
کیاپرس – اختصاصی/رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد بیمارستان بقیه الله (عج) گفت: زخم معده معمولا به دلیل التهاب مزمن، عفونت با باکتری هیلیکوباکتر پیلوری، مصرف زیاد داروهای ضدالتهاب یا عوامل دیگر ایجاد میشود.
زخم معده، که به آن گاهی اولسر معده یا زخم پپتیک هم گفته میشود، زخم های عمیق در مخاط معده یا روده باریک هستند که ایجاد درد و ناراحتی می کنند.
دکتر محمدعلی ابیضی، فوق تخصص گوارش و کبد در گفت و گو با خبرنگار کیاپرس اظهار داشت: این زخم میتواند سبب درد، سوزش، سوءهاضمه و در موارد شدید خونریزی یا سوراخ شدن دیواره معده یا روده شود.
وی ادامه داد: درمان معمولاً شامل داروهای ضد اسید، آنتیبیوتیکها برای ریشه کنی باکتری، و تغییر در سبک زندگی است.
وی به مهمترین علائم زخم معده اشاره کرد که عبارتند از:
. درد معده: معمولاً در ناحیه بالای شکم و ممکن است به صورت سوزش یا درد شدید احساس شود.
. نفخ و ترش کردن: احساس نفخ بعد از خوردن غذا یا ترش کردن مداوم.
. کاهش اشتها: به دلیل درد و ناراحتی ناشی از غذا خوردن، ممکن است فرد تمایل به خوردن نداشته باشد.
. حالت تهوع و استفراغ: ممکن است فرد احساس تهوع کند و در برخی موارد استفراغ نماید.
. مدفوع خونی: وجود خون در مدفوع به صورت واضح یا مخفی میتواند نشانه ای از زخم معده باشد و نیاز به توجه فوری پزشکی دارد.
وی ادامه داد: مواد غذایی که در روند بهبودی موثر هستند، عبارت است از:
. غذاهای غنی از فیبر: مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل که به هضم بهتر کمک میکنند.
. محصولات لبنی کم چرب: مانند ماست و شیر که میتوانند به کاهش التهابات کمک کنند.
. مواد غذایی پروتئینی: مانند مرغ و ماهی که به ترمیم بافتها کمک میکنند.
. چای سبز و زنجبیل: به عنوان آنتیاکسیدان عمل کرده و میتوانند به کاهش التهاب کمک کنند.
. عسل: خواص ضدباکتریایی دارد و میتواند در بهبودی زخمها موثر باشد.
وب گفت: مواد غذایی یا چیزهایی که این بیماری را تشدید میکند عبارتند از:
. غذاهای تند و ادویهدار: میتوانند باعث تحریک معده شوند.
. قهوه و نوشیدنیهای کافئیندار: ممکن است تولید اسید معده را افزایش دهند.
. الکل: میتواند غشای معده را تحریک کند و باعث ایجاد زخم گردد.
. غذاهای چرب و سرخکردنی: میتوانند مشکلات گوارشی و درد را تشدید کنند.
. نوشیدنیهای گازدار: ممکن است باعث نفخ و ناراحتی شوند.
.غذاهای فرآوری شده که در تولید فست فود ها کاربرد وسیع دارند.