زمان قدیم به شعر مازندرانی طنز آمیز نگاه می شد

image_pdfimage_print

استاد حجت الله حیدری سوادکوهی: زمان قدیم به شعر مازندرانی طنز آمیز نگاه می شد .حیدری سوادکوهی
در روز ملی مازندران و شب چهلمین روز پرواز سفیدجامگان منا به عر ش اعلی و شب استکبر ستیزی ،درفرهنگسرای حر قائمشهر با حضور مدیر کل فرهنگ و ارشاد مازندران(علی جاودانی)و مدیر کل صنایع دستی، میراث فرهنگی وگردشگری مازندران(بزرگ نیا) و جمع زیادی از فرهیختگان و ادب دوستان این استان طی آئین« تیر ماه سیزده شو» از استاد حجت الله حیدری سوادکوهی چهره ماندگار زبان تبری و فردوسی مازندران تجلیل و قدردانی شد.

• زبان تبری با بیش از دوهزار گویش و لهجه از فرهنگ و ادبیات غنی برخوردار است.
در این آئین رئیس شورای نامگذاری روز مازندران در استانداری، زبان تبری را چاق تر از زبان فارسی دانست و اذعان داشت: زبان تبری با بیش از دوهزار گویش و لهجه از فرهنگ و ادبیات غنی برخوردار است.آرش،قهرمانان اسطوره ای که نماد جانفشانی برای وطن می باشد از مازندران است.
استاد حسین اسلامی به حکومت علویان در این خطه اشاره و تصریح کرد: بیش از ۶۰سال حکومت علویان به حرمت عدل علی (ع)در مازندران برپاشد و مردم این سرزمین از ابتدا راه و رسم حضرت علی (ع) را انتخاب و با عشق به آنحضرت به دین اسلام مشرف شدند.
وی علت نامگذاری ۱۲ آبان به نام روز مازندران را پیوند بین هویت و اصا لت عنوان کرد و اذعان داشت: زبان ،طرز پوشش،رفتار، کردار و فرهنگ مازندرانی بعنوان شناسنامه این سامان است که با نامگذاری این روز تلنگوری برای حفظ و شکوفایی این فرهنگ می باشد.
او در درجه اول به ایرانی بودن تاکید کرد وگقت:بدون تعارف استاد حجت الله حیدری سوادکوهی قله نشین شعر تبری است او ادبیات تبری را که شناسنامه ی فرهنگ و ادب مازندران است جان بخشید، وی، به حق ،فردوسی شعر و زبان تبری می باشد.
وی بااین بیت شعر تبری به گفتار ادبی خود پایان داد: خله بد ور هدائن—— شه غیرت ر پر هدائن یعنی« خیلی بد است شانه خالی کردن و رد شدن(احساس مسئولیت نکردن)—— غیرت خود را پرواز دادن ( دیدن و حرف نزدن)
در ادامه این آئین ، گروههای هنری«لال انه» و خواننده «محمدی و شریفی»به زبان تبری برنامه اجرا کردند و همچنین شاعران و فرهیختگان ادبی این سرزمین اشعار مشهور خود را به زبان تبری خواندند انگار فرهنگسرای حر به ادبستان تبری تبدیل شده بود که غرور و غیرت مازندرانی در قالب زبان تبری جوانه زد و جان گرفت.

در این مراسم همچنین از دو پژوهشگر مازندرانی«مهدی خلیلی نویسنده کتاب باستانشناسی و آثار تاریخی قائم شهر» و «احمد باوند نویسنده کتاب سوادکوه میراث دار تبار کهن» با اهدای لوح سپاس، قدردانی شد.
• ساخت سالنی بزرگ در شان مردم قائمشهر
فرماندار قائمشهر نیز ضمن تسلیت به خانواده های داغدار فاجعه منا وتبریک به مناسبت روز مازندران وعده داد: انشاء الله در آینده ای نزدیک نسبت به ساخت سالنی بزرگ که در شان مردم این شهر باشد اقدام خواهد شد البته با حمایت ویژه و ملی مسئولین.

• زبان تبری،بالاترین غنای ادبی و فرهنگی را داراست.
همت استاد به قدرت لبخند زیبای همسر بود و به حمایت دستان و نگاه پر مهرش خو گرفته بود، با همراهی همسر، استاد آمد و گفت:من سال ۱۳۲۲ در نفت چال لفور شیرگاه سوادکوه قائم شهر به دنیا آمدم ،پدرم مداح و شاعر، مادرم اکابری و مطالعه در خانواده ام نهادینه شده بود .
استاد حجت الله حیدری سوادکوهی افزود:طی ۵۰ سال پژوهش ،فرهنگ مازدرانی را در قالب فرهنگنامه تبری جمع آوری کردم،تا انگیزه نباشد کاری انجام نمی شود و یکی از ویژگیهای مهم شاعر صداقت است که باید فرهنگ و ادب را صحیح و درست منتقل کند بدون کم و کاست.
او گفت: در زمان قدیم به شعر مازندرانی طنز آمیز نگاه می شد و گفتن شعر به زبان تبری باعث شرمندگی و سرافکندگی بود به این خاطر انگیزه ای شد تا قدرت و شوکت این زبان را به همه نشان دهم و ثابت کنم این زبان بالاترین غنای ادبی و فرهنگی را داراست.اشعاری به نام«پچکه سوت »از اعماق وجودم با عشق و غم و اندوه متولد شد و در شعر زبان تبری جای گرفت .
در خاتمه به انواع مختلف«اهدای لوح سپاس، سکه و گل» از استاد حجت الله حیدری سوادکوهی به پاس زحمات بی دریغش در عرصه زبان ،فرهنگ و ادبیات تبری تقدیر و تشکر شد.
خبرنگار افتخاری سید عبدالله رکابی

ح.م

این سایت توسط سید حسن موسوی کیاسری با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های خبری فعالیت می کند

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo