اولین راهنمای بالینی طبابت در کشور ابلاغ شد/۲۰۰ استاندارد خدمات پزشکی در راه است

image_pdfimage_print

مسئولان بخش‌های مختلف وزارت بهداشت، رؤسای بیمه‌ها، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، رئیس سازمان نظام پزشکی و استادان پیشکسوت رشته‌های مختلف پزشکی دور هم جمع شدند تا آغاز اعلام اجرای استانداردهای خدمات پزشکی را برای نخستین بار در ایران اعلام کنند.  
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز گذشته نخستین راهنمای استانداردسازی خدمات سلامت را ابلاغ کرد و گفت: ۲۰۰ راهنمای بالینی تدوین شده و روزهای آینده اجرای آن به سراسر کشور ابلاغ می‌شود.به گفته وی، مهم‌ترین نفع راهنماهای بالینی ارتقای کیفیت خدمات سلامت، کاهش خطاهای پزشکی و افزایش ایمنی بیماران و مبنای قضاوت دادگاه‌ها است و البته حجم زیادی از هزینه‌های اضافه تشخیصی و درمانی نیز صرفه‌جویی می‌شود. راهنمای بالینی، دستورالعملی است که روش و مسیر درمان، میزان استاندارد تجویز دارو، آزمایش و تصویربرداری را برای تشخیص و درمان یک بیماری مشخص می‌کند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، سید حسن هاشمی روز یکشنبه در مراسم ابلاغ ۲۰۰ راهنمای بالینی در وزارت بهداشت گفت: اجرای راهنماهای بالینی باعث وحدت رویه در جامعه پزشکی و در محاکم قضایی می‌شود و خدمات سلامت را عادلانه تر می‌کند البته ابلاغ این دستورالعمل‌ها بخش کوچکی از کار است و بخش عمده کار اجرای آن است که نیازمند زیرساخت‌های آموزشی و تربیت نیروی انسانی است.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه  برای اجرایی شدن راهنماهای بالینی و ضمانت اجرایی آن نیاز به قانون داریم، گفت: برای اجرای راهنماهای بالینی باید نقش عوامل مشوق و بازدارنده از جمله بیمه‌ها را در نظر بگیریم و با استفاده از مشوق‌های مالی رفتارسازی کنیم و بدانیم که با نصیحت و اجبار نمی‌توانیم راهنماهای بالینی را اجرا کنیم.
وی ادامه داد: بیمه‌ها نباید دستورالعمل‌های بالینی را سلیقه‌ای اجرا کنند و به بهانه صرفه‌جویی مرتب به اسناد پزشکی کسورات بزنند در این صورت جامعه پزشکی در مقابل آنها قرار می‌گیرند. هاشمی ادامه داد: یکی از الزامات اجرای درست گایدلاین‌های بالینی این است که همه منابع سلامت اعم از اعتبارات طرح تحول سلامت و بیمه‌ها را در یک کاسه جمع کنیم و بتوانیم با تجمیع منابع به درستی آن را مدیریت کنیم.
وی گفت: اگر تجمیع منابع سلامت اتفاق نیفتد در سال‌های آینده باز هم باید چنین جلساتی بگذاریم و برای اجرای راهنماهای بالینی بحث کنیم، تجربه ای که در گذشته نیز وجود داشته است و نباید بگذاریم تکرار شود.
هاشمی ادامه داد: اجرای راهنماهای بالینی فقط در صورتی اجرا می‌شود که سازمان نظام پزشکی، انجمن‌های پزشکی، جامعه پزشکی، اعضای بورد تخصصی و استادان دانشگاه‌ها همراهی کنند. وزیر بهداشت امروز به عنوان نمونه راهنمای بالینی درمان بیماری رنیوپاتی دیابت را ابلاغ کرد و قرار است حدود ۲۰۰ راهنمای بالینی و دستورالعمل استاندارد خدمات تشخیصی و درمانی دیگر در روزهای آینده با امضای وزیر بهداشت به همه مراکز درمانی کشور ابلاغ شود.
باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزیر بهداشت نیز افزود: اجرای این دستورالعمل مهم که یکی از مصوبات قانون برنامه توسعه بوده است به سیستم سلامت کشور، نشان می‌دهد در کجاها بیشتر هدررفت منابع سلامت داریم، کجاها باید بیشتر صرفه‌جویی کنیم و در عین حال خدمات سلامت در تمام حوزه‌های درمان سرپایی، جراحی، تغذیه، بازتوانی، مامایی، خدمات دارویی از جمله داروسازی بالینی، تجویز آزمایش و تصویربرداری، خدمات طب مکمل و خدمات مختلف پیشگیری از جمله طب تکامل کودکان در کشور استاندارد می‌شود.
محمد آقاجانی، معاون درمان وزیر بهداشت نیز در این جلسه گفت: ابلاغ این دستورالعمل‌ها این است که باعث ارتقای کیفیت خدمات سلامت، کاهش خطاهای پزشکی، افزایش ایمنی بیماران، افزایش کارایی سیستم و بهبود هزینه -اثربخشی خدمات سلامت در کشور می‌شود و باعث می‌شود با کم‌ترین هزینه بیشترین منفعت از خدمات پزشکی نصیب مردم شود.
محمد جواد کبیر، رئیس سازمان بیمه سلامت ایران نیز گفت: راهنماهای بالینی با توجه به هزینه‌های سنگین بیمه‌ها نیز بارقه امیدی برای بیمه‌هاست که موظفند از حقوق بیمه‌شدگان خود نیز مراقبت کنند.
محمدعلی همتی، معاون درمان سازمان تأمین اجتماعی نیز گفت: در سال‌های اخیر به علت هزینه‌های سنگین سلامت، نقش بیمه‌ها در نظام سلامت کمرنگ شده بود که با ابلاغ دستورالعمل راهنماهای بالینی بار دیگر این نقش تقویت می‌شود و حتماً همه سازمان‌های بیمه گر از این ابلاغیه استقبال می‌کنند.
وزیر بهداشت همچنین در همایش پویش مبارزه با سرطان در بیمارستان محک از افزایش سالانه ۱۰۰ هزار بیمار مبتلا به سرطان خبر داد و گفت: هر سال حدود ۱۰۰ هزار بیمار جدید مبتلا به سرطان در کشور شناسایی می‌شود و سرطان پوست، پستان، معده و روده بزرگ، شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران است. هاشمی ادامه داد: شایع‌ترین سرطان در بین مردان ایران به ترتیب، سرطان پوست، معده و پروستات است و در زنان ایرانی به ترتیب سرطان پستان، پوست، روده بزرگ و معده شایع است و اگر هر دو جنس را در نظر بگیریم، شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران به ترتیب سرطان پوست، پستان، معده و روده بزرگ است.
به گفته وی، ظرف ۱۵ سال آینده درصد تعداد افراد مبتلا به سرطان در کشور، ۵۰ درصد افزایش می‌یابد.

ح.م

این سایت توسط سید حسن موسوی کیاسری با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های خبری فعالیت می کند

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo