کشف گورستان دوره اشکانی در وستمین چهاردانگه

کیا پرس :کشف این گورستان و افزایش قدمت شهرستان ساری به ۶هزار سال تعجب باستان شناسان را برانگیخته است. به گفته یکی از کارشناسان حوزه میراث فرهنگی ، ساری ظرفیت ناشناخته ای بوده است که با توجه به قدمت تازه مکشوفش بی شک پای باستان شناسان خارجی را هم به مازندران باز خواهد کرد.
سرپرست هیات کاوش در گورستان وستمین چهاردانگه ساری گفت: کاوش اضطراری در مسیر انتقال خط لوله گاز دامغان – نکاء در وستمین چهاردانگه شهرستان ساری به کشف گورستان اشکانی منجر شد.
عبدالمطلب شریفی اظهار کرد: در جریان عملیات حفاری به منظور انتقال خط لوله گاز از دامغان به نکاء، محوطه ای باستانی نمایان شد که بعد از انجام تحقیقات و کاوش مشخص شد این محوطه بقایای یک گورستان است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون ۱۵ گور دخمه ای از دوره اشکانی در محوطه کشف شده است، افزود: تعدادی از این گورها توسط قاچاقچیان و تعدادی نیز توسط بولدوزر در جریان عملیات عمرانی تخریب شده بود.
شریفی ادامه داد: ۹ گور از مجموع گورهای کشف شده دست نخورده باقی مانده بود که توسط باستان شناسان مورد بررسی قرار گرفت.
این باستان شناس در توصیف معماری گورها گفت: معماری گورها متشکل از یک فضای مستطیلی به عرض ۷۰، طول حدود ۱۷۰ و عمق ۲ تا ۲٫۵ متر است.
شریفی افزود: در فضای گور به سمت دیوار غربی دخمه ای زده شده و فضای گنبد گونه ای به ارتفاع ۱٫۵ تا ۱٫۷ متر ایجاد شده که در داخل آن تدفین انجام می شد.
سرپرست هیات کاوش در گورستان وستمین چهاردانگه ادامه داد: در این نوع تدفین پس از به خاکسپاری، اشیای متعلق به فرد کنارش قرار داده می شد و با استفاده از قرار دادن لاشه سنگ و ملات گل ورودی گور را مسدود می کردند.
وی اضافه کرد: پس از باز شدن تعدادی از این گورهای دخمه ای متوجه شدیم که در هر یک از گورها چند نفر تدفین شده اند، به این ترتیب که هر بار درب گور باز شده و جسد دیگری در آن قرار می گرفت.
بر اساس گزارش پژوهشگاه میراث فرهنگی، شریفی با اشاره به انجام سه تدفین در یک گور اظهار کرد: علاوه بر کشف اشیا در فضای دخمه ای، در فضای مستطیلی نیز در لابه لای خاک در عمق های مختلف ظروف سالم و شکسته سفالی کشف شد.
وی هدف از این کاوش را نجات بخشی اعلام کرد و سفالینه، ابزار جنگی، سرپیکان، سرنیزه، شمشیر، اشیای تزیینی، گوشواره، دستبند و گردنبندهای مهره ای را یافته های دیگر گروه باستان شناسی اعلام کرد.
کاوش اضطراری گورستان وستمین چهاردانگه شهرستان ساری مازندران با مجوز رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از ۱۶ خرداد آغاز شده و تا ۱۶ مرداد ادامه دارد.
کشف این گورستان و افزایش قدمت شهرستان ساری به ۶ هزار سال تعجب باستان شناسان را برانگیخته است.
به گفته یکی از کارشناسان حوزه میراث فرهنگی ، ساری ظرفیت ناشناخته ای بوده است که با توجه به قدمت تازه مکشوفش بی شک پای باستان شناسان خارجی را هم به مازندران باز خواهد کرد.
وی با تقاضا از مسئولان برای افزایش توجه و بودجه حوزه میارث فرهنگی ساری خواستار افزایش نیروهای امنیتی و مراقبت جدی از حوزه باستان شناسی ساری شد.