
کیاپرس- موسوی/چندین سالی است که با کاهش زاد و ولد یا همان«کم زایی» مواجه هستیم ، رییس سازمان نظام پزشکی روز گذشته در دومین کنگره کشور چالش های زایمان اعلام کرد «میزان ولادت ها در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۴۰ سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافته است.».
به گزارش خبرنگار کیاپرس، متاسفانه این روند در سال های شتاب گرفته و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم گفته «برای اولین بار ولادت ها در سال ۱۴۰۳ در ایران برای اولین بار به زیر یک میلیون نفر میرسد.»
حال این سوال اساسی مطرح می شود که آیا وارد سیاه چاله جمعیتی شده ایم؟ که باز هم رییس سازمان نظام پزشکی کشور در این کنگره اعلام کرد «سه استان وارد چاه جمعیتی شدهاند و نرخ جایگزینی جمعیت در آنها بسیار پایین است.»
وی تاکید کرد که «اگر این روند ادامه یابد، در سال ۱۴۱۵ رشد جمعیت کشور به صفر خواهد رسید، بهطوری که میزان تولدها و مرگ و میر برابر خواهد شد.».
دکتر مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، هم با تاکید بر بحران کاهش جمعیت و سالمندی سریع کشور گفت: «اگر روند فعلی ادامه یابد، تا سال ۱۴۳۰، حدود ۳۳ درصد جمعیت ایران سالمند خواهند بود. این در حالی است که اکنون تنها ۱۰ درصد جامعه را سالمندان تشکیل میدهند.»
بحران جمعیت؛ ولادتها در ایران برای اولین بار به زیر یک میلیون نفر میرسد
هشدار وزیر بهداشت درباره کاهش بیسابقه ولادتها
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از خطر کاهش شدید جمعیت در کشور خبر داد و گفت: «طبق بررسیها، تعداد ولادتها در سال ۱۴۰۳ برای نخستینبار به زیر یک میلیون نفر خواهد رسید. این مسأله بسیار نگرانکننده است.»
او با اشاره به کاهش نرخ باروری در سالهای اخیر اظهار کرد: «نرخ باروری از ۲.۰۱ در سال ۱۳۹۵ به ۱.۶۶ رسیده است. اگر این رقم به ۱.۱ برسد، کشور در چاله جمعیتی گرفتار خواهد شد.» ظفرقندی کاهش مداوم تعداد ولادتها در کشور را یک بحران جدی دانست که نیازمند اقدام فوری است.
رئیس سازمان نظام پزشکی: ۳ استان وارد چاه جمعیتی شدند
دکتر محمد رئیسزاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی، در دومین کنگره علمی «چالشهای بالینی زایمان و جوانی جمعیت» اعلام کرد: «میزان ولادتها در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۴۰ سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافته است.» وی با اشاره به آمار تولدها در دهه ۱۳۶۰ گفت: «در سال ۱۳۶۲، دو میلیون و ۲۰۰ هزار تولد زنده و تنها ۲۲۰ هزار مرگ و میر ثبت شد، اما در سال ۱۴۰۲، این آمار به یک میلیون و ۵۷ هزار تولد زنده و ۴۴۰ هزار مرگ و میر کاهش یافت. این تغییر نشاندهنده کاهش شدید نرخ تولد در ایران است.»
رئیسزاده همچنین از بحران جمعیتی در سه استان کشور خبر داد و گفت: «این استانها وارد چاه جمعیتی شدهاند و نرخ جایگزینی جمعیت در آنها بسیار پایین است. اگر این روند ادامه یابد، در سال ۱۴۱۵ رشد جمعیت کشور به صفر خواهد رسید، بهطوری که میزان تولدها و مرگ و میر برابر خواهد شد.»
جمعیت ایران در مسیر سالمندی سریع
دکتر مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، نیز با تاکید بر بحران کاهش جمعیت و سالمندی سریع کشور گفت: «اگر روند فعلی ادامه یابد، تا سال ۱۴۳۰، حدود ۳۳ درصد جمعیت ایران سالمند خواهند بود. این در حالی است که اکنون تنها ۱۰ درصد جامعه را سالمندان تشکیل میدهند.»
وی افزود: «در حال حاضر، متوسط سن جامعه از ۲۲ سال به ۳۲ سال رسیده است که نشاندهنده سرعت بالای روند سالمندی است. اگر این کاهش نرخ جمعیت کنترل نشود، ایران تا سال ۲۱۰۰ دیگر بهعنوان یک کشور بزرگ شناخته نخواهد شد.»
درخواست برای همکاری همهجانبه جهت حل بحران جمعیت
دکتر دستجردی با اشاره به پیامدهای اجتماعی و اقتصادی این بحران، خواستار توجه جدی مسئولان به کاهش نرخ رشد جمعیت شد و گفت: «این مسأله یک بحران چندعاملی است که نیازمند توجه به عوامل فرهنگی و اجتماعی است.»
او از تمامی نهادهای کشور خواست تا با همکاری و اقدامات عملی، از ادامه روند کاهش جمعیت جلوگیری کنند و تأکید کرد: «متخصصان زنان و زایمان مسئولیت سنگینی در حفظ سلامت مادران و نوزادان و جلوگیری از کاهش جمعیت دارند. این موضوع باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود تا بتوان بحران جمعیت را مدیریت کرد.»
به گفته دستجردی، چالش کاهش جمعیت، همکاریهای ملی و حمایت از برنامههای بهداشتی و اجتماعی را میطلبد و باید تمامی ارگانها برای حفظ آینده جمعیت کشور بهطور مشترک تلاش کنند.