بیماری دیابت را با چه علائمی بشناسیم؟

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در اکثر مواقع دیابت علائمی ندارد و از همین رو، افراد مختلف با افزایش سن ( حتی اگر عوامل خطر دیابت نداشته باشند)، لازم است که غربالگری دیابت برای آنها انجام شود. این نکته نیز حائز اهمیت است که علائم کلاسیک دیابت مانند، پرادراری و پرنوشی، کاهش وزن و حتی کمای دیابت می تواند در بیماران دیابتی نوع یک و در موارد شدید در دیابت نوع دو دیده شود.
غربالگری دیابت در چه افرادی ضرورت دارد؟
به گزارش کیاپرس، دکتر محمد علی یعقوبی، فوق تخصص غدد بالغین در خصوص لزوم غربالگری در تشخیص بیماری دیابت عنوان کرد: انجام غربالگری در افراد بالاتر از سن ۳۵ سال، بدون داشتن عوامل خطر ابتلا و در بیماران با اضافه وزن و چاقی در صورت وجود عوامل خطر دیابت مثل، فشار خون و چربی خون بالا، داشتن سابقه خانوادگی و بیماری قلبی و عروقی ضرورت دارد، چون دیابت می تواند باعث صدمه به رگ های خونی کوچک در کلیه، شبکیه چشم و اعصاب محیطی شده و همچنین باعث ایجاد سکته های مغزی و قلبی شود.
تمهیدات پیشگیرانه در بروز و کنترل بیماری دیابت
وی با اشاره به شیوع بالای دیابت نوع دو ( در میان انواع دیابت)، گفت: با انجام غربالگری های به موقع، تشخیص زودتر و تغییر یا اصلاح سبک زندگی می توانیم از ابتلا به بیماری دیابت پیشگیری کرده و یا حداقل آن را به تأخیر بیندازیم. سبک زندگی سالم می تواند شامل، حداقل۱۵۰ دقیقه ورزش در هفته، رژیم غذایی مناسب و عدم مصرف دخانیات باشد.
نحوه تشخیص دیابت و راهکار درمانی آن
یعقوبی با اشاره به اهمیت تشخیص بهنگام بیماری دیابت و درمان های آن، گفت: غربالگری و تشخیص بیماری دیابت، با آزمایش های قندخون ناشتا، بررسی قندخون بعد از مصرف گلوکز خوراکی یا آزمایش قند سه ماه که به آن هموگلوبین A1C نیز گفته می شود، انجام می شود.
وی ادامه داد: درحال حاضر درمان بیماران دیابت نوع یک، انسولین است و همچنین برای بیماران دیابت نوع دو، علاوه بر سبک زندگی سالم و مصرف قرص های خوراکی دیابت، در برخی شرایط تجویز انسولین نیز انجام می شود. غربالگری به موقع عوارض دیابت می تواند کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد، همچنین توجه ویژه به کنترل مناسب فشارخون وچربی بیماران در مدیریت بهتر بیماران دیابتی بسیار اهمیت دارد.
یعقوبی همچنین اظهار کرد: با توجه به تاثیر مستقیم سبک زندگی در بروز بیماری دیابت، مصرف کمتر کربوهیدرات و قندها در رژیم غذایی، افزایش تحرک و انجام حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش در طول هفته و چکاپ منظم سالانه می تواند در کاهش احتمال ابتلای افراد به بیماری دیابت موثر باشد.