کمبود جدی دندانپزشک و فرسودگی تجهیزات

کیاپرس/مدیر کل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با اعلام کمبود ۸۰۰ دندانپزشک در کشور و نیاز فوری به هزار یونیت دندانپزشکی جدید، از شاخص‌های نگران‌کننده پوسیدگی دندان در گروه‌های مختلف سنی خبر داد.

به گزارش کیاپرس از روابط‌عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت، دکتر زهرا قربانی مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان در حاشیه کارگاه کشوری سلامت دهان و دندان در مشهد با بیان اینکه «هم‌اکنون کشور با کمبود ۸۰۰ دندانپزشک مواجه است»، اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۲ هزار و ۳۰۰ دندانپزشک در مراکز بهداشتی وابسته به دانشگاه‌های علوم پزشکی فعالیت دارند که نزدیک به دو سوم این نیروها در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر خدمت می‌کنند.

وی افزود: با جذب نیروهای عدالت آموزشی در کنکور امسال، این کمبود جبران خواهد شد و این نیروها باید در مناطق محروم به‌کارگیری شوند.»

آزمون تبدیل وضعیت نیروهای دهان و دندان ۲۰ آذر برگزار می‌شود

قربانی در ادامه از برگزاری آزمون تبدیل وضعیت نیروهای دارای مدرک بهداشت‌کاری درمان و دندان خبر داد و گفت: «این آزمون ۲۰ آذر برگزار می‌شود و افراد واجد شرایط کسانی هستند که دوره شش‌ساله خدمت خود را در روستاها گذرانده‌اند.

شاخص‌های نگران‌کننده پوسیدگی دندان

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان با تشریح آخرین شاخص‌های DMF (تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده‌شده و پرشده) گفت: در کودکان ۶ ساله حدود ۶ دندان شیری پوسیده مشاهده می‌شود. در کودکان ۱۲ ساله به‌طور میانگین ۲ دندان دائمی پوسیده وجود دارد. در گروه سنی ۳۵ تا ۴۴ سال، شاخص DMF حدود ۱۳ دندان است که بخش عمده آن ناشی از دندان‌های کشیده‌شده است.

وی افزود: «۷۰ تا ۸۰ درصد کودکان ۱۲ ساله، حداقل یک مورد پوسیدگی را تجربه می‌کنند.

قربانی تأکید کرد شاخص‌های فعلی برای ۱۰ سال گذشته است و اواخر امسال یا سال آینده پیمایش کشوری جدید انجام خواهد شد تا وضعیت واقعی پوسیدگی دندانی در کشور مشخص شود.

اجرای پویش سلامت دهان دانش‌آموزی در مدارس کشور

وی با اشاره به وظایف حوزه معاونت بهداشت در زمینه پیشگیری افزود: برنامه سلامت دهان دانش‌آموزی با عنوان پویش سلامت دهان از ابتدای مهر آغاز شده و شامل وارنیش فلورایدتراپی، آموزش بهداشت، غربالگری و معاینات دندان‌پزشکی و ارجاع موارد ضروری است.

به‌گفته او، امسال طرح مسواک‌زدن گروهی نیز برای دانش‌آموزان پایه سوم دبستان تحت نظارت معلمان اجرا می‌شود.

خدمات رایگان برای مادران باردار، شیرده و کودکان

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان گفت: در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر، خدمات پیشگیرانه مانند فیشورسیلانت، جرم‌گیری و ترمیم دندان برای مادران باردار و شیرده و کودکان زیر ۱۴ سال به‌صورت رایگان ارائه می‌شود.

وی هشدار داد: به دلیل گرانی خدمات دندانپزشکی و کم‌توجهی به پیشگیری، از دست‌دادن کامل دندان‌ها در افراد بسیار شایع شده؛ به‌گونه‌ای که بیش از نیمی از افراد بالای ۶۵ سال بی‌دندانی کامل را تجربه می‌کنند.

کاهش ۳۵ درصدی پرداختی بیماران در مراکز دولتی

قربانی با اشاره به افزایش تعرفه‌های دندانپزشکی گفت: در مراکز زیرپوشش وزارت بهداشت، طرح کاهش ۳۵ درصدی پرداخت از جیب بیمار از ابتدای سال اجرایی شده است.

او ابراز امیدواری کرد که با همکاری شورای عالی بیمه، خدمات بیشتری در حوزه دندانپزشکی تحت پوشش بیمه‌های پایه قرار گیرد.

انتقال باکتری پوسیدگی از مادر به کودک

قربانی در ادامه گفت: مادر باردار دارای پوسیدگی فعال، باکتری پوسیدگی‌ساز را به کودک منتقل می‌کند؛ به همین دلیل معاینات دندانپزشکی مادران باردار به‌صورت رایگان انجام می‌شود.

وی افزود: این تصور که بارداری باعث پوسیدگی دندان مادر می‌شود نادرست است؛ چراکه یک پوسیدگی معمولاً دو تا سه سال زمان می‌برد تا به حفره تبدیل شود.

نیاز فوری به هزار یونیت دندانپزشکی جدید

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان درباره وضعیت تجهیزات گفت: بسیاری از یونیت‌های دندانپزشکی فرسوده شده‌اند و به‌ویژه در مناطق شمالی و جنوبی کشور، رسوبات آب موجب زنگ‌زدگی و ازکارافتادگی این تجهیزات شده است.

وی از نیاز به بیش از هزار یونیت جدید خبر داد و گفت: قیمت هر یونیت بین چهار تا پنج میلیارد ریال است.

قربانی اعلام کرد: تا کنون دو هزار میلیارد ریال از محل یک درصد بیمه روستایی برای خرید مواد دندانپزشکی اختصاص یافته و احتمال می‌رود در ماه‌های آینده هزار میلیارد ریال دیگر نیز تامین شود.

وی افزود: در صورت پرداخت مطالبات بیمه‌ها، پیش‌بینی می‌شود تا پایان امسال حدود هفت هزار میلیارد ریال برای حوزه سلامت دهان و دندان تامین شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo