چگونه از بیماری قلبی پیشگیری کنیم

بیماری قلبی امروزه جزء شایعترین بیماریها می باشد که عوامل خطری مثل سن، جنس، نژاد، سیگار، سابقه فامیلی، دیابت و .. روی آنها تاثیر میگذارد.
با توجه به اینکه در علم پزشکی همیشه به پیشگیری بیشتر از درمان توصیه شده است، پیشگیری از عوامل خطرساز قابل کنترلی مثل سیگار، دیابت،کلسترول بالا امری موثر در کاهش میزان بروز این بیماریها می باشد.
بیماری رگهای قلبی از تجمع پلاک ها در دیواره عروق که به عضله قلب خونرسانی می کنند منشا می گیرد. اغلب این بیماران تا سالهای زیادی هیچگونه علامتی از بیماری قلبی بروز نمی دهند. با پیشرفت بیماری و تنگ شدن بیشتر رگها این پلاک ها ممکن است پاره شده و خونرسانی عضله قلب را محدودتر نمایند.
تدریجا با گذشت زمان در اثر رشد آهسته و تدریجی پلاکها افراد دچار علائم قلبی می شوند تا زمانیکه قطر رگها کاهش پیدا کند و در هنگام فعالیت درد قفسه ایجاد شود. اگر تنگی رگها شدیدتر شود و قطر رگ ها بسیار کاهش پیدا کند سکته قلبی یا انفارکتوس قلب رخ می دهد.
درد قفسه سینه چیست؟
درد قفسه سینه در حین فعالیت یا ورزش ایجاد می شود و با استراحت برطرف می شود. این دردها معمولا ۲ تا ۱۰ دقیقه طول می کشد و ممکن است به دستها، گردن و پشت فرد انتشار داشته باشد. کیفیت درد به گونه ایی است که فرد احساس میکند با مشتروی قفسه سینه او فشار می دهند و از احساس سنگینی قفسه سینه شکایت دارد.
گاهی این دردها حین استراحت ایجاد میشود مدت آن معمولا کمتر از ۳۰ دقیقه است و میتوتند به پشت ، گردن و دستها انتشار داشته باشد در این حالت به آن آنژین ناپایدار می گویند.
نکته:اگر چه علامت مهم بیماری قلبی وجود درد قفسه سینه است اما باید ذکر کرد که در بیماران دیابتی و افراد مسن بیماری قلبی میتواند بدون علامت باشد.
چه کسانی در معرض بیماری قلبی قرار دارند؟
افرادی که سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارند، افراد چاق، سیگاری، چربی خون بالا، افرادی که در معرض استرس و اضطراب زیادی قرار می گیرند، افرادیکه تحرک کمی دارند و در خانمها پس از یائسگی بروز بیماری شدت پیدا می کند.
مراقبت های بیماری قلبی:
- تغییر شیوه زندگی برای پیشگیری و یا کند کردن سیر بیماری لازم است
- ترک سیگار و افیونها امری ضروری است.
- ترک مشروبات الکلی یز بسیار تاکید میشود.
- کنترل فشار خون و مصرف داروهای فشار خون با دستور پزشک
- اجتناب از مصرف زیاد نمک در رژیم غذایی
- پایین نگهداشتن سطح کلسترول خون
- ترک کم تحرکی و داشتن فعالیت موثر و ورزش
- کنترل دیابت
- کاهش وزن در صورت چاقی(بهترین ورزش پیاده روی است)
- رعایت رژیم غذایی مناسب مصر بیشتر سبزیجات و میوه جات تازه
- مصرف ماهی ۲ بار در هفته
- پرهیز از عصبانی شدن
- عدم قرار گرفتن در معرض هوای آلوده، هوای بسیار بسیار سرد و بسیار گرم
منبع: بیماریهای عروق کرونر، دکتر کیوان یوسف نژاد و مهدی دانشپور
مرکز آموزشی درمانی حضرت فاطمه الزهرا(س) ساری