گرگان شهری فاقد طرح خروج اضطراری

image_pdfimage_print

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، این شهر به عنوان مرکز استان گلستان از حدود ۵۰۰ سال قبل، دارای سه محله بزرگ به نام‎های «نعلبندان»، «سبزه‌ مشهد» و «میدان» بوده که این محله‌ها نیز دارای چندین محله فرعی بوده‌اند، البته این سه محله هنوز هم به همین نام‎ها وجود دارد و اکثر مساجد و تمام تکایای قدیمی و زیارت‌گاه‎ها شهر نیز در همین محلات قرار دارند که امروز بافت قدیم و معماری سنتی و تاریخی این شهر و بخش عمده‌ای از میراث فرهنگی این دیار را تشکیل می‌دهند.

از حدود هفت قرن گذشته، گرگان همواره مهم‎ترین شهر این منطقه بوده و در حالی که سایر مناطق روستاها و آبادی‌هایی‎ کوچک بوده‌اند، اما این شهر تاریخی همواره شهری آباد و پر جمعیت بوده است.

از اواخر دهه ۷۰، پس از معرفی گلستان به عنوان استان جدید شمالی به مرکزیت گرگان، این شهر جان دوباره‎ای یافت و با توجه به افزایش جمعیت، ساخت و ساز نیز در آن رونق گرفت هر چند در ابتدا بیشترین توسعه در بخش جنوبی و غربی آن روی داد.

 این توسعه در سال‎های بعد تغییر جهت جغرافیایی داد و با احداث دانشگاه آزاد اسلامی و فعالیت آن به سمت جرجان، با تأسیس و رونق شهرک‌های جدید وارد فاز تازه‎ای از گسترش قلمرو شد به گونه‎ای که این بخش از شهر در شرایط کنونی دارای تراکم جمعیتی بسیار است.

طی این سال‎ها توسعه شهر در بخش جنوبی از جمله مسیر «ناهارخوران» به دلایل جاذبه‎های طبیعی و محیطی متوقف نشد و حتی در پیرامون آن نیز آبادانی اتفاق افتاد، که از جمله می‎توان به رونق خیابان «صیاد شیرازی» اشاره کرد که اکنون یکی از متراکم‎ترین نقطه جمعیتی گرگان به شمار می‎رود.

اگر چه توسعه می‎تواند؛ حاکی از رونق و پیشرفت یک منطقه باشد؛ اما از لحاظ مبلمان شهری و استانداردهای موجود ساخت‎ و ساز، ایرادات عمده‎ای بر این توسعه نامتوازن وارد است به گونه‎ای که موجب شده تا ساکنان برخی از مناطق از مشکلات ایجاد شده پیرامون آن گلایه داشته باشند که البته این گزارش به دنبال بیان این مشکلات نیست.

* خروج اضطراری شهر گرگان هنوز اولویت دستگاه متولی نیست

 با همه مشکلات، این شهر بزرگ به گونه‎ای متراکم شده که در هنگام بروز حوادث ناشی از پدیده‎های طبیعی شهری بی‎دفاع به شمار می‎رود و مردمانش نمی‎دانند در هنگام حادثه از کدام مسیر مهلکه جان سالم به در خواهند برد.

این پرسش که مسئولان شهر گرگان چه مسیرهایی برای خروج اضطراری تعبیه کرده و چه نقاطی امنی را در هنگام بروز حوادث طبیعی پیش‎بینی کرده‎اند از سوالاتی است که ذهن بسیاری از مردم این شهر شمالی را به خود مشغول ساخته است.

مدیرکل مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به اهمیت دغدغه ذهنی شهروندان در زمینه خروج اضطراری در هنگام حوادث طبیعی در شهر گرگان گفت: این مسئله از جمله موضوعاتی بوده که به واسطه اهمیت آن حتی در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان و حتی شهرستان گرگان مطرح، و بر تعیین نقاط خروج اضطراری شهر تاکید شده است.

صادق‎علی مقدم در گفت‎وگوی اختصاصی با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: با توجه به وضعیت ساخت و ساز در حوزه زیارت و احتمال افزایش چند برابری روان‎آب و متعاقب آن افزایش منطقه تحت‎تاثیر سیلاب احتمالی در پایین‎دست که بخشی از شهر گرگان را شامل می‎شود، به منظور آمادگی و پیش‌گیری از خسارت‎های غیرمتعارف، شناسایی مناطق تحت تاثیر سیلاب احتمالی و متعاقب آن تهیه طرح خروج اضطراری برای این بخش از شهر از ضروریات محسوب می‎شود.

*شهرداری گرگان متولی طرح خروج اضطراری است

وی ادامه داد: با بارش ‎باران نقطه‎ای و جاری شدن سیلاب در این منطقه فرصت زیادی برای برنامه‎ریزی مدیریت حادثه و برنامه پاسخ نداریم که بر این اساس در زمان حال باید به فکر علاج واقعه باشیم.

مقدم با اشاره به طرح موضوع خروج اضطراری در شورای هماهنگی مدیریت بحران استان یادآور شد: در شورای هماهنگی با تاکید بر برنامه‎ریزی متولی این موضوع که شهرداری گرگان است، بر اقدام لازم توسط آن دستگاه تاکید شد.

آنچه مشخص است شهرداری گرگان به عنوان دستگاه متولی مدیریت شهری باید از هم‎اکنون برنامه‎های خود را برای تهیه طرح خروج اضطراری شهر گرگان به کار گیرد، موضوعی که به نظر می‎رسد به هیچ‎وجه در اولویت این نهاد مهم مدیریت شهری نیست.

شهرداری گرگان باید به موضوع خروج اضطراری به عنوان یک برنامه حیاتی برای شهر گرگان توجه کند و بداند که این موضوع همچون پروژه‎های زیرگذر و روگذر برای مردم این شهر مهم است و باید نگاه خود را به آینده این شهر در حوادث طبیعی معطوف کند.

 

ح.م

این سایت توسط سید حسن موسوی کیاسری با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های خبری فعالیت می کند

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo