شیوع و شدت بیشتر آسم در حاشیه کلان شهرها/ آسم به یک معضل بهداشتی جهانی تبدیل شده است!

اختصاصی — کیاپرس / رئیس انجمن آسم و آلرژی ایران و فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی اظهار داشت: در ایران به خصوص در حاشیه شهرهای بزرگ و کلان شهرها شیوع و شدت بیشتر بیماری آسم مشاهده می شود.
دکتر مصطفی معین در گفت و گو با خبرنگار کیاپرس افزود: آلودگی هوا؛ سطح پایین بهداشت، معضلات اقتصادی و فرهنگی و بهداشتی و دسترسی کمتر به خدمات بهداشت و درمانی از مهمترین دلایل شیوع بیشتر بیماری آسم است.
وی ادامه داد: بهمین دلیل در حاشیه کلان شهرها هم شدت و شیوع بیشتر و هم شاهد افزایش تعداد بستری ها و مراجعات بیشتر به اورزانس ها و در نهایت تعداد مرگ و میر بیشتر هستیم.
آسم به یک معضل بهداشت جهانی تبدیل شده است!
این فوق متخصص آلرژی افزود: آسم در حال حاضر به عنوان یک معضل بهداشت جهانی در دهه های اخیر مطرح است .
وی بیان داشت: سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده است که دولت ها به خصوص در کشورهای در حال توسعه؛ حداقل یک درصد از اعتبارات بهداشت درمان خود را به کنترل بیماری آسم تخصیص دهند.
وی افزود: اگر کشورها این توجه ویژه را نکنند و توصیه را انجام ندهند، خساراتی چند برابر این اعتبارات به آنها تحمیل می شود، چرا که بیماران در اورژانس و بیمارستان بستری میشوند و دارو و درمان این بیماری از جمله اسپریهای استروئیدی؛ بسیار گران است و همه به آن دسترسی ندارند.
معین افزود: حدود ۲۶۲میلیون نفر در دنیا به آسم مبتلا هستند و میزان مرگ هم بیش از ۴۵۵ هزار در سال است که رقم چشمگیری است.
شیوع آسم در کودکان ایراتی در حدود ۱۱ درصد است.
معین بیان داشت: نتایج تحقیقاتی در سطح ملی که در مرکز تحقیقات ایمونولوژی و آسم و آلرژی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد؛ شیوع آسم در کودکان را حدود ۱۱ درصد و در بزرگسالان را حدود ۹ درصد نشان می دهد.
وی گفت: شیوع این بیماری در کمتر از سن بلوغ در پسر بچه ها بیشتر مشاهده می سود؛ در سن بلوغ نسبت شیوع بیماری تقریباً برابر است و در سنین بالای بلوغ به بالاتر هم در خانم ها شیوع بیشتری دارد.
رییس سابق مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: آسم از نظر ایجاد ناتوانی در سطح بیماری های مختلف رتبه شانزدهم را دارد و هر ساله حدود ۲۴ میلیون نفر در دنیا دچار ناتوانی می کند.
وی ادامه داد: سالانه تعداد زیادی افراد در زندگی و فعالیت های روزمره خود اعم از ورزش ، تحصیل، اشتغال و هم چنین از نظر خواب، استراحت و کیفیت زندگی دچار ناتوانی می شوند.
وی گفت: این خسارت بزرگی است که یک بیماری مزمنی مثل آسم به جامعه تحمیل می کند.
آسم یک بیماری پیچیده ژنتیکی است.
وی با اشاره به اینکه آسم یک بیماری پیچیده ژنتیکی است، گفت: در این بیماری بیش از ۱۰۰ ژن مختلف شناسایی شده که به نوعی در پیدایش و شدت آسم تاثیرگذار دارند.
معین گفت: چهره های بالینی آن نیز بسیار متغیر و متفاوت می باشد و به همین دلیل به آن یک بیماری پیچیده یا complex disease می گویند.
وی بیان داشت: محققان در حال پژوهش هستند تا عوامل ژنتیکی و همچنین عوامل خطرزای محیطی را به دقت شناسایی کنند.
وی ژنتیک را مهمترین عوامل خطر زای این بیماری اعلام کرد و گفت: مواد آلرژی زا و حساسیت زایی دیگری مانند گرده های گل و گیاه در فصل بهار و علوفه در فصل تابستان وجود دارند که در بروز یا تشدید بیماری نقش دارند.
معین افزود: کپک ها و هاگ قارچ ها؛ یکی دیگر از مواد آلرژی زا هستند که در بروز یا تشدید بیماری نقش دارند؛ این عوامل در محیط های مرطوب و نسبتا گرم بیشتر مشاهده می شوند.
وی ادامه داد: غذاهای آلرژی زا به خصوص در کودکان خردسال نیز می تواند زمینه ابتلا به بیماری در آنها بوجود آورد.
وی با اشاره به اینکه برخی از داروها می تواند موجب بروز علائم بالینی اسم و آلرژی شوند، او گفت: غیر از آن، حشرات مثل سوسک و برخی بندپایان مانند هیرهها یا مایتها هم می توانند ایجاد آلرژی و آسم کنند.
معین گفت: زنبور هم می تواند فرد را دچار آلرژی شدید یا آنافیلاکسی کند. اگر فرد به ان حساس مبتلا باشد؛ می تواند دچار آلرژی های بسیار جدی ی هم در پی خواهد داشت.
وی افزود: اگر کسی به خاطر گزیدگی نیش زنبور دچار کهیر یا تنگی نفس یا ورم و التهاب سر و صورت شود باید به پزشک مراجعه کند تا تحت درمان قرار گیرد تا خطر جدی آنافیلاکسی متوجه وی نشود.
معین یکی دیگر از عوامل آلرژی زا یا تحریک کننده را مواد شیمیایی عنوان کرد و افزود: مواد محرک و تحریک کننده مثل آلاینده ها در شهرهایی که آلودگی بالایی دارند و یا شویندهها هم موجب اسم و آلرژی می شوند.
وی گرد و غبار را عامل تحرک و تشدید کننده آسم و آلرژی اعلام کرد و گفت: در بخش هایی از کشور شاهد گرد و غبار و ریزگردها هستیم.
وی همچنین بوهای تندمانند ادکلن و مواد شوینده را از دیگر عوامل تشدید کننده آسم آلرژی عنوان کرد.