۴۰ درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری است

کیاپرس/مدیرکل دفتر بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت با تأکید بر اهمیت پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان، گفت: حدود چهار مورد از هر ۱۰ سرطان قابل پیشگیری است و کاهش عوامل خطر، تشخیص بیماری در مراحل اولیه و تقویت خودمراقبتی می‌تواند نقش مهمی در کاهش بار بیماری و مرگ‌ومیر ناشی از سرطان داشته باشد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر جعفر جندقی در «گردهمایی پویش ملی هیچ‌کس تنها نیست؛ با هم علیه سرطان» با شعار محوری «از پیشگیری تا درمان و تسکین» که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، با اشاره به وضعیت بروز سرطان در کشور، اظهار کرد: بررسی آمارهای ثبت‌شده نشان می‌دهد روند بروز سرطان در سال‌های اخیر در هر دو جنس قابل توجه بوده و برخی استان‌ها بالاترین میزان بروز استانداردشده سنی کل سرطان‌ها را داشته‌اند.

وی افزود: در میان مردان، استان‌های اصفهان، یزد، خراسان شمالی و ارومیه در زمره مناطق با میزان بالاتر بروز سرطان قرار دارند و در زنان نیز استان‌های البرز، خراسان شمالی، اصفهان، یزد و فارس ازجمله استان‌ هایی هستند که میزان بروز بالاتری را نشان می‌دهند.

 

دخانیات؛ یکی از مهم‌ترین عوامل خطر سرطان

 

مدیرکل دفتر بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به نقش دخانیات در بروز سرطان اظهار کرد: در مردان ایرانی، عواملی مانند مصرف سیگار، تریاک، اضافه‌وزن، رژیم غذایی نامناسب و قلیان از عوامل خطر مهم هستند و بخش قابل توجهی از این عوامل به مصرف انواع مواد دخانی مربوط می‌شود.

وی درباره زنان نیز گفت: در زنان، اضافه‌وزن، عوامل عفونی، مصرف سیگار و قلیان و مواجهه با دود دست‌دوم از جمله عوامل خطر قابل توجه هستند.

دکتر جندقی با انتقاد از عادی‌سازی مصرف دخانیات در برخی تولیدات رسانه‌ای، افزود: نباید مصرف سیگار و دخانیات به‌ویژه برای جوانان به یک رفتار عادی یا جذاب تبدیل شود. همچنین علاوه بر دود دست‌دوم، موضوع «دود دست‌سوم» نیز اهمیت دارد و مواد سمی ناشی از مصرف دخانیات می‌تواند برای مدت طولانی در محیط باقی بماند.

 

پیشگیری باید از سیاست‌گذاری و آموزش آغاز شود

وی با تشریح سطوح مختلف پیشگیری از سرطان، گفت: پیشگیری از پیدایش عوامل خطر نیازمند سیاست‌گذاری کلان، آموزش و فرهنگ‌سازی، تنظیم قوانین و ترویج سبک زندگی سالم است.

مدیرکل دفتر بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت افزود: در سطح دوم پیشگیری، باید با تشخیص زودهنگام، بیماری را پیش از پیشرفت شناسایی کرد. اگر سرطان در مراحل یک و دو تشخیص داده شود، امکان درمان و کنترل بیماری بسیار بیشتر خواهد بود.

جندقی تأکید کرد: یکی از دلایل پایین‌تر بودن مرگ‌ومیر ناشی از سرطان در برخی کشورهای اروپایی و استرالیا، تشخیص بیماری در مراحل پایین‌تر است. کاهش عوارض، بهبود کیفیت زندگی و جلوگیری از پیشرفت بیماری از اهداف مهم تشخیص زودهنگام است.

وی همچنین با اشاره به پیشگیری سطح چهارم، گفت: باید از انجام اقدامات غیرضروری برای بیماران جلوگیری شود و هر روش درمانی جدید صرفاً به دلیل انتشار یک مقاله یا تبلیغ، بدون توجه به اثربخشی واقعی آن مورد استفاده قرار نگیرد. اخلاق پزشکی و رضایت آگاهانه بیمار نیز در این زمینه اهمیت زیادی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo