زنبورعسل و افزایش تولید مرکبات/ افول تولید عسل با ممنوعیت واردات ملکه‌ها

image_pdfimage_print

زنبور عسل جزو قدیمی‌ترین ساکنان زمین است و در واقع این حشره پیش از اینکه انسان موجودیت خود را در زمین تثبیت کند، وجود داشته است.

شاید یکی از دلایل آفرینش زنبور عسل به‌عنوان یک حشره مفید، گرده‌افشانی در باغ‌ها بر روی گل و در نهایت حفظ محیط زیست است.

بیشتر درختان میوه بدون گرده‎افشانی زنبور عسل به مقدار تولید مناسب و کیفیت مطلوب میوه نخواهند رسید و طبق شواهد موجود، به‎طور متوسط ارزش افزوده محصولات زراعی و باغی که در نتیجه گرده‎افشانی زنبور عسل ایجاد می‌شود، حدود ۱۴۳ بار بیشتر از ارزش عسل و سایر تولیدات کندو است.

باغ‎داران با استفاده از کندو‌های عسل در باغ‌های خود، می‌توانند تولید مرکبات خود را افزایش دهند، همچنین محصولات با کیفیت‌تری به بازار عرضه کنند.

با توجه به مزایای مناسبی که زنبورهای عسل در افزایش تولید محصولات باغی و زارعی دارد، اما به‌دلیل نبود آگاهی کافی از سوی کشاورزان و باغ‌داران، از کندوهای عسل برای افزایش تولید محصولات باکیفیت استفاده بهینه نمی‌شود.

صنعت زنبورداری به‌دلیل نبود توجه به مزایای زنبورهای عسل در افزایش تولید و نبود ملکه مناسب برای تولید، با مشکلات بسیاری مواجه است.

* صنعت زنبورداری از ظرفیت اشتغال‌زایی بالایی برخوردار است

مدیر جهاد کشاورزی قائم‌شهر در جلسه تنظیم بازار این شهرستان با بیان اینکه صنعت زنبور دارایی از ظرفیت اشتغال‌زایی بالایی برخوردار است، گفت: با رونق این صنعت می‌توانیم، اشتغال‌زایی مناسبی در سطح شهرستان ایجاد کنیم.

فرزین فرهادی با اشاره به اینکه ۴۵ هزار کندو زنبور عسل در قائم‌شهر وجود دارد، بیان کرد: از این ۴۵ هزار کندو، ۵۳۰ تن عسل در قائم‌شهر تولید می‌شود.

وی با اشاره به اینکه صنعت زنبورداری، سبب افزایش ۲۰ درصدی باروری درختان مرکبات می‌شود، افزود: باغ‌داران می‌توانند با استفاده از کندو‌های عسل در باغ‌های خود، تولید مرکبات را افزایش دهند.

فرهادی با تأکید بر اینکه برای رسیدن تولید عسل طبیعی قائم‌شهر به نشانه تجاری، حمایت می‌کنیم، تصریح کرد: اگر زنبورداری در سطح شهرستان، برای گرفتن نشانه تجاری اعلام کند، جهاد کشاورزی شهرستان آمادگی کامل دارد که با ارائه تسهیلات لازم، شرایط دریافت نشانه تجاری را برای آنها فراهم کند.

وی بیان کرد: زنبورداران به‌دلیل نبود ملکه زنبور با مشکلات بسیاری مواجه هستند که باید با پیگیری‌های لازم، مشکلات موجود آنها را برطرف کرد.

* ممنوعیت واردات ملکه زنبور، عامل افزایش هزینه و کاهش تولید عسل

مدیرعامل تعاونی زنبورداران شهرستان قائم‌شهر با بیان اینکه باغ‌داران برای افزایش تولید به زنبور عسل نیاز دارند، اظهار کرد: باید به باغ‌داران آگاهی لازم داده شود که استفاده از زنبور عسل برای افزایش تولید بسیار مفید است.

غلام‌علی حاجیان با بیان اینکه تولید عسل با هزینه‌های بسیاری مواجه است، اضافه کرد: زنبوردار برای هر یک کیلو تولید عسل، با هزینه‌های بسیاری مواجه است و به‌دلیل نبود بازار داخلی در سطح شهرستان، زنبوردار هرگز از تولید عسل سود نمی‌کند.

وی ادامه داد: از استان‌های دیگر، عسل با قیمت‌های کم‌تری به استان وارد می‌شود و زنبورداران استان مازندران باید به استان‌های دیگر با قیمت کم‌تری عسل خود را به فروش برسانند.

حاجیان با تأکید بر اینکه زنبورداران استان مازندران برای فروش محصولات خود با مشکلات بسیاری مواجه هستند، تصریح کرد: نیاز به حمایت دستگاه‌های مربوطه دارد تا مکانی برای بسته‌بندی محصولات ایجاد شود که تولیدات داخلی در استان با بسته‌بندی مناسب ایجاد شود.

وی یادآور شد: زنبورداران شهرستان قائم‌شهر با حمایت‌ از سوی دستگاه‌های مربوطه برای ایجاد کارخانه بسته‌بندی عسل، توانایی صادرات به بازارهای هدف را دارند که در این راستا، تولیدات عسل‌های طبیعی خود را به بازار جهانی عرضه کنند.

حاجیان متذکر شد: زنبور ملکه در گذشته وارد می‌شد که در افزایش تولید عسل بسیار موثر بود و با وجود ملکه‌های موردنظر بیش از ۱۰۰ کیلو تولید عسل شکل می‌گرفت.

وی با بیان اینکه اکنون زنبوردار به‌دلیل ممنوعیت واردات ملکه زنبور عسل با مشکلات تولید مواجه است، بیان کرد: اگر واردات ملکه زنبور بار دیگر انجام شود، تولید عسل چهار برابر افزایش پیدا می‌کند.

مدیرعامل اتحادیه زنبورداران قائم‌شهر با اشاره به اینکه زنبوردار به‌دلیل نداشتن ملکه مناسب باید سالی چهار الی پنج مرتبه، مکان خود را تغییر دهد، اضافه کرد: در گذشته با وجود واردات ملکه زنبور عسل، زنبوردار با یک الی دو بار جابه‌جایی؛ می‌توانست به تولیدات مناسب دست یابد.

حاجیان در پایان با اشاره به اینکه زنبوردار با افزایش هزینه و کاهش تولید مواجه است، گفت: نبود ملکه مناسب، زنبوردار به‌دلیل جابه‌جایی، با هزینه بسیار و کاهش تولید عسل مواجه است./فارس

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo