کیاپرس فوق تخصص گوارش، کبد و تغذیه کودکان و دانشیاردانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: اصلاح سبک زندگی، انجام فعالیتهای ورزشی ، نوشیدن روزانه ٢ تا ۴ لیوان آب و رژیم غذایی با فیبر کافی تأثیر زیادی در بهبود علایم یبوست فرد دارد.
دکتر مریم خالصی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه مصرف نوشیدنی گرم در وعده صبحانه، بهره مندی از رژیم غذایی غنی از سبزیجات و میوه و فیبر کافی نقش مهمی در بهبود علائم یبوست دارد، خاطر نشان کرد: شدت یبوست نیز در افراد مختلف متفاوت است و از ضعیف تا بسیار قوی ممکن است تغییر کند.
وی با بیان اینکه کاهش حرکت روده باعث بروز یبوست در افراد و حتی کودکان می شود، از همین رو بهتر است ساعتی از روز را برای حرکات نرمش یا حتی پیاده روی و …. اختصاص داده شود، تصریح کرد: انجام فعالیت های ورزشِی حداقل ۴ روز در هفته، استفاده از آب کافی و میوه جات می تواند در بهبود یبوست افراد مؤثر باشد.
دکتر خالصی با بیان اینکه والدین باید الگوهای طبیعی دفع در کودکان را بشناسند زیرا این الگو دفع در کودکان بنا بر سن و نوع تغذیه متفاوت است، تصریح کرد: در یک کودک شیرخوار که از شیر مادر تغذیه می کند ، بصورت معمول حدود ۴ تا ٨ بار دفع مدفوع در طول شبانه روز خواهد داشت .
وی با اشاره به اینکه کودک شیرخوار اگر به جای تغذیه با شیر مادر با شیر خشک تغذیه بشود، میزان دفع مدفوع معمولا مقداری کمتر شده و تعداد دفعات مدفوع بین حدود ۴ تا ۵ بار در طول شبانه روز خواهد بود، اظهار کرد: دفع مدفوع در سنین پایین، باید یک دفع نرم و بدون ایجاد درد و یا اذیت درکودک باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه همراه با افزایش سن کودکان دفعات مدفوع کمتر می شود، افزود: در حدود یک سالگی کودک، دفع مدفوع معمولا ٢ بار تا ٣ بار در طول روز تقلیل پیدا می کند و از حدود سن چهارسالگی، الگوهای دفعی در کودکان مشابه الگوی دفعی در بالغین می شود ، یعنی به روزی یکی دو بار مدفوع نرم تبدیل می شود .
دکتر خالصی با بیان اینکه تغییرقوام مدفوع نسبت به قبل و ایجاد آزار و اذیت برای کودک هنگام دفع، نشان دهنده الگوی دفع غیر عادی کودک است، بیان کرد: اختلال در وزن گیری کودک یک نکته مهم در بررسی شرایط یبوست کودک است.
وی بیان کرد: یبوست درکودکان می تواند نشان دهنده اختلال در روند تکامل و یا بیماری سیستماتیک باشد بنابراین نیاز به بررسی های بیشتر در این خصوص احساس می شود.
دکتر خالصی با بیان اینکه می توان آموزش استفاده از سرویس بهداشتی را بین ١٨ ماهگی تا سه الی ۴ سالگی به کودک آموخت، گفت: برخی از یبوست هایی که برای کودکان رخ می دهد ناشی از امتناع از مراجعه به سرویس های بهداشتی است بنابراین این موضوع باید به کودکان آموزش داده شود.
فوق تخصص گوارش، کبد و تغذیه کودکان و دانشیاردانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص شروع زود رس یبوست در سن زیر ۶ ماهگی گفت: یبوست می تواند علامتی برای آلرژی غذایی باشد.
وی با اشاره به اینکه یبوست فیزیولوژیک در دو مقطع آموزش مراجعه به سرویس بهداشتی و شروع مدارس رخ می دهد، عنوان کرد: ورود کودکان به مهد کودک ها و مدارس همراه با امتناع از دفع در بچه ها اتفاق می افتد زیرا بعضی از کودکان تمایلی به استفاده از سرویس های بهداشتی خارج از منزل را ندارند و این قضیه باعث باقی ماندن مدفوع در روده ها و در نتیجه کم کم سفت شدن و ایجاد یبوست می شود.
عضوهیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سن شروع یبوست در سنین پایین خصوصا ۶ ماهگی، یک علامت خطر محسوب می شود که خانواده ها باید به این موضوع توجه کنند تصریح کرد: نوزاد متولد شده، معمولا در عرض ٢۴ ساعت و حداکثر ۴٨ ساعت اولین دفع را دارد؛ اولین دفع نوزاد که به صورت تأخیری یعنی بعد از ۴٨ ساعت انجام می شود علامت خطر است و ممکن است نشانه مشکل زمینه ای شیرخوار باشد.
دکتر خالصی بیان کرد: اختلال در رشد، اختلال در وزن گیری، استفراغ های مکرر، یبوست همراه با دفع خون، یبوست همراه با تورم شکم، علائم خطر محسوب می شود که باید بررسی های لازم انجام شود.