کیاپرس: مشاهیر و چهره های فراوانی در ساری وجود دارد که ناشناخته مانده و بخشی از تاریخ شهر در قلب آنان مانده و مجالی برای ثبت و ضبط آن در تاریخ شهر فراهم نشده است.

برج ساعت ساری بعنوان معروف ترین نماد شمال کشور، اولین بار در سال ۱۳۰۹با ظاهری با ویژگی های معماری ایرانی و اروپایی ساخته شد. این برج در سال ۱۳۴۴ با تصمیم شهرداری تخریب شد و میدانی فوّاره ای جایگزین آن شد.

در سال ۱۳۵۵ سازمان فرهنگ و هنر استان و شهرداری ساری تصمیم گرفتند که مجدداً برج ساعت را با طراحی جدیدتری بسازند. با تصمیم هیأت امنا، معمار این پروژه انتخاب شد و طرح آن نیز به تأیید رسید و پس از آن عملیات ساخت مجدد برج ساعت آغاز شد.

کسی که از سوی هیأت امنا بعنوان معمار این طرح انتخاب شد، آقای “محمدعلی حمیدی‌نوا” بود که اکنون ۸۷ سال سن دارد. ایشان در سال ۱۳۰۹ همزمان با ساخت اولیه برج ساعت متولد شد. از ۱۳ سالگی، پس از درگذشت پدرش به بنّایی روی آورد. مسجد ابوالفضل(ع)، مسجد خیابان ملت، مسجد امام حسین(ع)، مسجد روستای گلما، مسجد روستای پاشاکلا و کارخانه شیر پاستوریزه، به دستان توانمند این معمار ساروی ساخته شده است.

به گفته حمیدی‌نوا، ساخت دوم برج ساعت ساری از سال ۱۳۵۵ آغاز شد و کار آن ۲ سال بعد در سال ۱۳۵۷ به اتمام رسید. کلیه کارگران ساخت برج ساروی بوده و حقوق روزانه آن ها یک تومان بوده است.

این معمار باتجربه در خصوص شکل و مصالح برج اول در مقایسه با برج دوم، این چنین می گوید: برج اول ساعت ساری تقریباً به همین شکل بوده است با این تفاوت که مصالحی که در برج دوم استفاده شده آجر و سیمان است که نسبت به ساخت قبلی، بسیار مستحکم تر و ماندگارتر است.
حمیدی‌نوا با اشاره به اعتراض مردم در سال ۱۳۸۰ در خصوص صدای ساعت و قطع کردن آن توسط مسئولان، افزود: اکنون چند سالی است که دوباره صدای ساعت شنیده می شود و شهروندان نیز اعتراضی نمی کنند. وی ادامه داد: برج ساعت ساری در گذشته دارای ۲ ساعت بوده است؛ یکی به سمت خیابان مدرس و دیگری به سمت خیابان انقلاب که این ۲ ساعت از کشور روسیه وارد شده بود. اما در حال حاضر تعداد ۴ ساعت در برج نصب شده که از کشور ژاپن وارد شده است.

به گفته کارشناسان معماری به دلیل اینکه چهار خیابان اطراف برج، از لحاظ هندسی مقابل هم قرار ندارند، لذا این ۴ ساعتی که روی برج نصب شده است، از چهار طرف به خوبی دیده نمی شود و تنها از سمت خیابان انقلاب کاملاً واضح و مستقیماً قابل رویت است.

حمیدی‌نوا هزینه ساخت برج ساعت را مجموعاً ۲۵۰ هزار تومان اعلام کرده و معتقد است: این بنا نیازی به بازسازی ندارد؛ اما حتی رنگ آمیزی آن برای هر نقاش، یک رزومه و تبلیغ کاری محسوب می شود.

گفتنی است، محمدعلی حمیدی‌نوا هم اکنون دارای یک پسر، سه نوه و یک نتیجه است و در شهر ساری زندگی می کند./روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری ساری

اشتراک این خبر در :