افزایش مهاجرت نخبگان جوان / بودجه پژوهشی؛ بسیار تحقیر آمیز است

image_pdfimage_print

کیاپرس/ رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: در سال های اخیر سیر مهاجرت نخبگان جوان افزایش یافته است، به خصوص در حوزه پزشکی بیشتر شاهد افزایش شتاب هستیم.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، دکتر علیرضا زال در حاشیه بیست و پنجمین جشنواره ابوریحان بیرونی در جمع خبرنگاران افزود: باید برنامه‌ریزی های مفصلی برای نگه داشت و ماندگاری نخبگان در کشور انجام شود

وی در پاسخ به این سوال که چه تعداد سالانه از دانشگاه مهاجرت می کنند؟ گفت: آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد و برخی از مهاجرت ها در قالب هایی مانند فرصت مطالعاتی یا مرخصی انجام می گیرد.

وی با اشاره به اینکه افت مقالات به تنهایی مربوط به مهاجرت نیست؛ گفت: یکی از فاکتورهای موثر آن مقدار کم سرمایه گذاری در حوزه پژوهش در سال های اخیر است.

بودجه پژوهشی؛ بسیار تحقیر آمیز است

وی تاکید کرد: درصد بودجه ای که از درآمد ناخالص ملی کشور برای پژوهش اختصاص می دهیم عدد بسیار ناچیزی است، اصلا در مقایسه با رقابت جهانی عدد بسیار تحقیر آمیزی است.

وی افزود: ما در سال های اخیر در حوزه پژوهش دانشگاهی با عدد و رقم های بسیار نازلی داریم حرکت می کنیم و تقریبا مراکز تحقیقاتی ما در شرایط مناسب بودجه ای به سر نمی برند.

وی افزود: خیلی وقت با توجه به گرانی تجهیزات و امکانات و وسایل، زمینه های تحقیقات نوین برای محققان ما فراهم نیست.

وی افزود: به طور مثال اگر یک دانشجوی دوره دکتری می خواهد تحقیقات کند به دلیل گرانی مواد و تجهیزات، با چالش جدی روبرو می شود، هیچ پشتیبانی مالی هم در این زمینه وجود ندارد.

وی بر اصلاح سهم بودجه ای کشور در حوزه پژوهش تاکید کرد و گفت: این مقدار در حال حاضر ۳ دهم درصد است در صورتی که قرار بود تا پایان سال آینده این مقدار به ۴ درصد برسد.

وی افزود: مشخص است که ما چه فاصله عمیق با عدد سال ۱۴۰۴ داریم. بودجه سال آینده هم خیلی به نظر نمی رسد که در جهت اصلاح این فرایند گام بردارد.

وی بیان داشت: در ضمن مقدار زیادی از بودجه های تخصیص یافته به پژوهش در مسیر دانشگاه ها قرار نمی گیرد، در مسیرهای قرار می گیرد که ضرورتا منجر به کار پژوهشی اصیل آکادمیک نمی شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین در بیست و پنجمین جشنواره ابوریحان بیرونی با اشاره به اهمیت جلوگیری از مهاجرت متخصصان، گفت: شرکت‌های دانش بنیان ظرفیت بسیار خوبی در جلوگیری از مهاجرت نیروی انسانی است.
علیرضا زالی با اشاره به اینکه این دسته از دانشگاه‌ها پیشتازان تحقیق در عرصه سلامت هستند، گفت: متاسفانه در حال حاضر مجموع پولی که به تحقیق اختصاص پیدا می‌کند نیم‌درصد است و این نشان دهنده این است که منابع در این حوزه صرف نشده است.
وی ادامه داد: اگر می خواهیم به مرجعیت علمی برسیم باید هزینه اش را بپردازیم. متاسفانه در سال‌های اخیر مهاجرت نیروی نخبه انسانی، خروج پژوهشگران و قهر محققین باعث کاهش تولیدات علمی ما شده است.
زالی با تاکید بر شناسایی اولویت‌های پژوهشی در کشور با اشاره به کاربردهای وسیع هوش مصنوعی در حوزه سلامت، ابراز کرد: اکنون در هوش مصنوعی غوطه ور هستیم.
افزایش ۳۲ درصدی همکاری‌های بین‌المللی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

دکتر افشین زرقی، معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از افزایش ۳۲ درصدی همکاری‌های بین‌المللی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در حوزه پژوهش و فناوری خبرداد و گفت: این در حالی است که در سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ این عدد به ترتیب ۱۹، ۲۵، ۲۹ و ۳۱ بوده است.

رییس جشنواره ابوریحان بیرونی افزود: دانشگاه روابط بین‌المللی و پژوهش محور خود را با کشورهای چین، کره، مجارستان و هلند گسترش داده است.

وی تاکید کرد: در سال ۲۰۲۳ دانشگاه در ثبت تعداد مقالات علمی هم از رکورد بینظیر تولید بیش از چهار هزار ۸۰۰ مقاله بین‌المللی عبور کرد.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه از کاهش ۸۵ نفری اعضای هیئت علمی پژوهشی خاموش دانشگاه در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با چهار سال گذشته خبر داد و گفت: در سال ۲۰۱۹ بیش از ۱۴۰ عضو هیئت علمی فعالیت پژوهشی نداشتند این تعداد در سال ۲۰۲۳ به ۵۸ نفر رسیده است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo