانگیریهای سریالی در آفریقا » می نویسد:« آفریقا گرفتار تروریسم است و وضعیت بهتری نسبت به خاورمیانه ندارد. هرچند که در صدر اخبار قرار ندارد اما وقایع تروریستی در این منطقه نه تنها چیزی از داعش کم ندارد بلکه میتوان گفت اقدامات گروههای تروریستی مانند بوکوحرام از هم کیشان خاورمیانه ایشان هولناک تراست تا جایی که موسسه صلح و علوم اقتصادی، گروه شبه نظامی بوکو حرام را مرگبارترین گروه تروریستی در جهان اعلام کرد. روز گذشته افرادی مسلح و ناشناس به هتل رادیسون بلو در شهر باماکو حمله کرده و تعداد ۱۷۰ نفر را به گروگان گرفتند. بعضی خبرگزاریها از آزاد شدن ۸۰ نفر از گروگانها خبر دادند و تعداد کشتهها را بین ۳ تا ۹ نفر تا عصر روز گذشته پیش بینی کردهاند. هر چند که هنوز ماهیت گروگانگیرها و افراد مسلح افشا نشده اما بعید نیست که بوکوحرام یا القاعده که در این منطقه ریشه دوانده پشت این قضیه باشد. اینکه بوکوحرامیها کیستند و چگونه تشکیل شدهاند و زمینه پیدایش این گروهها چه بوده است نیازمند کنکاش و بررسی است. همانگونه که اقدامات تروریستی در سوریه، عراق، بیروت و فرانسه محکوم است و به آنها پرداخته میشود، اقدامات تروریستی در آفریقا نیز نباید فراموش شود و نیازمند همدردی و مبارزه جهانی با این اقدامات است.
بوکو حرام ازداعش هم بدتر است
موسسه صلح و علوم اقتصادی، گروه شبه نظامی بوکو حرام را مرگبارترین گروه تروریستی در جهان اعلام کرد. در همین رابطه ، یونایتدپرس گزارش داد که موسسه صلح و علوم اقتصادی در گزارشی اعلام کرد بوکو حرام در سال ۲۰۱۴ میلادی هفت هزار و ۵۱۲ نفر را کشته که این تعداد ۳۰۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۳ میلادی بوده است.بر اساس این گزارش، گروه تروریستی داعش بیش از هر گروه تروریستی دیگری توجه رسانهها را به خود جلب کرده اما سال گذشته میلادی شش هزار و ۷۳ نفر را کشته که این تعداد کمتر از آمار کشتارهای گروه بوکو حرام بوده است.در عین حال، شبه نظامیان فولانی نیجریه در سال ۲۰۱۴ میلادی هزار و ۱۲۹ نفر را کشتهاند که این تعداد ۶۳ نفر بیشتر از سال ۲۰۱۳ میلادی بوده است.وزارت امور خارجه آمریکا در سال ۲۰۱۳ میلادی، بوکو حرام را در فهرست گروههای تروریستی خارجی قرار داد.بوکو حرام ماه مارس به پیروی از گروه داعش متعهد و به متحد این گروه در غرب آفریقا تبدیل شد.در گزارش موسسه صلح و علوم اقتصادی، حملات گروههای شبه نظامی در جهان در مقایسه با سال قبل از آن، هشتاد درصد افزایش داشته که این میزان افزایش در ۱۵ سال گذشته بیسابقه بوده است.در سال دو هزار میلادی، سه هزار و ۳۲۹ نفر در حملات شبه نظامیان کشته شدند در حالی که در سال ۲۰۱۴ میلادی تعداد کشتهها در این حملات با نه برابر افزایش به ۳۲ هزار و ۶۵۸ نفر رسید. اغلب این حملات در پنج کشور متمرکز بوده و حدود ۷۸ درصد کشتارهای تروریستی در سال ۲۰۱۴ میلادی در افغانستان، عراق، نیجریه، پاکستان و سوریه بوده است.تعداد قربانیان فعالیتهای تروریستی سال گذشته در کشورهای دیگری از قبیل کامرون، جمهوری آفریقای مرکزی، سومالی، سودان جنوبی، یمن و اوکراین نیز افزایش یافته است.در این گزارش همچنین آمده است تعداد کشورهایی که دست کم یک بار چنین کشتارهایی را تجربه کردهاند با هشت مورد افزایش در سال ۲۰۱۴ میلادی در مجموع به ۶۷ کشور رسید که این آمار کشورهای غربی از جمله استرالیا، اتریش، بلژیک، کانادا و فرانسه را شامل میشود.»
«روزنامه کیهان» در گزارشی با عنوان« از زمزمه ائتلاف با دولت تا زمزمه تغییر رویکرد غرب» در ستون اخبار ویژه خود می نویسد:« یک نماینده مجلس گفت لاریجانی منتظر انعطاف دولت برای ائتلاف در انتخابات است.
عوض حیدرپور در گفتوگو با روزنامه اعتماد، اصولگرایان را در مجلس به دو طیف تندرو و معتدل تقسیم کرده و میگوید: قسمتی از اصولگرایان در فضایی که اعتدال و میانهروی سکه رایج شده ترجیح میدهند به سمت همین اعتدال گرایش داشته باشند.
وی درباره احتمال ائتلاف لاریجانی و «معتدلین اصولگرا» با هواداران دولت میگوید: در مجلس چنین تمایلی بین گروههای معتدل اصولگرا وجود دارد. ضمن اینکه همه اینها هم از تندروها زخم خوردهاند. طبیعی است که آقای لاریجانی تمایل ندارد تا مثلا در موقعیتی مثل ۲۲ بهمن سال ۹۱ قرار بگیرد و امثال آقای روحانی یا حتی هاشمی رفسنجانی هم نمیخواهند آن هشت سال را دوباره تجربه کنند. همین احساس تهدید یک لولای مهم بین این گروهها خواهد بود.
حیدرپور درباره ائتلاف خاطرنشان کرد: ما وقتی وارد فضای انتخاباتی شویم از یک سو مانع خاصی سر راه چنین همگرایی وجود ندارد و از سویی هم الزاماتی حتی برای آن میتوان متصور بود. الان به شکل مشخص در ارزیابی نیروها در شهرستانها این مسائل مدنظر دو طرف قرار دارد و بر اساس یک برنامه هماهنگ در بسیاری جاها به توافق بر سر نامزدها هم رسیدهاند. الان این درک عمومی بین اصولگرایان معتدل و حامیان دولت وجود دارد که میتوانند برای انتخابات با یکدیگر کار کنند و کنار بیایند. شخص آقای لاریجانی در مجلس نهم انعطاف و همراهی لازم را با دولت در طول دو سال گذشته نشان داده است و خود دولتیها هم معترف به این هستند. البته دولت هم همکاری لازم را نشان داده است. در جمع اصولگرایان معتدل مجلس این تقاضا وجود دارد که باب گفتوگو با حامیان دولت برای انتخابات باز شود و این مطالبه هم قطعا نمیتواند بدون جواب بماند.
وی گفت: این مطالبه از هر دو طرف، مخصوصا از طرف بزرگان جریان معتدل اصولگرا که باب این گفتوگوها را باز کنند و وارد فاز عملی بشوند، مطرح میشود.حیدرپور در پاسخ به این سوال که «آقای لاریجانی تا اینجا در عمل چه کرده، به هر حال فرصت زیادی تا انتخابات نمانده» اظهار داشت؛ بعد از برخی پیگیریها به نظر من اینطور میآید که آقای لاریجانی و چهرههای موثر جریان معتدل اصولگرا هم منتظر انعطاف هواداران دولت برای چنین ائتلافی هستند. به هر حال این جریان در مجلس برای بسیاری از پروژههای دولت در دو سال اخیر هم انرژی و وقت گذاشته و هم ضربه خورده و فشارهایی را متحمل شده است و اکنون انتظار دارد که برای یک ائتلاف یا همکاری انتخاباتی انعطاف طرف مقابل را ببیند. وقتی آن اتفاق بیفتد احتمال به نتیجه نرسیدن گفتوگوها بسیار کم است، یعنی اگر آنها جلو بیایند این طرف هم آماده پذیرش پیشنهادات است.یادآور میشود علی لاریجانی روز پنجشنبه در مراسم تجلیل از صادرکنندگان برگزیده استان قم، با تاکید بر اینکه رسانهها از عنوان مسائل بیمورد سیاسی پرهیز کنند، گفت: قبلا غربیها عنوان میکردند به دنبال براندازی در ایران هستند و در حال حاضر میگویند که بسیاری از مشکلات بدون تعامل منطقی با ایران حل نمیشود. لازم است رسانهها به این گفته توجه داشته باشند و سخنان پیشین غربیها نسبت به ایران را عنوان نکنند، زیرا دیگر نگاه غربیها به ایران تغییر کرده و این در کتابها و مقالات جدیدشان بیان شده که لازم است مطالعه شود.لاریجانی افزود: پایداری ثبات و امنیت و استراتژیک درست ایران موجب شده نگاه غربیها به ایران تغییر کند و دیگر در پی براندازی ایران نباشند.»
«روزنامه شرق» در گزارشی با عنوان« نظر نوه امام درباره فیلتر شبکه اجتماعی» می نویسد:« حجتالاسلام سیدحسن خمینی، طی دیداری با اعضای حزب اعتدال و توسعه به درخواستها برای کاندیداتوری خود در انتخابات خبرگان رهبری اینگونه پاسخ داد: قطعا آنچه مسوولیت ما باشد، در صورتی که موضوع آن را بشناسیم، به آن عمل میکنیم. به گزارش ایلنا، حجتالاسلاموالمسلمین سیدحسن خمینی در دیدار با اعضای حزب اعتدال و توسعه در حسینیه جماران، با طرح این سوال که اگر امام امروز در میان ما بودند چه انتظاری از ما داشتند؟ اظهار کرد: در پاسخ به این سوال که میتوان آن را به خداوند و تمام اولیای او تعمیم داد، میتوان گفت که «هرکس باید به وظیفه خود، هر روز بهتر از قبل عمل کند»، زیرا در این صورت رضایت خداوند و اولیای او جلب میشود اما این پاسخ بر خلاف ظاهر آسان، دشوار است چرا که بدون شناخت یک «موضوع» نمیتوان «حکم» و وظیفه مربوط به آن را شناخت. نوه امام در ادامه پیرامون موضوع فیلتر کردن شبکه های اجتماعی بیان داشت؛ فیلتر کردن یا نکردن بدون شناخت کار صحیحی نیست »
«روزنامه قانون» در گزارشی با عنوان«داعش بازی در ورامین» به موضوع کشمکش ها در میتینگ انتخاباتی اصلاح طلبان می پردازد و می نویسد:« چند روزی از حوادث تروریستی در اروپا میگذرد.افکار عمومی و رسانههای ایران همه تیترهای خود را به این اقدامات اختصاص دادهاند.خبری در عرصه سیاستداخلی نیست ولی ناگهان یک حمله خودسرانه نگاهها را متوجه یک بحران قدیمی درعرصه سیاستورزی داخلی ایران میکند.به طور قطع امروزه وقتی از داعش سخن گفته میشود، بیش از آنکه یک گروه شبهنظامی مدنظر باشد، به یک نگرش سیاسی اشاره میشود که به دیگران مجال نفس کشیدن نمی دهد.آنان که غیر از خودشان به هیچکس اجازه حرف زدن نمیدهند در فرانسه، آلمان و سوریه جان انسان را میگیرند ودر جغرافیایی دیگر نفس مخالف را میبرند.
از موسوی لاری عمامه گرفتند
ماجرا از جایی شروع شد که برگزاری همایشی با محوریت اصلاحات در ورامین از وزارت کشور مجوز گرفت. مراسمی که مدیریت آن در دست اصلاحطلبان بود ولی با اقدامات افراطیهای دلواپس به آشوب کشیده شد و این جماعت به سخنرانان مراسم حمله کردند.مانند همه کارشکنیها، عده مجریان این اغتشاش اندک بود ولی صدایشان را بالا برده بودند.فریاد میکشیدند و تهدید میکردند.ولی شاید به تخیل هیچکس هم این حرکات که عمامه از سر یک روحانی بردارد رسوخ نمیکرد!
نقوی وزیر کشور را تهدید کرد
به گفته شاهدان ماجرا روز پنجشنبه جماعتی به دور نقوی حسینی جمع شده بودند و تهدید میکردند که اگر این بار اصلاحطلبان به شهرشان بیایند، هرچه دیدند از چشم خود دیدند! البته اظهارات نقوی نیز به این آشفتگی دامن میزد.هنگامی که وی با لحنی خاص فریاد میزد، وزیر کشور را به مجلس میکشانم تا دیگر این کارها صورت نگیرد!گویی خاخامهای صهیونیست به ورامین آمده اند و قصد دارند علیه نظام جمهوری اسلامی، طرح و برنامه بنویسند.وی مدعی است بازداشت شدگان حوادث ۸۸ چرا به ورامین آمده اند! این نماینده نزدیک به پایداری، ادعا میکند: پس از اینکه مردم ولایتمدار شهرستان قرچک شنیدند که اصلاحطلبها نشستی در این شهر گذاشتهاند که در آن تعدادی از محکومان و بازداشتشدگان حوادث ۸۸ در آن حضور دارند، به حضور آنان اعتراض کردند.»
گذشته از اینکه پنجشنبه جلوی فعالیتهای قانونی چه فرد و جناحی گرفته شد، ولی با توجه به این که امسال انتخابات را در پیش داریم، اگر روند به همین صورت پیش برود که یک روز به آیتا…هاشمی رفسنجانی حمله شود و روز دیگر علی مطهری را در شیراز کتک بزنند و امروز هم عمامه از سر یک روحانی بکنند، باید فاتحه توسعه سیاسی، آزادی بیان و مردمسالاری دینی را خواند. دولت و در رأس آن رئیسجمهور که مسئولیت دفاع و حراست از قانون اساسی را دارد نیز باید نسبت به این فجایع هوشیارتر عمل کنند تا هر کس به صلاحدید خود افراد را فتنهگر، بی دین و مرتد نخواند.چرا که اگر وضعیت این گونه پیش برود باید شاهد آن باشیم که جماعتی با داد و فریاد در جلوی مجلس علیه برجام تحصن غیر قانونی کنند و آن را قانونی بخوانند، افرادی مراسمهای سیاسی و قانونی را با بهانه های واهی برهم بزنند و عدهای با سنگ و کفش به جان مسئولان کشور بیفتند.»
«روزنامه جوان» در گزارشی با عنوان« واگذاری میادین کشف شده به نام کشف نشده!» می نویسد:« در حالی که نسل جدید قراردادهای نفتی قرار است در تهران رونمایی شود، هنوز هم ابهامات جدی در باره اصول این قراردادها وجود دارد که یکی از مهمترین ابهامات آن، بحث اکتشاف منابع نفتی جدید در ایران است.
به گزارش «جوان»، بر اساس گفتههای نصرالله ابراهیمی، مشاور کمیته بازنگری قراردادهای نفتی ipc به سه نوع قرارداد تقسیم میشود که در نوع اول، مرحله اکتشاف تا بهره برداری، در نوع دوم توسعه و بهره برداری و در نوع سوم ازدیاد برداشت از میادین در حال تولید مدنظر است.
بر اساس نوع نخست از قراردادهای ipc، شرکتهای نفتی با هدف کشف منابع نفتی و گازی، توسعه و بهره برداری را در دستور کار قرارداده و ۲۰ سال در حوزه کشف شده حضور دارند. در این نوع قرارداد، تمامی ریسکهای سرمایهگذاری در ایران به عهده سرمایهگذار است. درصورت شکست در اکتشاف منابع نفتی تمامی هزینهها بر عهده سرمایه گذار است و در صورت اکتشاف، مراحل توسعه و بهرهبرداری به سرمایهگذار واگذار خواهد شد. در نوع دوم قراردادهای ipc میادینی که قبلاً کشف شده و توسعه ناقص داشتهاند در اختیار شرکتهای نفتی خارجی قرار میگیرد تا با فرمول پاداش برای هر بشکه تولید اضافه بر برنامه، به مدت ۲۰ سال در میدان حضور داشته باشند که از نظر هزینه پروژه و قیمت آن کمتر از نوع اول است. میادین و مخازنی که در رده بهترین مخازن نفتی ایران قرار دارند در نوع سوم قراردادها، به شرکتهای خارجی واگذار میشوند تا با بررسی آنها، برنامه ازدیاد برداشت با استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا را پیادهسازی کنند.
نصرالله ابراهیمی مشاور کمیته بازنگری در قراردادهای نفتی روز پنج شنبه در نشستی که در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد با بیان اینکه این قراردادها جذابیتهای فراوانی برای شرکتهای خارجی دارد گفت: این سه نوع قرارداد حدود ۵۰ فرصت سرمایه گذاری را در اختیار شرکتهای خارجی قرار میدهد که در سه اولویت مشترک، مستقل و پروژههای ازدیاد برداشت طبقه بندی میشود.
نکته مهم در صحبتهای وی، نوع نخست قراردادهای ipc است؛ بر اساس گفتههای وی و سایر مدیران وزارت نفت، قرار است شرکتهای نفتی مرحله اکتشاف تا بهره برداری را اجرایی میکنند، در حالی که بر اساس اطلاعات موجود در مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت، بلوکی برای اکتشافهای جدید در ایران وجود ندارد و در تمامی مناطق اکتشافی موجود اطلاعات به دست آمده در پیش از انقلاب و پس از آن، به روزرسانی شده است.
به بیان ساد تر، هیچ منطقه بکری در ایران وجود ندارد و نقشههای زمین شناسی و عملیاتهای لرزه نگاری پایان کشف منابع نفتی را نشان میدهد؛ نقشههایی که شرکتهای خارجی به راحتی به کلیات آن دسترسی دارند.»/تابناک