پیام ظریف به دنیا چه بود؟

image_pdfimage_print
پایگاه خبری کیا :ژولیان بورگر، دبیر سرویس دیپلماسی روزنامه گاردین نوشت: محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران پس از توافق هسته ای، خواستار خلع سلاح اسرائیل و هشت کشور جهان شده است.
پیام ظریف به دنیا چه بود؟
ژولیان بورگر، دبیر سرویس دیپلماسی روزنامه گاردین نوشت: محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران پس از توافق هسته ای، خواستار خلع سلاح اسرائیل و هشت کشور جهان شده است.

به گزارش «انتخاب»، ظریف گفت که ایران با پذیرش توافق وین، به روح ان پی تی احترام گذاشته است که در آن  کشورهای بدون سلاح هسته ای قول می دهند به دبنال آن نروند. او در ادامه می گوید که کشورهای مجهز به سلاح هسته ای به تعهد خود برای خلع سلاح عمل نکرده اند.

وزیر خارجه ایران نوشت: این که ما در یک محیط امنیتی جهانی شده زندگی می کنیم؛  جایی که دیگر نابرابری و عدم تقارن بین کشورهای برخوردار و غیربرخوردار و تحت تاثیر پارادایم های به جا مانده از دوران جنگ سرد، دیگر امکان وجود یا تحمل را ندارند.

وی افزود: یکی از شگفتی های طنزگونه  بی شمار تاریخی این است که کشورهای فاقد سلاح های هسته ای مثل ایران در جهت تثبیت رژیم عدم اشاعه، اقدامات عملی بسیار بیشتری از اقدامات اعلامی کشورهای دارای سلاح های هسته ای، انجام داده اند.  ایران و دیگر کشورهای غیرهسته ای اقداماتی واقعی، صادقانه و عملیاتی زیادی در جهت تثبیت رژیم عدم اشاعه انجام داده اند. همزمان، کشورهایی که برخوردار از این سلاح های ویرانگر هستند،  تلاش کرده اند از وظایف خود برای خلع سلاح خود مطابق مفاد معاهده عدم اشاعه(ان پی تی) و قوانین عرفی بین المللی شانه خالی کنند و حتی به سختی حاضر بوده اند در این رابطه حرفی بزنند.  این تازه به قبل از آن است که کشورهایی که عضو ان پی تی نیستند. بپردازیم  و  یا  رژیمی که دارای سلاح های هسته ای اعلام نشده است و بیشترین ضدیت را با ان پی تی  دارد و مسخره تر آن که همزمان علم مخالفت با توافق را نیز بر دوش دارد.

گاردین در ادامه نوشت: اسرائیل رسما تسلیحات هسته ای خود را تایید نکرده، اما همگان بر این باورند که این رژیم نزدیک به ۸۰ کلاهک اتمی دارد.

سخنان ظریف همچنین کنایه ای به پنج عضو دائم شورای امنیت (که همگی مجهز به تسلیحات هسته ای هستند) و چندین دولت دیگر از جمله اسرائیل، هند و پاکستان است.

ظریف در ادامه سه پیشنهاد ارائه می کند تا مذاکرات بر سر پیمان نابودی تسلیحات  اتمی (که کشورها باید به عنوان نخستین قدم، زرادخانه های هسته ای خود را از حالت آماده باش دربیاورند، برای مثال با جدا کردن کلاهک های اتمی از موشک ها) و ایجاد منطقه ای عاری از سلاح کشتار جمعی در خاورمیانه آغاز شود.

با این حال، تلاش ها برای موافقت با گام های بعدی به سوی خلع سلاح و ایجاد منطقه عاری از سلاح اتمی در کنگره ای جهانی در می برای تقویت ان پی تی شکست خورد.

ظریف با این سخنان،  در حال ارسال این سیگنال است که ایران با توافق هسته ای وین و به عنوان رئیس جنبش عدم تعهد اماده رهبری کمپین خلع سلاح اتمی است.

ظریف می گوید «ممکن است در این راه موانع بسیاری از سوی کسانی که نسبت به صلح و دیپلماسی مشکوک هستند، ایجاد خواهد شد. با این حال ما باید همه تلاش خود را برای پافشاری بر اهداف و همراه سازی دیگران بکار بندیم،  همانگونه که در وین این کار را کردیم. »

از زمان اوج جنگ سرد در ۱۹۸۶، زمانیکه ذخایره زرادخانه های اتمی از شصت و پنج هزار کلاهک اتمی تجاوز می کرد، کشورهای دارنده این سلاح، زرادخانه خود را به طور قابل ملاحظه ای کاهش داده اند. اکنون گفته می شود که کمتر از ۱۶ هزار کلاهک اتمی در دنیا وجود دارد که ۱۴٫۷۰۰ عدد آن تقریبا به صورت برابر در دست امریکا و روسیه است. در حال حاضر، بحث خلیع سلاح در آستانه مواجهه با یک وقفه است. دولت اوباما قصد داشت که توافق استارت جدید را در سال ۲۰۱۰ همراه با معاهده ی کنترل تسلیحات دنبال کند، اما وخامت روابط باعث ممانعت از پیشرفت آن شد. روسیه و امریکا اکنون در حال مدرنیزه کردن زرادخانه هسته ای خود هستند.

پاتریشیا لوئیس، مدیر پژوهشی در اندیشکده چتهام گفت: ظریف توافق هسته ای وین را به منطقه عاری از سلاح مرتبط کرده است و این از نظر من جالب است. ایران قبلا هم در این پروسه نقشی محوری داشت و  به نظر می رسد بار دیگر این مسئله را با عنوان عنوان موضوعی مهم و بزرگ مورد توجه قرار داده است. اکنون باید ببنیم اسرائیل به آن چگونه پاسخ می دهد، رژیمی که حتی توانایی تسلیحاتی هسته ای خود را اشکار نمی کند و خارج از ان پی تی باقی مانده است.

ح.م

این سایت توسط سید حسن موسوی کیاسری با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های خبری فعالیت می کند

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo