اورژانس هوایی ۱۱۵ نجاتگر ۲۲۱ مصدوم تروما تصادفات محور هراز

از سالهای گذشته تاکنون در زمینه بهداشت و درمان در این شهرستان تحولات زیادی ایجاد شده که علاوه بر تاسیس مراکز درمانی، بیمارستان و خانههای بهداشت در روستاها، آغاز به کار نخستین پایگاه اورژانس هوایی ۱۱۵ کشور در محور مواصلاتی هراز از اقدامات مهم و اثرگذار بوده است.
پایگاه اورژانس هوایی ۱۱۵ در آمل نخستین پایگاه اورژانس هوایی با مالکیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کشور است که در سال ۱۳۸۹ با تلاش و جدیت نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی و همکاری دیگر نمایندگان در زمینی به مساحت ۸ هزار مترمربع با حضور وزیر بهداشت و درمان وقت افتتاح شد.
این پایگاه اورژانس هوایی ۱۱۵ دارای یک فروند هلیکوپتر ۲۱۴ است که در سال ۱۳۸۹ به ارزش ۱۲۴ میلیارد ریال از شرکت پشتیبانی و نوسازی هلیکوپتر ایران (پنها) به اورژانس ۱۱۵ دانشگاه علوم پزشکی مازندران برای شهرستان آمل خریداری شده است.
ضرورت مهیا بودن شرایط برای انتقال
هلیکوپتر ۲۱۴ با موتور قوی و وزن مناسب دارای شش تخت کامل بیمار و ظرفیت نهایی دستکم ۱۶ مصدوم سرپایی است و با آغاز به کار اورژانس هوایی در جاده هراز سرعت انتقال مصدومان این محور پرتردد کشور از ۳۰ تا ۴۵ دقیقه به کمتر از پنج دقیقه کاهش یافت.
این مرکز دارای دو گروه کادر پروازی شامل خلبان، کمک خلبان، مهندس پرواز و کارشناسان فوریتهای پزشکی است که بهطور شبانهروزی مشغول به تلاش هستند.
هرچند هزینه نگهداری و سوخت بالگرد پس از هر پرواز بسیار بالا است ولی با ارزش جان انسان و نجات آنها از مرگ حتمی قابل مقایسه نیست.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی مازندران در گفتوگویی به اهمیت ویژه استقرار مرکز اورژانس هوایی ۱۱۵ در مازندران اشاره کرد و گفت: امداد هوایی یکی از مهمترین اقداماتی بود که در این استان نیاز به آن احساس میشد.
فرهاد مصدری با اعلام اینکه مازندران یکی از استانهای گردشگرپذیر و توریستی کشور است، افزود: حضور گردشگران در شمال کشور نهتنها در ایام تعطیلات عید نوروز و تابستان بلکه در بیشتر روزهای سال انجام میشود تا از آب و هوای مطبوع و اماکن گردشگری و تفریحی بهرهگیری شود.
رهایی ۲۲۱ مصدوم از کام مرگ
وی با اشاره به اینکه مازندران دارای محورهای مواصلاتی مهم همانند کندوان، هراز و فیروزکوه است که راههای دسترسی شمال به پایتخت محسوب میشوند، یادآور شد: یکی از راههای مهم ارتباطی محور مواصلاتی هراز است که نزدیکترین مسیر اتصالی از مازندران به پایتخت کشور محسوب میشود.
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی مازندران با اشاره به اینکه در روزهای مختلف سال شاهد تصادفهای سنگین در این جاده شریانی هستیم، گفت: در گذشته برای انتقال مصدومان و مجروحان جدی حادثه تصادف به مراکز درمانی و بیمارستان ۱۷ شهریور آمل، در بسیاری مواقع خودروهای اورژانس ۱۱۵ با ترافیک سنگین روبرو میشدند و مجروح تصادف به دلیل خونریزی در راه انتقال به مراکز درمانی جان میداد.
این مسئول خاطرنشان کرد: تصادفهای زیادی در محور مواصلاتی هراز اتفاق میافتد که حوادث و تروما در نقاط حساس بدن روی داده و باید مصدومان هر چه زودتر به مراکز درمانی منتقل شوند.
وی با اشاره به اینکه محور مواصلاتی هراز طی روزهای پایانی هفته با ترافیک سنگینی روبرو میشود، ادامه داد: امروزه با استقرار اورژانس هوایی ۱۱۵ در این محور، کارشناسان فوریتهای پزشکی در آمبولانسها اقدامات پیشبیمارستانی اولیه را انجام داده و با انتقال مصدوم به بالگرد هم با حضور کارشناسان، ادامه مراقبت از مصدوم صورت گرفته تا بیمار به بیمارستان منتقل شود.
نجات مادران باردار
مصدری با اشاره به اینکه پس از آغاز به کار فعالیت اورژانس هوایی شاهد دستاوردهای بزرگی در نجات جان مردم حادثهدیده رانندگی در مازندران بودیم، خاطرنشان کرد: در این انتقالات مادران باردار، افراد کهنسال، جوانان و افراد دارای بیماریهای پرخطر نجات پیدا کردند.
وی با اعلام انجام ۸۵ پرواز برای نجات جان آسیبدیدگان تصادفات جادهای، گفت: اورژانس هوایی موفق به نجات ۲۲۱ نفر از افراد نیازمند کمک و حادثهدیده شده است.
مصدری یکی از مشکلات بیمارستانهای آمل را نداشتن پد فرود و برخاستن برای هلیکوپتر دانست و گفت: این مهم با افتتاح بیمارستان بزرگ امام خمینی (ره) طی آیندهای نزدیک در ابتدای محور مواصلاتی هراز برطرف خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه امروزه بالگرد پس از نجات جان مصدومان مجبور است تا در مرکز اورژانس هوایی ۱۱۵ نشسته و از آن پس آمبولانس بیمار را برای انتقال به بیمارستان ۱۷ شهریور جابهجا کند، ادامه داد: با بهرهبرداری از بیمارستان جدید آمل که مجهز به پد هلیکوپتر است امیدواریم با سرعت بیشتری به ارائه خدمات بپردازیم.
لزوم اختصاص بیمارستان امام (ره) به عنوان سانتر تروما
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی مازندران با تاکید بر اینکه در شهرستان آمل بیمارستان ۱۷ شهریور مختص ارائه خدمات به موارد تروما و تصادفات است، افزود: انتظار داریم بیمارستان امام خمینی (ره) با توجه به موقعیت جغرافیایی مناسب و قرار داشتن در ابتدای محور مواصلاتی هراز به عنوان سانتر تروما در این شهرستان لحاظ شود.
مصدری یادآور شد: در برخی مواقع با بروز تصادف شدید در محور هراز به دلیل شرایط بد جوی، عدم مهیا بودن شرایط آب و هوایی به دلیل ریزش سنگین باران و برف و نداشتن دید در شب انجام عملیات و برخاستن بالگرد برای ارائه خدمات مقدور نیست.
وی گفت: امیدواریم با همراهی همه مسئولان استانی در روزهای آینده شاهد ارائه خدمات بیشتر توسط اورژانس هوایی ۱۱۵ آمل به سوانح جادهای و افراد دارای جراحت در تصادفات بپردازیم./فارس