نخبگان؛ صدای ما را هم بشنوید

image_pdfimage_print

کیاپرس/در شرایط فعلی که جامعه با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می کنند و مردم روزگار سختی را پشت سر می گذارند بعبارت دیگر، حال جامعه درحوزه هایی مانند بهداشت ودرمان خوب نیست، می توان از توان و ظرفیت بالای نخبگان برای رسیدن آرامش و وضعیت مطلوب بهره گرفت.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، نخبگان هم با ارایه پیشنهادات، ایده ها، راهکارها و به عبارتی دقیق تر، ترسیم واقعی شرایط موجود، در تلاش اند شرایط برای برون رفت از سختی ها فراهم شود.

آنان انتظار دارند که مسئولان صدای شأن را بشنوند، موانع دست و پاگیر را از جلوی شان بردارند، به عبارتی شرایط را برای نقش آفرینی این افراد فراهم کنند، که اصلا انتظار بی جای نیست.

در این سال ها کمتر دیدیم که صدای آنها شنیده شود یا به آنها مجالی داده شود، یا از آنان در تصمیم گیری ها استفاده سود، هرچند شعارهای پرطمطراق فراوانی در این زمینه داده اما در عمل چیز اندکی دیده شد.

در نشست صمیمی جمعی از نخبگان دانشگاه های علوم پزشکی که چند روز پیش با وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تنی از معاونان این مجموعه که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، نخبگان موانع، چالش ها، مطالبات، راهکارها و پیشنهادات خود را با آنان در میان گذاشتند.

مهاجرت نخبگان، اعطای کم تسهیلات، عدم بکارگیری نخبگان، معیشت کادر درمان، افزایش نامناسب ظرفیت، اشتغال، تهدیدات جانی کادر پزشکی از جمله مطالبی که نخبگان در این نشست بیان کردند.

مطالب ارایه شده تنی چند از نخبگان در این نشست به شرح زیر اعلام می گردد:

چرا صندلی های برخی از رشته های تحصیلی خالی مانده است؟

فرنوش خمسه، دستیار بیماری های عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این نشست با طرح این سوال چه اتفاقی افتاده که صندلی های برخی از رشته های تحصیلی مانند بیهوشی، طب کودکان و طب اورژانس، خالی مانده است، گفت: هیچ انگیزه ای در بین دانشجویان ما وجود ندارد که به سمت این رشته ها رو بیاورند.

وی اظهار داشت: اگر در سال های آینده متخصصانی مانند عفونی در کشور وجود نداشته باشند چه برسر مردم می آید و چگونه می خواهیم بیماران را درمان کنیم.

وی افزود: یکی از معضل هایی که رشته عفونی با آن دست و پنجه نرم می کند، این است که بسیاری از اساتید من که استادان خوبی هم هستند، دارند از این رشته کناره‌گیری می کنند.

وی افزود: اگر من دانشجو تصمیم بگیرم به عنوان هیات علمی در این جامعه مشغول شوم، چه آینده ای برای ام متصور است.

وی افزود: من چه امیدی به آینده ام داشته باشم تا بخواهم این مسیر سخت را ادامه دهم، چرا هیچ مشوقی برای رشته های مانند رشته من که ظرفیت اش خالی مانده وجود ندارد تا دانشجویان ترغیب شوند به این رشته ها ورود پیدا کنند.

وی افزود: با خالی ماندن بسیاری از صندلی دوره دستیاری، تخصصی و فوق تخصصی در آینده چه بر سر کادر پزشکی ما خواهد آمد.

وی افزود: چرا با افزایش حقوق دستیاران، حقوق اعضای هیات علمی افزایش چندانی پیدا نکرده است.

امید به آینده پزشک جوان ما ضعیف شد

آرمان سورانی، عضو جوانان و نخبگان فرهنگستان علوم پزشکی در این نشست نیز گفت: مسئولان باید از نخبه ها حمایت کنند تا آنها با جان و دل در جهت ارتقاء کشور گام بردارند، متاسفانه در سال های گذشته این موضوع را حس نکردیم.

وی ادامه داد: مواردی هستند که فارغ التحصیلان بالینی را دچار دلسردی می کنند و این موضوع به سطح دانشجویی حتی دانش آموزی هم رسیده است.

وی اظهارداشت: امید به آینده پزشک جوان ما ضعیف شده که در مملکت نمی ماند و دست به مهاجرت می زند.

این نخبه از مسئولان تقاضا کرد کاری کنید امید به این افراد بگردد، در این صورت آنان با جان و دل به مملکت خدمت می کنند.

وی افزود: من حاضرم جان بدهم اما مملکت در سال های آینده موفقیت را ببیند، این موضوع را فارغ از شعار اعلام کردم.

وی به وضع مالیاتهای سنگین برای کادر درمان بخصوص پزشکان اشاره و از مسئولان وزارت بهداشت تقاضا کرد بازنگری در مالیات های کادر درمان انجام گیرد.

مهاجرت، مسئله اول حوزه نخبگانی کشور است

مهدی سقاوی، دبیرکمیته دانشجویی نخبگان و استعداد درخشان وزارت بهداشت هم در این نشست گفت: مهاجرت، مسئله اول حوزه نخبگانی کشور است و باید اقدامات بسیار جدی برای رفع این معضل انجام گیرد.

وی که دارنده مدال طلای حیطه مدیریت نظام سلامت با طرح این سوال که چرا این تعداد مهاجرت؟ گفت: یکی از علت این موضوع نگاه شما مسئولان است، نخبگان نه نیازی دارند سیاهی لشکر هیچ فردی باشند، نه محتاج نهار، شام اند و نه کوله پشتی یا فلش می خواهند، نخبگان پاره تن این کشور و نیاز به حمایت جدی دارند به عبارتی نخبگان شایسته احترام هستند.

وی با طرح این سوال که نخبگان در تصدی و مسئولیت ها کجا هستند؟ خطاب به مسئولان گفت: شما مدال آوران حیطه نظام سلامت را در کدام مدیریت نظام سلامت نظام استفاده کردید. شما، مدال آوران آموزش پزشکی را در کدام بخش های آموزش پزشکی کشور استفاده کردید.

وی اعطای تسهیلات را یکی از خواسته های نخبگان اعلام کرد و گفت: طرح های فراوان با بودجه های اندک در چندین نهاد در حال اجرا است. نخبه ها نمی داند طرف اش کیست، مجموعه هایی مانند کمیته تحقیقات، بنیاد ملی نخبگان، استعداد درخشان در این حوزه فعالیت دارند.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه موازی کاری در نهادهای نخبگانی بیداد می کند، گفت: همین برنامه نمونه ای از آن است.

وی افزود: تعدادی آیین نامه های در حوزه استعدادهای درخشان داریم که نیاز به اصلاح دارند یا اصلاح شدند و ارجاع نشده اند یا اصلا به آن توجه نمی کنند.

وی افزود: متأسفانه وضعیت معیشت کادر درمان اصلا خوب نیست، اقدامات خوبی اتفاق افتاد که می توان به افزایش حقوق دستیاران اشاره کرد، ولی نیروهای طرحی و فارغ التحصیلان ما هنوز فراموش شده اند.

با طرح غیر کارشناسی افزایش ظرفیت مواجه ایم

محمدرضا عزیزخانی، مدال آور حیطه کارآفرینی نیز در این نشست گفت: این نشست، فرصت مغتنمی است تا در مورد یکی از حساس ترین چالش های موجود کشور یعنی وضعیت نخبگان حوزه سلامت پرداخته شود.

وی افزود: در طول ۲ سال اخیر در حوزه المپیاد دانشجویی به دلیل اثرگذاری نخبگان، برخی تحولات ایجاد شد به طور مثال کارآفرینی به سمت محصول محور بودن، سوق یافت.

وی ادامه داد: همچنین برنامه های دیگری در این حوزه برای تبدیل استعداد درخشان به نخبه انجام شده، اما در همه آنها یک چیز مشترک وجود دارد و آن، این است که همیشه از نخبه ها می خواهیم، محصول تولید کند ، مسئله را حل نماید، در مقابل به چیزهای که آنها نیاز دارند، مورد توجه قرار نمی گیرد.

وی ادامه داد: یک فردی که در سال های اخیر دانشجوی پزشکی عمومی شده را در نظر بگیرید که با طرح غیر کارشناسی افزایش ظرفیت مواجه شدند.

وی افزود: بدون آموزش درست و تامین زیرساخت ها، بدون بستر شغلی مناسب اقدام به این کار شده، شاید اینها در پاسخ فشارهای سیاسی و اجتماعی باشد اما این کار، یک بحران منابع انسانی را رقم زده است.

وی با اشاره به اینکه کادر پزشکی با تهدید مواجه هستند، گفت: این موضوع موجب درگیری هایی می شود و هراز گاهی فردی از این جامعه، جان خود را از دست داده است.

وی افزود: مسئولان می گویند راهکار این موضوع چیست؛ راهکار افزایش آگاهی مردم است، به دلیل نبود این موضوع، قضاوت های نادرستی صورت می گیرد.

وی با طرح این سوال که جایگاه مدال آوران در حوزه های مختلف از جمله کارآفرینی کجاست؟ افزود: عدم حضور نخبگان در اتاق های تصمیم گیری مدت هاست وجود دارد و نهایتا آنان به عنوان مجری تصمیمات بکار گرفته می شوند.

وی تاکید کرد: ما نیاز به تغییر رویکرد از کمی به کیفی داریم، از سلیقه ها به اصول علمی داریم تا بتوان از حداکثر توان و ظرفیت نخبگان بهره ببرد.

مهاجرت، اعطای تسهیلات، عدم بکارگیری نخبگان، معیشت کادر درمان، افزایش ظرفیت، اشتغال، تهدیدات جانی کادر پزشکی از جمله مطالبی که نخبگان در این نشست بیان کردند

یکی از مهمترین مشکلات جامعه نخبگانی، نبود نظام سیستماتیک حکمرانی است

امیر محمد دهقان، داروساز و دانشجوی دکترای تخصصی اقتصاد و مدیریت دارو و مدال‌آور المپیاد دانشجویی نیز در این نشست یکی از مهمترین مشکلات جامعه نخبگانی را نبود نظام سیستماتیک حکمرانی نخبگانی اعلام کرد و گفت: حتی برای حضور در اینگونه جلسات هم یک نظام سیستماتیک وجود نداشت، یعنی به واسطه یک شبکه ارتباطی در این جلسه جمع شدیم.

وی افزود: هروقت بتوانیم این نظام را تشکیل دهیم، نخبگان ما با شاخص‌های دقیق می توانند نقش آفرینی کنند، در این صورت با رضایت پای کار میهن شان می‌مانند و به کارشان ادامه می دهند.

وی افزود: این نظام سیستماتیک روی چهار محور می تواند اثر بگذارد؛ اول و مهمتر از همه در عرصه اقتصاد، دوم در عرصه مدیریت و سواد حکمرانی، سوم در عرصه قانون و نهایتا ساخت روایتِ درستِ همگانی است.

وی افزود: در مملکتی که در سیاست و مسائل نظامی این چنین درخشان می‌تواند پیشرفت کرد، چطور اقتصادش این وضعیت را دارد.

وی افزود: شوراهای متعددی که حوزه سلامت به آن‌ها ربطی ندارد چطور برای نظام سلامت و آموزش پزشکی ما تصمیم می گیرند و قانونگذاری می‌کنند؟

وی ادامه داد: قصه خوبی از نظام سلامت و نظام نخبگانی در دل مردمان ایران اسلامی و همچنین کادر درمان وجود ندارد. مادامیکه این روایت همگانی اصلاح نشود، هرچه کار درست انجام بدهیم در قصه‌های میان مردم داریم کار غلط انجام می دهیم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo