وجود 38 هزار نسخه خطی در اسناد و کتابخانه ملی ایران
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور گفت: در حال حاضر 38 هزار نسخه خطی در اسناد و کتابخانه ملی کشور موجود است.
سیدرضا صالحی امیری در آیین افتتاحیه مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران در ساری با اشاره به اینکه جامعه ایران با تمام فرهنگ غنی نیازمند بازگشت به معنویت، اخلاق و فرهنگ دارد، افزود: بر این باوریم غفلت از حوزه فرهنگی مجموعهای از چالشها را برای کشور ایجاد کرد.
وی فرهنگ را بن مایه فضیلتهای اخلاقی جامعه دانست و گفت: بدون فرهنگ هیچ جامعهای توسعه نمییابد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور با بیان اینکه گذشته و حال ایران اسلامی ریشه در بنیانهای فرهنگی است، خاطر نشان کرد: ایران اسلامی با فرهنگ غنی 72 ملیت را زیر چتر خود نگه میداشت.
وی بیشترین ظرفیت فرهنگی دنیا را متعلق به ایران دانست و ادامه داد: در حال حاضر ما مانند فرزندان سرمایهدارانی هستیم که قدرت استفاده از سرمایه پدر را نداشته و آن را به تاراج میدهند.
صالحی امیری با بیان اینکه هر اقدام عمرانی که در سطح کشور انجام میشود در دل خاک آثاری از فرهنگ نمایان میشود، اظهار داشت: از موزههای کشور بهرهبرداری جدی نشد.
وی با تاکید براینکه با میراث فرهنگی کشور میتوان به اقتصاد کشور پاسخ مثبت داد، گفت: میراث نفتی اقتصاد کشور را از میراث فرهنگی جدا کرد.
صالحی امیری به اصلاح تصویر ایران در سطح دنیا اشاره کرد و افزود: ایران فرهنگی زیباست؛ اما تصویر کشور ما به نظر جهانیان فرهنگی نیست.
وی ایران فرهنگی را در خارج از مرزها ریشهدار دانست و ادامه داد: تمدن ایران ریشه در هند، پاکستان، افغانستان، آفریقا و سایر نقاط جهان دارد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور با اشاره به اینکه در آسیای میانه بیش از 500 هزار جلد نسخه خطی وجود دارد، اظهار داشت: بیش از 380 هزار نسخه خطی در خانههای مردم موجود است.
وی با بیان اینکه در اقصی نقاط جهان از هند تا آفریقا و از آفریقا تا آسیای میانه تا دور افتادهترین نقاط چین بخشی از نسخ خطی بسیار زیبای ایرانی وجود دارد، ابراز داشت: انباشت فرهنگی ما در اقصی نقاط جهان موجود است اما قدرت دیپلماسی استفاده از آن را نداریم.
وی یادآور شد: ما با داشتن این همه منابع فرهنگی از داشتن حداقل توریست فرهنگی محرومیم.
صالحی امیری با تاکید بر شناسایی ظرفیتهای فرهنگی استان خاطر نشان کرد: افتخار مازندران درخشش علویان است اما این منابع معنوی در پی گمنامی است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت فرهنگ معنوی مازندران باید در اسلام برجسته شود، افزود: ظرفیت فرهنگی مازندران باید در سطح ملی بدرخشد.
صالحی امیری میراثداری فرهنگی را رسالت خود دانست و یادآور شد: بهدور از همه مناقشات سیاسی باید میراث فرهنگی کشور را به آیندگان منتقل کنیم.
وی به اسناد موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور اشاره کرد و گفت: 733 جلد از اسناد ناصرالدین شاه به ما منتقل شد که مجموعه عظیمی از حکومتداری است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور با اشاره به اینکه اگر مدیران ما همان اسناد موجود حکومتداری گذشتگان را مرور کنند بسیاری از چالشهای مدیریتی کشور حل میشود، تصریح کرد: بخش از اسناد موجود متعلق به قوه قضائیه است که برای نداشتن تصدیق دوچرخه سواری به مراجع قانونی منتقل میشدند.
وی افزود: این پروندهها و اسناد نشان میدهد ایران دارای قدمت فرهنگی و تاریخی است.
صالحی امیری با تاکید بر بازتولید شدن فرهنگ غنی کشور و انتقال آن به نسل آینده جامعه، اظهار داشت: بخش از اسناد موجود متعلق به همکاری درونی روحانیت با حاکمیت عهد صفویه است.
وی افزود: مجموعهای از رفتار روحانیت با حاکمیت و نمادهایش در استان هم وجود دارد و باید به تدریج اسنادی که در سطح ملی وجود دارد به مرکز اسناد مازندران منتقل شود.
صالحی امیری با اشاره به اینکه بزرگترین مخازن اسناد و کتابخانه ملی منطقه در مازندران باید باشد، تصریح کرد: استانهای همجوار باید از مرکز اسناد مازندران تغذیه کنند.