علیرضا صلحی، پزشک تبریزی که یک سال پیش با توصیه «گوش دادن به صدای شجریان برای بهبود بیماری» و «تقبل هزینه درمان برخی از بیمارانش» مشهور شده بود، هرگز تصور نمیکرد که روزی خانوادهاش مورد سوء قصد افرادی ناشناس قرار گیرند و اینبار نامش، با کشته شدن همسر و مادربزرگش بر سر زبانها بیفتد.
روزنامه اعتماد در ادامه نوشت: این حادثه مرگبار تا این لحظه علت نامشخصی دارد اما یکی از نزدیکانش میگوید که دلیل وقوع آن بیش از هرچیز دیگری میتواند «یک تسویه حساب پزشکی» باشد. روز شنبه (١٧ مهر) خبر رسید که پنج عضو خانواده دکتر صلحی شامل همسر، مادر، پدر، برادر و مادربزرگش با خوردن غذای نذری آلوده دچار تنگی نفس شدهاند و همسر و مادربزرگش پس از انتقال به بیمارستان جان خود را از دست دادهاند.
یکی از نزدیکان آقای صلحی با اشاره به بستری بودن مادر و پدر و مرخص شدن برادر آقای صلحی درباره جزییات حادثه به «اعتماد» گفت: «یک روز قبل از حادثه، زمانی که علیرضا جلوی درمانگاه ایستاده بود و میخواست سوار ماشینش شود، مردی ناشناس سراغش رفت و با بهانه اینکه میخواهد غذای نذری بدهد، تعداد اعضای خانوادهاش را پرسید. علیرضا آن مرد را نمیشناخت اما با تصور اینکه او از بیماران قبلیاش است و حتما غذای نذری دارد، گفت شش نفر هستند. روز بعد، همان مرد دوباره به درمانگاه رفت و زمانی که علیرضا قصد خروج داشت، شش غذای نذری به او داد. علیرضا آنها را به خانه برد و خودش دوباره به درمانگاه برگشت. عصر که شد، دوباره به خانه برگشت اما دید که همه اعضای خانوادهاش دچار مسمومیت شدهاند و بیحال افتادهاند. سریع همهشان را به بیمارستان سینا منتقل کردند اما همسر و مادربزرگ علیرضا جان خود را از دست دادند. در حال حاضر هم مادر و پدرش در بیمارستان بستریاند اما برادرش یک روز پس از حادثه مرخص شد. »
به گفته او درمانگاه محل کار دکتر صلحی دوربین مداربسته ندارد به همین دلیل چهره مردی که غذای نذری را داده هنوز شناسایی نشده است. او با بیان اینکه علیرضا و همسرش چهار سال با هم نامزد بودند و قرار بود بعد از ایام محرم و صفر به خانه شان بروند، به شکایت خانواده نزد پلیس اشاره کرد و درباره علت وقوع حادثه گفت: «علیرضا عضو حزب اتحاد ملت است و قبلا هم رییس انجمن اسلامی دانشگاه آزاد تبریز بود اما آنچنان فعال سیاسی محسوب نمیشد. الان همه بیشتر میگویند که ممکن است یک تسویهحساب پزشکی علت وقوع حادثه باشد. » او مدعی است که کسی منتظر مرگ اعضای خانواده آقای صلحی بوده است: «همسر علیرضا ساعت ١٠ شب یکشنبه فوت کرد اما ظهر همان روز اتفاق عجیبی افتاد. طرفهای ساعت ١٣ زنی ناشناس با پلیس تماس گرفته و گفته بود که المیرا (همسر دکتر صلحی) در بیمارستان فوت کرده است، در حالی که آنزمان او هنوز زنده بود. انگار که کسی منتظر مرگ خانواده علیرضا بوده باشد. » پیش از این روابط عمومی پزشکی قانونی آذربایجان شرقی اعلام کرده است که «نمونههای سمشناسی و آسیبشناسی از جسد مادربزرگ آقای صلحی گرفته شده و در حال بررسی است» اما اینکه غذای نذری مسموم بوده، تقریبا حتمی است. به گفته محمد اسماعیل سعیدی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس «بر اساس آخرین اخبار و اطلاعات به دست آمده، غذای نذری مسموم بوده اما باید عمدی و غیرعمدی بودن آن بهطور دقیق بررسی شود. »
واکنش مسوولان پس از حادثه
حسین قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت پس از وقوع حادثه در پیامی خطاب به دکتر صلحی، ضمن بیان تسلیت از پیگیری ماجرا تا حصول نتیجه نهایی خبر داد و نوشت: «با عرض تسلیت این ضایعه تاسفبار، جناب آقای دکتر صومی، ریاست محترم دانشگاه علوم پزشکی تبریز به عنوان نماینده اینجانب، پیگیری علت وقوع این حادثه را تا حصول نتیجه نهایی برعهده خواهند داشت.» همزمان علیرضا حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت نیز که به عنوان نماینده ویژه او به عیادت اعضای خانواده صلحی رفته بود، گفت: «دانشگاه علوم پزشکی تبریز پیگیر این حادثه است و دستگاههای امنیتی و قضایی استان نیز در حال بررسی موضوع هستند. از همه به ویژه رسانهها میخواهیم تا از هر گونه گمانهزنی و قضاوتهای شتابزده خودداری کنند.» «سوء قصد به جان اعضای خانواده دکتر صلحی» یکی از گمانهزنیهایی است که در چند روز اخیر به وفور در شبکههای اجتماعی نقل شده است. سعید شبستری خیابانی، معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجان شرقی در واکنش به آن گفته است: «درگذشت اعضای خانواده پزشک تبریزی، به هیچ عنوان، مسالهای امنیتی نیست و از طریق مراجع ذیصلاح در حال پیگیری است. »
دکتر تبریزی چگونه مشهور شد؟
علیرضا صلحی از سال گذشته با انتشار یک نسخه جنجالی در شبکههای اجتماعی که در آن به شنیدن آهنگهای شجریان برای بهبود بیماری توصیه کرده بود مشهور شد. اوایل فروردین امسال نیز نسخه دیگری از او منتشر شد که نشان میداد او در حال کمک به یکی از بیمارانش برای تامین داروست. او درباره توصیه به شنیدن آهنگهای شجریان گفته بود: «گوش دادن به آهنگهای آقای شجریان یک توصیه بود نه یک نسخه، در واقع این نوشته برای هیچ بیمار خاصی نوشته نشده. من برای بیماران، صدای شجریان را تجویز نمیکنم اما حتما توصیه میکنم که به صدای او گوش دهند. »
چند ماهی که از انتشار بیوقفه این پیشنهاد در فضای مجازی گذشت، بار دیگر نام دکتر صلحی، اینبار با انتشار نسخهای که در آن تامین بخشی از هزینه تامین داروی یکی از بیمارانش را بر عهده گرفته بود، بر زبانها افتاد. اتفاقی که شایبه شهرت طلبی او را نیز به میان کشید اما خودش با رد این موضوع به «ایسنا» گفت: «قرار نبود این نامه رسانهای شود. من فکر میکنم اگر هرفرد دیگری جای من بود و آن بیمار را میدید حتما همین کار را انجام میداد، من هم چون نیاز بیمار به دارو را میدانستم این کار را انجام دادم کاری که من انجام دادم یک کار بدیهی بود و نباید از انجامش تعجب کنیم. ١۵ فروردین ماه بود که در راهروی مرکز سلامت شهید تیموری، مردی میانسال به اتاق من آمد تا ویزیت شود، دیابت داشت و باید پنج یا شش قلم دارو برایش تجویز میشد. در همان مدت از زندگیاش گفت و اینکه سواد ندارد و با از دست دادن شغلش در یکی از شهرستانهای اطراف مجبور به مهاجرت به تبریز شده است. پس از صحبت با مرد بیمار ، آن نامه را در کنار نسخهاش نوشتم و همانطور که گفتم هیچوقت فکر نمیکردم رسانهای شود. »
حالا علیرضا صلحی روزهای سختی را پشت سر میگذارد، یکی از آشنایانش میگوید «شرایط مساعدی ندارد و حتی نمیتواند حرف بزند».شاید بهترین دارویی که او اکنون احتیاج داشته باشد، مشخص شدن علت و مقصران حادثه و چرایی مرگ همسر و مادربزرگش باشد.