اختلالات روانپزشکی در دوران بارداری درمان‌پذیر است

کیاپرس /یکی از عوارضی که ممکن است در دوران بارداری بروز یابد انواع اختلالات روانپزشکی است. این اختلالات ممکن است به‌طور خفیف از پیش وجود داشته باشد و در دوران بارداری تشدید شود یا در دوران بارداری بروز یابد.

به گزارش کیاپرس از روابط عمومی پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن‌سینا، دکتر بهزاد قربانی، روانپزشک و عضو هیئت علمی پژوهشگاه ابن‌سینا در این خصوص گفت: حدود یک هفتم خانم‌های باردار، یعنی از هر هفت خانم باردار یک نفر، ممکن است در دوران بارداری دچار نوعی از اختلالات روانپزشکی شوند. نیمی از این افراد ممکن است پیش از بارداری نیز سابقه‌ از اختلالات روانپزشکی، از خفیف تا شدید داشته باشند. برخی ممکن است دچار نوعی خفیف از یک اختلال روانپزشکی بوده باشند که نیازی به درمان نیز نداشته اما در دوران بارداری شدت بگیرد. در واقع، بارداری با همه ارزش، اهمیت و شیرینی، ممکن است یک استرسور یا تریگر بروز برخی اختلالات روانپزشکی باشد.

این روانپزشک درباره انواع اختلالات رایج در دوران بارداری توضیح داد: شایع‌ترین گروه اختلالات در دوران بارداری اختلالات اضطرابی‌اند که اضطراب فراگیر، حملات پنیک (هراسی)، اختلال وسواسی- جبری و فوبیاها شایع‌ترین اختلالات این دسته‌اند. گروه دوم اختلالات خلقی‌اند که افسردگی ماژور ، افسردگی دو قطبی ، دیس تایمیا و سیکلو تایمیا از این گروه‌اند. دسته سوم اختلالات سوماتوفرم یا روان‌تنی‌اند که این دسته اختلالات باعث می‌شوند خانم مدام احساس درد یا مشکل کند و به پزشک مراجعه کند و گاه بیمار دچار خودبیمارانگاری می‌شود. گروه چهارم اختلالات روانپزشکی اختلالات سایکوتیک یا هذیانی‌اند که اگرچه شیوع بسیار کمتری دارند اما پرمخاطره و پرهیاهویند. توهم، هذیان، سوء‌ظن و افکار غیرواقعی از این دسته‌اند که نیاز مبرم به درمان دارند.

عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن‌سینا گفت: همان‌طور که گفته شد اختلالات روانپزشکی ممکن است از قبل وجود داشته باشند و به دلیل به هم خوردن تعادل سطوح هورمونی در سه ماهه اول، دوم یا سوم بارداری تشدید شود یا بدون سابقه قبلی، در دوره بارداری آغاز شود. توجه به این نکته ضروری است که گاهی ممکن است این اختلالات پس از بارداری نیز ادامه یابد. برای نمونه، افسردگی پس از زایمان در واقع از دوره بارداری آغاز می‌شود و پس از زایمان تشدید می‌شود. حتی ویار بارداری نیز می‌تواند منشأ روانی داشته باشد. البته، قطعاً برخی عوارض مثل تهوع و استفراغ، اختلالات خواب، مشکلات پوستی و یبوست، منشأ جسمی دارند اما برخی علائم و عوارض ممکن است فقط روانی باشند.

دکتر قربانی با تأکید بر اهمیت توجه به اختلالات روانپزشکی در دوران بارداری، بیان کرد: برخی حالت‌ها نشان‌دهنده وجود اختلالات روانپزشکی‌اند. برای نمونه، اگر خانم باردار دچار ترس و نگرانی است، احساس پشیمانی می‌کند، بی‌جهت گریه می‌کند، افکار پریشان دارد، احساس یأس می‌کند، احساس عجز و ناتوانی از زایمان و یا پرورش فرزند می‌کند، افکار عجیب و غریب نسبت به همسر و فرزندش دارد، دچار توهم و هذیان می‌شود یا نسبت به بدن و سلامت خود احساسات منفی دارد، حتماً باید به روانپزشک ارجاع داده شود تا درمان لازم برای او انجام شود.

این روانپزشک با اشاره به یک باور نادرست در جامعه، ادامه داد: متأسفانه بسیاری از مردم، به‌ویژه خانم‌های باردار، فکر می‌کنند اگر در دوره بارداری دچار اختلالات روانپزشکی شوند چاره‌ای جز تحمل ندارند زیرا داروهای روانپزشکی برای جنین خطرناک است. این باور در دوران شیردهی هم وجود دارد زیرا تصور می‌کنند که داروها از طریق شیر وارد بدن نوزاد می‌شود و به او آسیب می‌رساند. این باور کاملاً نادرست است که در علم پزشکی، برای تمام بیماری‌ها، چه جسمی چه روانپزشکی، در دوران بارداری و شیردهی داروهایی ایمن وجود دارد که کمترین عوارض را برای مادر، جنین و نوزاد دارند و روانپزشکان در صورت ضرورت، می‌توانند این داروها را تجویز کنند. بنابراین، اینکه به یک مادر باردار یا شیرده بگوییم این مشکلات را تحمل کن تا پایان دوره بارداری یا شیردهی، اشتباه است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه ابن‌سینا در پایان یادآور شد: اختلالات روانپزشکی شایع در دوران بارداری که حدود یک‌هفتم خانم‌های باردار ممکن است به آنها مبتلا شوند، اغلب پیش‌آگهی خوبی دارند، یعنی خوشبختانه به‌خوبی به درمان پاسخ می‌دهند و نسبت به دوره غیربارداری، این اختلالات بهتر با دارو کنترل می‌شوند. اما از سوی دیگر، اگر این اختلالات به‌موقع درمان نشوند می‌توانند بسیار پرمخاطره و آسیب‌زا باشند و دوره شیرین و دلپذیر بارداری را تبدیل به دوره‌ای تلخ و دشوار کنند. بنابراین، لازم است این اختلالات جدی گرفته شوند و خانم‌های عزیز باردار بدانند که در صورت بروز این اختلالات، باید به روانپزشک مراجعه کنند و مطمئن باشند درمان‌های بسیار خوب، ایمن و اثربخشی برای این اختلالات وجود دارد.

  • اخبار مرتبط

    • فروردین 29, 1404
    **با تثبیت ریاست دکتر محمدصادق رضایی؛: ضرورت بازتعریف رابطه دانشگاه علوم پزشکی مازندران با رسانه‌ها

    به قلم سید حسن موسوی – سردبیر پایگاه خبری کیاپرس تأیید رسمی ریاست دکتر محمدصادق رضایی بر دانشگاه علوم پزشکی مازندران از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، نقطه عطفی است در مدیریت سلامت استان. دکتر رضایی پس از گذراندن دوره‌ای شش‌ماهه به عنوان سرپرست دانشگاه، حالا با رأی اعتماد بالاترین مرجع سیاست‌گذار فرهنگی کشور، به‌طور رسمی سکان این مجموعه کلیدی را در دست گرفته است. این حکم، نه صرفاً مهر تاییدی بر شایستگی‌های مدیریتی او، بلکه سرآغاز مسئولیتی سنگین‌تر در قبال مطالبات مردم و نخبگان…

    • فروردین 29, 1404
    عرضه دکسوروبیسین از سر گرفته شد/ پیگیری‌ها برای واردات فوریتی ادامه دارد

    کیاپرس/سرپرست اداره پایش زنجیره تامین دارو از آغاز عرضه مجدد دکسوروبیسین توسط یکی از شرکت‌های تولیدکننده داخلی خبر داد و گفت: شرکت دوم نیز به‌زودی وارد مدار تأمین خواهد شد. پیگیری‌ها برای واردات فوریتی همچنان ادامه دارد. به گزارش کیاپرس از ایفدانا، دکتر سید بهزاد فاطمی با اشاره به شرایط پیچیده تأمین دارو اظهار داشت: در حال حاضر، فرآیند تأمین اقلام دارویی به ویژه داروهای مهم و پرمصرف، تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله ظرفیت تولید داخل، روند واردات، تخصیص ارز و فرآیندهای گمرکی قرار…

    One thought on “اختلالات روانپزشکی در دوران بارداری درمان‌پذیر است

    1. با سلام و درود
      با توجه به مراجعات بیماران قبل از بارداری و طی کردن روند درمان بارداری
      به همان نسبت ممکنه است یک استرسو یا تریگر بروز برخی اختلالات روانپزشکی باشد
      با توجه به مشاهده ات (البته که اینگونه منیع مناسبی نمی باشد ) ولی تقریبا از ۷ مراجعه کننده ۴ الی ۵ نفر دارای اختلاس وسواس فکری و و ماژور یا افسردگی در مرحله اولیه (با علائم نل امیدی یاس غمزدگی و …. ) می باشد
      چه بسا درمان در این مقطع سریعتر و با خطرات کمتری خواهد بود
      ممنون از مطالب ارزشمندی که گذاشتی

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    اخبار گذشته

    پژوهشگاه ابن سینا سمینار کشوری تازه های مدیریت نوین در آزمایشگاه پزشکی را برگزار می کند

    پژوهشگاه ابن سینا سمینار کشوری تازه های مدیریت نوین در آزمایشگاه پزشکی را برگزار می کند

    معاون آموزشی وزارت بهداشت: بازنگری ظرفیت پذیرش دانشجویان علوم پزشکی در دستور کار

    معاون آموزشی وزارت بهداشت: بازنگری ظرفیت پذیرش دانشجویان علوم پزشکی در دستور کار

    داروهای OTC در ایران نیز نیاز به مشورت داروساز دارند

    داروهای OTC در ایران نیز نیاز به مشورت داروساز دارند

    محصولات خوراکی غیرمجاز را نخرید/ هشدار سازمان غذا و دارو درباره تعدادی فرآورده غذایی

    محصولات خوراکی غیرمجاز را نخرید/ هشدار سازمان غذا و دارو درباره تعدادی فرآورده غذایی

    بی‌عدالتی در دسترسی به خدمات سلامت همچنان از چالش‌های اساسی نظام بهداشت کشور است

    بی‌عدالتی در دسترسی به خدمات سلامت همچنان از چالش‌های اساسی نظام بهداشت کشور است

    **با تثبیت ریاست دکتر محمدصادق رضایی؛: ضرورت بازتعریف رابطه دانشگاه علوم پزشکی مازندران با رسانه‌ها

    **با تثبیت ریاست دکتر محمدصادق رضایی؛: ضرورت بازتعریف رابطه دانشگاه علوم پزشکی مازندران با رسانه‌ها
    enemad-logo