به گزارش کیاپرس ب نقل از ایسنا ، دکتر محمدباقر صداقتجو با اشاره به نزدیک شدن ایام بازگشایی مدارس و خرید کیف و کفش مورد نیاز مدرسه برای دانشآموزان، از والدین خواست حتما به ویژگیهای کیف و کفشی که برای فرزند خود تهیه میکنند دقت داشته باشند تا سلامت آنها خصوصا در بلندمدت دچار مخاطره نشود
وی ابتدا از ویژگیهای یک کیف استاندارد مدرسه یاد و اظهار کرد: متاسفانه بیشتر مواقع به ظاهر و زیبایی کیف مدرسه بیشتر توجه میشود، در حالیکه استاندارد و مناسب بودن آن از هرچیزی مهمتر است.
صدقاتجو، کوله پشتی را از بهترین انواع کیف مدرسه اعلام کرد و یادآور شد: کیفهای دستی چون توزیع وزن آنها به صورت متعادل بر روی بدن نیست، مناسب نیستند. کیفهای چرخدار نیز به جهت آنکه خود چرخ منجر به افزایش وزن کیف میشود چندان توصیه نمیشود.
این متخصص فیزیوتراپی، وزن کیف را مهمترین موضوعی دانست که باید به آن توجه شود و گفت: وزن یک کیف مدرسه استاندارد باید با احتساب وسایلی که درون آن قرار میگیرد بین ۲.۵ تا ۳.۵ کیلوگرم باشد که البته این موضوع به وزن و جثه دانشآموز نیز بستگی دارد و میتوان گفت به طور کلی وزن کیف مدرسه نباید از ۱۰ تا ۱۵ درصد وزن دانشآموز بیشتر باشد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دانش آموزان یکسری وسایل را در کوله پشتی خود حمل میکنند، لازم است وزن کیف به تنهایی چندان زیاد نباشد. برای نمونه کیفهایی که زیورآلات به آنها متصل است به جهت اینکه وزن بیشتری دارند مناسب نیستند.
صداقتجو به جنس کیف مدرسه نیز اشاره کرد و گفت: کیفهای با جنس بسیار نرم که هرچیزی در آن قرار بگیرد شکل کوله هم تغییر میکند مناسب نیست. بلکه لازم است کیف مدرسه تا حدودی محکم و با ثبات باشد.
این فیزیوتراپ با اشاره به اهمیت نحوه استفاده از کوله پشتی و اتصال آن به بدن، اظهار کرد: کوله پشتی باید کامل متقارن بر روی بدن قرار گیرد و استفاده از آن به صورت یکطرفه که منجر به آسیب به ستون فقرات میشود به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
وی اضافه کرد: کوله پشتی باید در محل اتصال به بدن ثابت بماند و کولههایی که مدام روی پشت حرکت میکنند استاندارد نیستند. به علاوه محل دقیق قرارگیری کوله پشتی نیز پشت تا نیمه کمر است و قرارگیری کوله در نزدیکی لگن و یا بالاتر از پشت به بدن آسیب وارد میکند.
صداقتجو از اهمیت چینش وسایل درون کوله پشتی نیز یاد کرد که کمتر به آن توجه میشود و گفت: وسایل سنگین باید نزدیک بدن چیده شود و وسایل سبکتر در محیط اطراف کوله پشتی مانند جیبها قرار گیرد.
این فیزیوتراپ افزود: چینش وسایل نیز باید متقارن باشد، بگونهای که جیبهای یک طرف از طرف دیگر سنگینتر نشود.
وی از اهمیت استاندارد بودن بندهای کوله نیز یاد کرد که باید متناسب با جثه کودک باشد و افزود: عرض بند کوله بسیار مهم است و نازک بودن بیش از حد بند میتواند به اعصابی که از گردن به سمت دست میآید فشار وارد کند. به علاوه کولههایی که حالت ارگونومیک داشته و در نقاط اتصال به بدن از جمله در بندهای آنها فوم به کار رفته بهتر هستند.
به گفته این فیزیوتراپ، جنس کوله نیز باید قابل شست و شو و ضد آب باشد.
صداقتجو نکته دیگری را نیز درباره کیف مدرسه یادآور شد و گفت: لازم نیست دانشآموزان برخی وسایل که هر روز به آن نیاز دارند را مرتب حمل کنند، بلکه بهتر است محلی در مدرسه برای قرار دادن این وسایل در نظر گرفته شود.
وی سردرد و گردن درد را از مهمترین پیامدهای استفاده از کیف غیراستاندارد دانست و از والدین خواست حتما به این نکته توجه کنند.
کفش پلاستیکی و پاشنهدار ممنوع
وی در ادامه از ویژگیهای یک کفش استاندارد یاد کرد و گفت: متاسفانه در تهیه کفش نیز بیشتر به زیبایی توجه میشود، در حالیکه استاندارد بودن کفش برای جلوگیری از آسیب به بدن کودک بسیار اهمیت دارد.
صداقتجو وجود لژ بلند در کفشهای کودکان را بیمعنا دانست و ادامه داد: پاشنه بلند نیز برای کفش توصیه نمیشود و حداکثر اختلاف بین پنجه و پاشنه کفش باید دو سانتیمتر باشد.
این فیزیوتراپ توجه به جنس و انعطافپذیری کفش را نیز ضروری دانست و افزود: کفشهای پلاستیکی برای دانشآموزان مناسب نیست و بهتر است از کفش چرم استفاده شود. به علاوه کفش باید تهویه لازم برای پا را نیز داشته باشد و در بخشهایی از آن از توری استفاده شده باشد.
وی با بیان اینکه پنجه کفش نیز باید استاندارد باشد و دانشآموزان از پوشیدن کفش با پنجه پهن خودداری کنند، استفاده از کفش با پنجه نامناسب را زمینهساز انحراف انگشت شست عنوان کرد.
این فیزیوتراپ خاطرنشان کرد: به علاوه وجود قوس در داخل کفش که قوس پا را پوشش دهد بسیار مهم است و چنانچه کف پای دانشآموزی قوس بسیار زیاد و یا خیلی کم دارد باید از کفشهای با کفه استاندارد و طبی استفاده شود.
صداقتجو همچنین خرید کفشهای گران قیمت برای کودکان را مناسب ندانست و گفت: با توجه به اینکه پای کودکان مدام در حال رشد است، والدین باید خرید کفش را طوری انجام دهند که با رشد پا بتوانند کفش را عوض کنند.
اکثر میز و نیمکتها استاندارد نیستند
وی سپس با اشاره به اهمیت استاندارد بودن میز و نیمکت مدارس، گفت: توجه به ابعاد میز و نیمکت بسیار ضروری است، به گونهای که متناسب با قد و حجم دانش آموز باشد.
این فیزیوتراپ با بیان اینکه هنوز در بسیاری از مدارس از میز و نیمکتهای چوبی و فلزی استفاده میشود که برای همه بچهها با هر قد و ابعادی یکسان است، افزود: این امر باعث میشود دانشآموزان برای اینکه بتوانند راحت بنویسند یا مدام میز و نیمکت را جابجا کنند یا ساختار خود را صاف و خمیده کنند که در بلندمدت منجر به آسیب میشود.
صداقتجو، فاصله استاندارد بین میز و صندلی را ضروری دانست و تاکید کرد: ارتفاع میز بهگونهای که فاصله بین چشم و محل نوشتن مناسب باشد نیز باید مد نظر قرار گیرد.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر بسیاری از میز و نیمکتها در محل قرارگیری نشیمنگاه و یا آرنج و ساعد بسیار خشک و سفت هستند که استفاده طولانی مدت از آنها منجر به دردناکی این نقاط میشود.