معظلی جدید برای محیط زیست شمال: “آنجلیکا” قاتلی که بی صدا ماهی ها را می بلعد!

image_pdfimage_print
"آنجلیکا" قاتلی که بی صدا ماهی ها را می بلعد!

فعالان محیط زیست در شمال کشور اخیرا زنگ خطر پدیده ای جدید که زیست ماهیان رو به انقراض دریای مازندران را تهدید میکند به صدا درآورده‌اند.این پدیده جدید”آنجلیکا”نام دارد و به نوعی قایق با طراحی ابتکاری گفته می‌شود که به تازگی، صیادان غیرقانونی در دریای مازندران، به خصوص در منطقه حفاظت شده میانکاله برای صید ماهی‌های گران قیمت این منطقه از آن استفاده می‌کنند.

کسی درست نمی‌داند چرا نام این ابزار جدید آنجلیکا گذاشته شده است، اما فعالان محیط زیست می‌گویند حسابی برای صیادان غیرقانونی “آمد”داشته است.

این شناور کوچک که به آنجلیکا معروف شده است، ساختار بسیار ساده ای دارد که با دست ساخته میشود. بسیار ارزان و سبک است.

دو تویوب تراکتور را از وسط می‌برند، درون آنها را پر توپ‌های کوچک پانصد تومانی بازی بچه‌ها می‌کنند و می‌بندند. سپس آنها را به موازات هم با یک سازه سبک فلزی به هم وصل می‌کنند. این سازه فلزی در انتهای خود جایی هم برای کارگزاری موتور قایق دارد؛ به همین سادگی.

آنجلیکا

در حالی که قیمت یک قایق معمولی حدود ده میلیون تومان است، این قایق نهایتا برای صابحش حدود یک میلیون تومان خرج برمی‌دارد. از آنجایی که بسار سبک است برای حمل و نقل آن تنها به یک نفر نیاز است و برای جا به جا کردنش دیگر به خودرو نیازی نیست و با یک موتور معمولی هم می‌شود آن را حمل کرد.

علت اصلی گرایش به این قایق‌ها توسط ماهیگیران غیرقانونی این است که در صورت گیرافتادن توسط محیطبانان و یا نیروی انتظامی، ماموران تمام وسایل آنها را مصادره می‌کنند. در قدیم هر بار که اموال شکار و صید غیرقانونی این صیادان مصادره می‌شد میلیون‌ها تومان به آنها ضرر وارد می‌شد اما حالا با مصادره شدن اموال، تنها حدود یک میلیون ضرر مالی به آنها وارد می‌شود. این درحالی است که یک صیاد در این منطقه با شکار ماهی‌های خاوریاری و دیگر ماهی‌های استخوانی می‌تواند ماهانه حدود هشت میلیون تومان درآمد داشته باشد.

به این شکل، صیادان غیرقانونی به راحتی به وارد آوردن آسیب به محیط‌زیست خزر و میانکاله ادامه می‌دهند. کمترین مشکلی هم برایشان پیش نمی‌آید.

به علت زیاد بودن موارد صید غیرقانونی در منطقه، ماموران انتظامی و محیطبانان دیگر هیچ پرونده‌ای برای صیادان غیرقانونی تشکیل نمیدهند و آنها را به دستگاه قضایی معرفی نمی‌کنند. نه زندان ونه جریمه‌ای، تنها به ضبط وسایل صید و شکار آنها بسنده می‌شود.

حالا با این قایق‌های “آنجلیکا”عملا ضبط قایق و وسایل صید و شکار هم دیگر اندک اثر تنبیهی خود را از دست داده است.

بسیاری از گونه‌های خزری مانند کپور تنها در محل میانکاله تولید مثل می‌کنند. این منطقه به علت دارا بودن نیزار و جریان‌های آب شیرین، تنها نقطه جنوب شرق خزر است که ماهی‌هایی مانند کپور تخم‌ریزی می‌کنند.

میانکاله همچنین مهمترین محل تغذیه ماهی‌های خاویاری و استخوانی منطقه شرق دریای خزر نیز هست. اکنون ماهیگرهای غیرقانونی دارند با صید بی‌رویه و غیرقانونی در فصول تخم‌ریزی این گونه را عملا در دریای خزر از بین می‌برند.

زمانی از دریای خزر سالانه ۳۵۰ تن خاویار برداشت می‌شد اما صید بی رویه کار را به جایی رسانده که این میزان به تنها ۲ تن در سال رسیده است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo