ورزش مهمترین عامل پیشگیری از بسیاری بیماری های ستون فقرات است

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ورزش کششی روزانه بمدت ١۵۰دقیقه در هفته مهم ترین عامل پیشگیری از بسیاری بیماریهای ستون فقرات است.
به گزارش کیاپرس از دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، دکتر امیر حسین حقیر افزود: همچنین با انجام ورزش ، هورمون سروتونین در مغز بیشتر ترشح میشود که علاوه برخی شادابی بیشتر با کنترل هورمون استرس به بهبود خواب و آرامش فردی هم کمک می کند، لذا افراد از این مهم غافل نشوند.
وی، کمردرد را یکی از شایع ترین مشکلات جسمی در بین افراد جامعه برشمرد و با ذکر این نکته که حدود ٨۰ درصد افراد حداقل یک بار در زندگی این مشکل را تجربه کرده اند افزود: زندگی ماشینی، نشستن های طولانی و عدم تحرک و ورزش از یک سو و فعالیتها یا مشاغلی که همراه با با بلند کردن های متوالی اجسام سنگین و خم شدنهای مکرر است، از سوی دیگر، عواملی هستند که میتوانند منجر به کمردرد شوند.
وی گفت: با افزایش سطح بهداشت عمومی و افزایش طول عمر بشر، جمعیت مسن بالای ۶۰تا۶۵ سال افزایش یافته و این گروه سنی بیشتر با بیماریهایی همچون پوکی استخوان و ساییدگی یا همان آرتروز مواجه میشوند، برهمین اساس یادآوری می کنم که حفظ سلامت عضلانی و استخوانی گام نخست در پیشگیری از دردکمر است.
فوق تخصص جراحی ستون فقرات از فاکتورهای سن، وزن، شغل، سلامت روحی و مصرف دخانیات به عنوان عوامل موثر در بروز کمردرد یاد کرد و در توضیح هر یک از آنها گفت: افزایش سن، بخصوص سنین بالای ۶۰تا۶۵ سال همراه با پوکی استخوان است که میتواند منجر به شکستگی مهره و دردهای شدید کمر شود و حتی در صورت وجود پوکی استخوان شدید با یک سرفه و یا زور زدن ساده شاهد شکستگی مهره هستیم. همچنین وزن بالا همراه با فشار بیشتر به عضلات، مهره ها، دیسکها و مفاصل ستون فقرات کمری است و میتواند منجر به درد کمر شود؛ در واقع در موارد BMIبالاتر از ٢۵احتمال آسیب به ستون فقرات در طی زمان بیشتر است.
دکتر حقیر، ضعف عضلات کمربند لگنی را از دیگر عوامل موثر در بروز کمردرد دانست و گفت: عضلات ناحیه کمر، لگن و شکم همگی ستون فقرات را حفظ می کنند و در صورت ضعف این عضلات با کوچکترین حرکتی شاهد آسیب، کشیدگی عضلات و تاندونهای این عضلات و در نتیجه درد کمر خواهیم بود و در حقیقت ضعف این عضلات و کشیدگی آنها ، شایعترین علت کمردرد هستند، همچنین مصرف سیگار و دخانیات منجر به آسیب عروق کوچک بدن از جمله عروق خونرسان به عضلات و دیسکهای بین مهره ای شده و بر همین اساس در افراد سیگاری شاهد تحلیل سریعتر دیسک بین مهره ای هستیم. ضمن اینکه مشاغلی با خم شدن های مکرر و یا همراه بلند کردن مکرر اجسام سنگین منجر به آسیب مزمن عضلات و تاندونها و در نتیجه کمردرد میشوند.
جراح مغزو اعصاب خاطرنشان کرد: بررسی ها نشان داده که بیماران با اضطراب و افسردگی بعلت سطح سروتونین پایین در مغز به درد حساسیت بیشتری دارند و در این افراد یک آسیب مختصر در عضلات ناحیه کمر و گردن منجر به احساس درد شدیدتری میگردد.
وی کشیدگی تاندون و عضلات را یکی از علل شایع کمردرد برشمرد و گفت: عضلات ناحیه کمر و شکم مانند ملات ساختمان عمل می کنند و حافظ بر افراشتگی و راستایی ستون فقرات هستند، از همین رو ضعف این عضلات آنها را آسیب پذیر می کند و منجر به کشیدگی در آنها شده که بشکل کمردرد بروز پیدا می کند، همچنین در فعالیتهای با خم شدن های مکرر نیز شاهد این نوع آسیب هستیم و این شایعترین علت درد کمر است. شکستگی مهره، بخصوص در افرادی با زمینه پوکی استخوان هم میتواند عامل کمردرد باشد و به محض کوچکترین فعالیت منجر به شکستگی مهره می گردد.