تختی ؛ یگانه دُردانه پهلوانی در ورزش ایران

غلامرضا تختی ۵ شهریور ۱۳۰۹ در تهران – ۱۷ دی ۱۳۴۶ در تهران کشتیگیر ایرانی، و در فرهنگ ورزشی ایران، نماد پهلوانی و فروتنی است. تختی در المپیک ۱۹۵۶ ملبورن به همراه امامعلی حبیبی نخستین مدالهای طلای تاریخ ورزش ایران در بازیهای المپیک را کسب کرد. او با یک مدال طلا و دو مدال نقره المپیک، دو طلا و دو نقره قهرمانی جهان و یک طلای بازیهای آسیایی در فهرست برترینهای قرن فیلا در جایگاه سیزدهم قرار دارد . او یکی از سه کشتیگیر ایرانی (در کنار امامعلی حبیبی و عبدالله موحد است که تصویر آنها در تالار افتخارات فیلا نصب شده است.
تختی کشتی را از سال ۱۳۲۵ آغاز کرد. او در سال ۱۳۲۹ در ۲۰ سالگی به عضویت باشگاه پولاد در آمد و زیر نظر حبیبالله بلور کشتی آزاد را به طور قهرمانی آغاز کرد. و در همان سال نخستین قهرمانی کشور خود را کسب کرد. تختی در رقابتهای قهرمانی کشور طی سالهای ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۸ هشت بار قهرمان کشور شد. او در سال ۱۹۵۱ در مسابقات قهرمانی جهان هلسینکی در دسته ۷۹ کیلو به مدال نقره رسید، وی و سه همتیمیش؛ محمود ملاقاسمی نقره ۵۲ کیلو، محمدمهدی یعقوبی برنز ۵۷ کیلو و عبدالله مجتبوی برنز ۷۳ کیلو برندگان اولین مدالهای بینالمللی تاریخ کشتی ایران بودند. او سال بعد در المپیک هلسینکی مدال نقره خود را در ۲۲ سالگی تکرار کرد. چهار سال بعد در المپیک ۱۹۵۶ ملبورن در یک وزن بالاتر؛ ۸۷ کیلوگرم، بهتر ظاهر شد و به همراه امامعلی حبیبی نخستین مدالهای طلای تاریخ ورزش ایران در المپیک را کسب کردند. تختی در مسابقات قهرمانی جهان ۱۹۵۹ تهران، ۱۹۶۱ یوکوهاما و ۱۹۶۲ تولیدو به ترتیب به دو مدال طلا و یک مدال نقره رسید. در المپیک ۱۹۶۰ رم هم با ۵ پیروزی با ضربه فنی و یک شکست با امتیاز از عصمت آتلی ترک مدال نقره وزن ۸۷ کیلو را گرفت. وی که کشتی را از میانوزن آغاز کرده بود با افزایش وزن خود به دستههای بالاتر رفته و از سال ۱۹۶۲ به دسته ۹۷ کیلوگرم پا گذاشت، اما مشخص شد که رقابت در این وزن برای قهرمان پا به سن گذاشته دشوار است و او در المپیک ۱۹۶۴ توکیو با شکست از احمد آئیک ترک و مساوی با سعید مصطفائف بلغار به مقام چهارم قناعت کرد.
وایکینگ پالم سوئدی، عادل آتان ترک، بوریس کولایف روس، پت بلر آمریکایی، دیتریش آلمانی، ویچزیستیوک روس، عصمت آتلی ترک، حسن کنگور ترک، الکساندر مدوید بیلورس از شوروی و احمد آئیک ترک مهمترین رقیبان تختی در ۱۴ سال حضور وی در عرصه بینالمللی بودند. غلامرضا تختی همچنین سه بار قهرمان کشتی پهلوانی و پهلوان اول ایران شده بود.تختی به گونه ای زندگی کرد که انسانیت در ورزش معنا پیدا کند او عزیزی بود که پروانه وار در دور شمع ( ورزش ) سوخت تا همت ، غیرت و ایثار پهلوانی شناسنامه کشتی ما شود برخی از واژه مخصوص به شخصی خاص هستند که می توان برای نمونه از جوانمردی برای پوریای ولی یاد کرد و در بحث معرفی تختی نیز جهان پهلوانی شایسته شخصیت و جایگاه وی است هر سال که از مرگ وی می گذرد عیار پهلوانی اش با ارزش تر و بالاتر می رود ، تختی نخواست که آبرویش به فنا برود هر کسی نمی تواند در ورزش یگانه دردانه شود زیرا یگانه ها در تاریخ ورزش کشورمان بی همانند و نادر هستند آری یگانه دردانه ورزش ما همزمان با فتح سکوهای قهرمانی ، قلوب مردم را نیز فتح کرد او تخت نشین سکوهای قهرمانی و فتح کننده دل های مردم بود . شایان ذکر است مزار تختی در ابن بابویه شهر ری است ؛ روحش شاد و یادش گرامیباد.شعبان وفایی نژاد