نوشیدنی‌های شیرین و رژیمی؛ دو روی یک سکه خطرناک برای سلامت کبد!

image_pdfimage_print

کیاپرس :یک پژوهش تازه هشدار می‌دهد که نوشیدنی‌های «رژیمی» ممکن است به اندازه‌ای که تصور می‌کنید سالم نباشند.

 نوشیدنی شیرین یا رژیمی، فرقی ندارد؛ دشمن مشترک کبدتان هستند نوشیدنی شیرین یا رژیمی، فرقی ندارد؛ دشمن مشترک کبدتان هستند به گزارش کیاپرس یک پژوهش تازه هشدار می‌دهد که نوشیدنی‌های «رژیمی» ممکن است به اندازه‌ای که تصور می‌کنید سالم نباشند.بر اساس یک مطالعه جدید، مصرف تنها یک قوطی نوشیدنی شیرین‌شده با شکر یا شیرین‌کننده‌های مصنوعی در روز، می‌تواند خطر ابتلا به بیماری کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) را افزایش دهد.

این پژوهش که در کنفرانس «گوارش‌شناسی اروپا» در برلین ارائه شد، بیش از ۱۲۳ هزار نفر از شرکت‌کنندگان بریتانیایی را که در آغاز هیچ بیماری کبدی نداشتند، به مدت یک دهه دنبال کرده است.

مصرف نوشیدنی‌های این افراد از طریق پرسش‌نامه‌های تغذیه‌ای روزانه به طور مداوم ثبت شد. در طول این ده سال، ۱۱۷۸ نفراز شرکت کنندگان دچار MASLD شدند و ۱۰۸ نفر بر اثر بیماری‌های مرتبط با کبد جان باختند.

نتایج این تحقیق نشان داد که نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر(SSBs) خطر ابتلا به MASLD را ۵۰ درصد افزایش می‌دهند، در حالی که نوشیدنی‌های کم‌قند یا بدون قند (LNSSBs) این خطر را تا ۶۰ درصد بالا می‌برند.

نوشیدنی‌های شیرین‌شده مصنوعی همچنین با احتمال بالاتر مرگ ناشی از بیماری‌های کبدی همراه بودند.

MASLD که پیش‌تر تحت عنوان «بیماری کبد چرب غیرالکلی» شناخته می‌شد، زمانی رخ می‌دهد که چربی در کبد انباشته می‌شود و ممکن است موجب التهاب (هپاتیت)، درد، خستگی و بی‌اشتهایی شود.

این بیماری اکنون به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماری‌های قلبی-عروقی، دیابت نوع ۲ و مشکلات کلیوی شناخته می‌شود.

براساس یک مطالعه جامع در سال ۲۰۲۵، برآورد شده که ۳۸ درصد جمعیت جهان به MASLD مبتلا هستند – افزایشی ۵۰ درصدی در مقایسه با ۲۰ سال گذشته.

لیه لیو، نویسنده اصلی این پژوهش گفت: «نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر مدت‌هاست زیر ذره‌بین قرار دارند، و جایگزین‌های موسوم به رژیمی آن‌ها اغلب به عنوان گزینه‌های سالم‌تر شناخته می‌شوند. با این حال، هر دو نوع نوشیدنی بسیار پرمصرف‌ هستند و تأثیرشان بر سلامت کبد تاکنون به‌خوبی درک نشده بود.»

او افزود: «مطالعه ما نشان می‌دهد که نوشیدنی‌های کم‌قند یا بدون قند حتی به مقادیر کم، مانند یک قوطی در روز، با خطر بالاتر MASLD مرتبط‌ هستند. این یافته‌ها تصور رایج درباره بی‌ضرر بودن این نوشیدنی‌ها را به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد که باید تاثیر آن‌ها در رژیم غذایی و سلامت کبد مورد بازنگری قرار بگیرد، به‌ویژه با توجه به اینکه MASLD به یک معضل جهانی سلامت تبدیل شده است.»

پژوهشگران مطالعه نشان داده‌اند این نوشیدنی‌ها دقیقا چگونه به کبد آسیب می‌رسانند.

آقای لیو در این زمینه توضیح داد: «میزان بالای شکر در نوشیدنی‌های شیرین‌شده باعث افزایش سریع قند و انسولین خون، افزایش وزن و بالا رفتن سطح اسید اوریک می‌شود. همه این عوامل به انباشت چربی در کبد کمک می‌کنند.»

او در مورد تاثیر نوشیدنی‌های کم‌قند یا بدون قند بر سلامت کبد گفت: «این نوع نوشیدنی‌ها ممکن است از طریق تغییر میکروبیوم‌های روده، مختل کردن احساس سیری، افزایش میل به شیرینی و حتی تحریک ترشح انسولین بر سلامت کبد تأثیر بگذارند.»

آقای لیو در این زمینه اضافه کرد: « نوشیدن آب همچنان بهترین گزینه است، زیرا بار متابولیکی ایجاد نمی‌کند، از انباشت چربی در کبد جلوگیری می‌کند و بدن را به‌خوبی هیدراته نگه می‌دارد.»

Related Posts

  • آبان ۱۶, ۱۴۰۴
پت‌اسکن بیمارستان امام خمینی ساری در مسیر راه‌اندازی / نقش گزارش‌های انتقادی کیاپرس

گزارش اختصاصی کیاپرس: پروژه نصب دستگاه پت‌اسکن در بیمارستان امام خمینی ساری پس از سال‌ها تأخیر به مراحل پایانی نزدیک شده و نقش گزارش‌های انتقادی کیاپرس در تسریع روند آن…

  • آبان ۱۶, ۱۴۰۴
از کندی تا شتاب: داستان پر فراز و نشیب راه‌اندازی پت‌اسکن در ساری

🟩 گزارش اختصاصی کیاپرس پت‌اسکن بیمارستان امام خمینی ساری در آستانه راه‌اندازی / تغییر مدیریتی همزمان با شتاب‌گرفتن پروژه به گزارش خبرنگار کیاپرس، روند نصب و راه‌اندازی دستگاه پت‌اسکن (PET…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یادداشت

پیشرفت چشمگیر پل سه‌راه جویبار ساری در دوره دکتر یونسی

  • آبان ۱۶, ۱۴۰۴
پیشرفت چشمگیر پل سه‌راه جویبار ساری در دوره دکتر یونسی

پت‌اسکن بیمارستان امام خمینی ساری در مسیر راه‌اندازی / نقش گزارش‌های انتقادی کیاپرس

  • آبان ۱۶, ۱۴۰۴
پت‌اسکن بیمارستان امام خمینی ساری در مسیر راه‌اندازی / نقش گزارش‌های انتقادی کیاپرس

وقتی خبر مهم فقط ۲۵ بازدید دارد؛ نقدی بر عملکرد رسانه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مازندران

  • شهریور ۱۶, ۱۴۰۴
وقتی خبر مهم فقط ۲۵ بازدید دارد؛ نقدی بر عملکرد رسانه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مازندران

وقتی نماینده مجلس شأن تخصص‌های پزشکی را ملعبه سیاسی می‌کند

  • مرداد ۲۶, ۱۴۰۴
وقتی نماینده مجلس شأن تخصص‌های پزشکی را ملعبه سیاسی می‌کند

مسئولان سلامت و رسانه‌ها: وقتی صدای خبرنگار چراغ راه تصمیم‌گیری‌هاست/ روز خبرنگار و اهمیت خبرنگار حوزه سلامت

  • مرداد ۲۳, ۱۴۰۴
مسئولان سلامت و رسانه‌ها: وقتی صدای خبرنگار چراغ راه تصمیم‌گیری‌هاست/ روز خبرنگار و اهمیت خبرنگار حوزه سلامت

ظرفیت تولید شیرخشک به بالاترین سطح خود رسیده است/ واردات در صورت تغییر تقاضا

  • فروردین ۲۱, ۱۴۰۴
ظرفیت تولید شیرخشک به بالاترین سطح خود رسیده است/ واردات در صورت تغییر تقاضا
enemad-logo