آیا غذای مانده از عوامل بروز سرطان معده است؟
کیاپرس / رئیس انجمن آندوسکوپیهای گوارشی ایران با تاکید بر اینکه عوامل محیطی در این نوع از پراکندگی سرطانها در کشور نقش دارد، گفت: در نوار شمالی کشور استفاده از مواد غذایی مقداری ماندهتر مانند ماهی دودی یا شورها که احتمال آلودگی با قارچ دارند، بیشتر است و ممکن است اینها مقصر ابتلا به سرطان باشند.
به گزارش کیاپرس از خبرگزاری ایسنا دکتر کامران باقری لنکرانی اظهار داشت: از سوی دیگر روش پخت و پز هم در بروز سرطانها موثر است؛ هرچه در پخت و پز از سوختهای فسیلی استفاده شود و درون خانه آلودگی وجود داشته باشد، احتمال بروز سرطانها بیشتر میشود.
توصیه به سنین بالای ۴۵ سال
رئیس انجمن آندوسکوپیهای گوارشی ایران با ذکر این نکته که در شناسایی برخی بیماریها غربالگری خوبی انجام نمیشود، تصریح کرد: در مورد سرطان معده، غربالگری خوبی نداریم و بیشتر اقدام ما بر اساس علائم بیمار و سابقه خانوادگی است. در مورد سرطان روده بزرگ، غربالگری وجود دارد و این امر در برنامههای وزارت بهداشت قرار گرفته که برای افراد بالاتر از ۴۵ سال، آزمایش خون نهفته در مدفوع توصیه میشود که این آزمایش اگر با روشهای جدید گرفته شود هر دو سال یکبار و اگر با روشهای قدیمی گرفته شود باید هر سال تکرار شود.
سرطان معده اولین عامل مرگ ناشی از سرطان در کشور
وی افزود: در کشور ما آمارها حاکی از این است که کماکان سرطان معده اولین عامل مرگ ناشی از سرطان در کشور است. شیوع سرطان معده به دلایلی از جمله رعایت بهداشت و کاهش عفونت “هلیکوباکتر پیلوری” (نوعی باکتری است که میتواند باعث ایجاد عفونت در معده و اثنیعشر شود) کاهشی شده؛ اما نوع دیگری از سرطان معده که ارتباط خاصی با هلیکوباکتر ندارد و بیشتر با سبک زندگی غربی مانند مصرف فستفود، سیگار، الکل و افزایش چاقی مرتبط است، افزایش یافته و متاسفانه این نوع از سرطان هم سنین جوانتری را درگیر میکند.
نقش چاقی در بروز سرطان معده
این فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد، چاقی را عامل مهمی در بروز سرطان معده خواند و اظهار کرد: چاقی همواره در کشور ما در میان خانمها بیشتر بوده است و هنوز هم مقداری نسبت به آقایان بیشتر است که باید به عنوان یک فاکتور قابل تغییر، اقدام به اصلاح آن کرد.
وضعیت شیوع سرطانهای دستگاه گوارش در کشور
این متخصص بیماریهای داخلی درباره وضعیت پراکندگی سرطانهای دستگاه گوارش در کشور، تصریح کرد: در نوار شمالی کشور، سرطان معده و مری شیوع نسبتا بالاتری دارند و هرچه به سمت جنوب حرکت میکنیم شیوع سرطان روده بزرگ افزایش مییابد. شیوع سرطان کبد نیز در تمام کشور روندی مشابه دیده میشود.
وی افزود: اولین علت مرگ ناشی از سرطان در ایران سرطان معده، سومین علت سرطان کبد و هشتمین علت نیز سرطان روده بزرگ است؛ اما این موضوع در استانهای مختلف سهم اندکی متفاوت دارد.