دلسوز بخش مستعد چهاردانگه نیستند

سیدروح الله شجاعی:معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی استان ۴۳ ساله و اهل ساری است. علی ماهفروزی مدرس دانشگاه و پژوهشگر است. این پژوهشگر عرصه میراث فرهنگی تالیفاتی نیز داشته، از جمله “ساری نگین فیروزفام گردشگری ایران” که در این کتاب به طور جامع و کامل به فرهنگ و هنر و آثار تاریخی، مردم شناسی، طبیعت و گردشگری ساری و بخش های اطراف آن اشاره کرده است. با او به تماشای نمایشگاه دست ساخته های کلثوم اشرفیان در کیاسر رفتیم. ماهفروزی چهاردانگه را خیلی خوب می شناسد و از ظرفیت های بالای آن آگاه است. می گوید: این مسیر یکی از گذرگاه هایی بود که از طریق چشمه علی به دامغان وسپس به جاده ابریشم وصل می شد و ساکنان منطقه از طریق تجارت زندگی پر رونقی داشتند. گفت و گوی ما را با او بخوانید، با این توضیح که جهت کوتاه تر شدن مطلب، پرسش ها را حذف کرده ایم.
*قفل توسعه چهاردانگه با کلید گردشگری باز خواهد شد
چهاردانگه ناب ترین مقصد گردشگری ایران است. وجود طولانی ترین جاده جنگلی ایران، دریاچه زیبای چورت، آب بندان الندان و گل سرسبد همه اینها چشمه آب معدنی سورت حکایت از ظرفیت بالای منطقه در پذیرش گردشگر دارد.
لاله های وحشی مناطق سنور و ترکام و گیاهان دارویی ارتفاعات شاهدژ جاجیم و چادرشب های زنان پشتکوه همه و همه از توانایی های منطقه در جذب تورسیت حکایت دارد. حتی آب و هوای کوهستانی در زمستان مقصد گردشگران زمستانی است. تابستان و هوای خنک کوهستان که جای خود دارد.
*مدل سوییسی برای مهاجرت معکوس به روستاییان به چهاردانگه
استراتژی مشخصی در زمینه گردشگری نداریم و در دولت های قبلی علی رغم شعارهای پر طمطراق، اقدام قابل توجهی در زمینه توسعه تورسیم صورت نگرفته است!
سالانه ۲۰میلیون گردشگر به مازندران سفر می کنند، هنرکنیم بتوانیم برای حضورکوتاه مد تشان برنامه ریزی کنیم. این کار سختی است و همه مردم باید پای کار بیایند، هرکسی در محدوده جغرافیایی خود. باید اتفاقی بیفتد و مهاجرت معکوس به روستا صورت بگیرد. در سوئیس در ۳۰ سال گذشته با ایجاد برخی زیرساخت ها در روستا مردم از شهرها به روستاهای شان برگشتند و این مدل باید در چهاردانگه نیز اجرا شود.
در حال حاضر بنا داریم در روستاهای مازندران با در اختیار گذاشتن تسهیلات « خانه مسافر» را آماده اسکان گردشگران کنیم تا رونق به روستاها بازگرددو سلامت روان پدران و مادرمان بیش از این به مخاطره نیفتد.
*تمرین گردشگر پذیری؛ ضرورتی اجتناب ناپذیر
مهمترین راه برای احیای گرشگری برگزاری جشنواره با عناوین و مناسبت های گوناگون است. کاری که در سوادکوه مازندران به عنوان نخستین شهرستان مدت هاست آغاز شده و مردم منطقه تمرین گردشگر پذیری می کنند و رفتارشان را در این حوزه تا حدودی تغییر کرده است. البته در بخش دودانگه ساری هم اقدامات درخور توجهی صورت گرفته که مدیون جشنواره بنافت است که در چند دوره در حال برگزاری است. متاسفانه چهاردانگه علی رغم برخورداری از این ظرفیت عظیم، از آن بی بهره مانده است.
همه ما مسئولیم، مردم به ما و شما رسانه ها چشم دوختند که چه سرنوشتی را برای شان رقم خواهیم زد. باید در این زمینه مردم را آگاه ساخت و این مسئولیت شما را سنگین تر می کند.
*مشکل زباله کیاسر به زودی حل می شود
مشکل زباله منطقه به زودی با راه اندازه زباله سوز در ساری حل خواهد شد و این مساله نمی تواند گردشگری منطقه را تحت تاثیر جدی قرار دهد.
سبک جدیدی از گردشگری منظور نظر ماست که باید در مازندران خصوصا چهاردانگه آن را اجرا کنیم. راه اندازی تورهای غار نوردی صخره نوردی و جمع آوری دم نوش های گیاهی از جمله این کارهاست.
مهمترین چالش منطقه چهاردانگه کم توجهی مسئولان صاحب نفوذ منطقه است. اینکه با وجود در اختیار داشتن مناسب بالای اجرایی یا قانونگذاری، متاسفانه به اندازه لازم دلسوز این بخش مستعد نیستند.این در حالی است که در طول تاریخ پر از فراز و نشیب مازندران همواره کیاسری ها تاریخ ساز بودند.
- مازنیپاسخ به این دیدگاهسه شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۳-۱:۱۹
آقای ماهفروزی رزومه های دیگه ای هم دارن مثل مدیر سایت گوهرتپه که گویا فراموششون شد با این اثر تاریخی چه کردن. تپه ای ویران شده… ایشون به تازگی رفتن قسمت صنایع دستی اما یادشون رفت مسئولیتشون چی هست. بجای اینکه در مورد صنایع دستی و وضع اسفبارش صحبت کنن در مورد گردشگری صحبت می کنن. آقا مگه گردشگری معاون نداره که شما بجای ایشون مصاحبه می کنین. این الگوهای نمایشی رو از کجا آوردین. مگه راهی برای برگشتن تو روستا مونده که داد سخن سر دادید؟ شهری ها اومدن تو دودانگه ویلا زدن و آخر هفته رو خوش می گذرونن. … یه مقدار واقع بین باشین دوره شعار دادن و عمل نکردن گذشته آقا. راست میگید برین صنایع دستی ویران شده رو لااقل حفظ کنین. شما برای این مسئولیت دارین حقوق می گیرین و باید پاسخگو باشین…
- فیس بوک مازندنومه-۲پاسخ به این دیدگاهدوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳-۲۲:۵۷
مثلن از شاهی بورین بالا لموک؟!
- فیس بوک مازندنومه-۱پاسخ به این دیدگاهدوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳-۲۲:۵۷
علی آقا ناراحت نشیا به نظر من مهاجرت ماازنیا از شهر به روستا برا اقامت دائم نه برای گذران اخر هفته و تعطیلات تنها به علت افزایش هزینه های زندگی شهری بوده و بس ملتی که تاب تحمل هزینه های سنگین زندگی در شهرو ندارن به روستا پناه میارن که متاسفانه بلای جان خودشون و روستائیا میشن
- یکی از شما!پاسخ به این دیدگاهدوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳-۱۶:۱۶
مهاجرت معکوس مدت هاست که شروع شده! اما با این تفاوت که بی رمقی کشاورزی روستاییان را به شهرها و مشکلات و بی سر و سامانی زندگی در شهرها، شهرنشین ها را به روستاها مهاجرت داده است!
- یک دلسوز پاسخ به این دیدگاهدوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳-۱۴:۴
هر دم ازین باغ بری می رسد . روی نعش گردشگری گریه و زاری که کردیم هیچ مثل این که دیگه باید لحد رو هم گذاشت تا خیال این مسئولین راحت بشه . آخه مسئولین محترم ، این همه هوار هوار هتل دار ها ، مهمان پذیر دارها ، مسافر خونه دارها رو نمی شنوین یا دیگه از دوشیدن اونا بی خیال شدین ؟ رهاشون کردین . این طرح سوئیسی جناب ماهفروزی که عزیز همه است ، همه دوستش دارن ، واقعا داره زحمت می کشه ،برای جایی هست که همه چی سر جاش باشه . باز داره عید می آد ، بنده های خدا با این همه اهن و تلپ بی فایده می خوان دو زار کار کنن دلسوزی های الکی شروع شد . امام زاده ها رو ،کلاس های مدرسه رو دارن آماده می کنن برای کاسبی . الان هم طرح سوئیسی ، خانه مسافر توی روستا . دوستان عزیز دلسوز !!!!!! قشنگ بگین در هتل ها رو ببندین خلاص .