حوزه سلامت به عنوان یکی از اولویت‌های اساسی توسعه هوش مصنوعی در کشور قرار گرفت

کیاپرس/رییس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی با اشاره به روند جهانی رشد انفجاری استفاده از هوش مصنوعی در بخش سلامت و اولویتدهی اغلب کشورها به بخش سلامت به عنوان مهم‌ترین حوزه توسعه هوش مصنوعی گفت: کاربرد هوش مصنوعی در بخش سلامت ضمن اثرات اقتصادی بالا می‌تواند به تحقق عدالت در دسترسی به خدمات بهداشتی منجر شود.

به گزارش کیاپرس از روابط عمومی پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی، دکتر سعید سرکار که در نشست ارایه گزارش “تدوین سند ملی درمانهای نوین و‌ محصولات پیشرفته پزشکی” به میزبانی میز فناوری‌های نوین ستاد سلامت شورای عالی انقلاب فرهنگی سخن می‌گفت با اشاره به تجربه راهبری ستاد توسعه فناوری نانو در خصوص اهمیت استانداردسازی فناوری‌ها گفت: زمانی که می‌خواستیم فعالیت در حوزه نانو را آغاز کنیم ابتدا از رئیس سازمان استاندارد پرسیدم که آیا تخصصی برای تدوین استانداردهای محصولات نانو دارید و اگر این تجربه در سارمان موجود نیست اجازه دهد ما در این زمینه همکاری کرده و استانداردها و روش‌های آزمون و تست محصولات نانو را به آنها ارائه کنیم که با موافقت سازمان این روند دنبال شد که در نهایت باعث شد که ایران در سطح بین‌المللی رتبه سوم را در استانداردهای نانو به دست آورد. این روش می‌تواند برای حوزه هوش مصنوعی در سلامت هم راهگشا باشد.

وی خاطرنشان کرد: در حوزه هوش مصنوعی، توجه به بخش سلامت به شدت اهمیت دارد و اساسا اولین و مهم‌ترین اولویت توسعه هوش مصنوعی در بسیاری از کشورها، حوزه سلامت است.

دبیر کمیته هوش مصنوعی و تجهیزات پزشکی میز فناوریهای نوین ستاد سلامت شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: هوش مصنوعی در بخش سلامت نه تنها اثرات اقتصادی بالایی دارد، بلکه به‌طور اجتماعی می‌تواند عدالت در دسترسی به خدمات بهداشتی را ایجاد کند.

عضو کمیته راهبری و حکمرانی میز فناوریهای نوین سلامت خاطرنشان کرد: هوش مصنوعی در سلامت می‌تواند تصمیم‌گیری‌های بهتری را در مدیریت بیمارستان‌ها و بیماران انجام دهد و موجب بهبود نتایج درمانی، تسریع تشخیص و درمان و کاهش هزینه‌ها شود. هوش مصنوعی همچنین قادر است از تجربیات گذشته بیاموزد، با داده‌ها تعامل کرده، الگوها را شناسایی کند و حتی در سطح‌های پیچیده‌ای مانند تشخیص تصویر، صوت و تحلیل داده‌های پزشکی کاربرد داشته باشد. همچنین، در زمینه تشخیص بیماری‌ها از طریق تصاویر پزشکی مانند سیتی‌اسکن، سونوگرافی و رادیولوژی کاربردهای گسترده‌ای دارد.

رییس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری تصریح کرد: از نظر روند جهانی، میزان استفاده از هوش مصنوعی در سلامت در سال‌های اخیر رشد انفجاری داشته است. در سال ۲۰۲۴، بیش از ۹۵۰ محصول هوش مصنوعی در حوزه سلامت به بازار وارد شده است که اکثر آنها در زمینه رادیولوژی و تصویربرداری پزشکی هستند. این تکنولوژی‌ها می‌توانند خطاهای انسانی را کاهش داده و دسترسی به خدمات پزشکی را تسهیل کنند.

در سطح جهانی، کشورهایی مانند آمریکا، اروپا و برخی کشورهای آسیایی پیشگام در این حوزه هستند و انتظار می‌رود که بازار جهانی هوش مصنوعی در سلامت تا سال ۲۰۲۹ به بیش از ۱۴۸ میلیارد دلار برسد.

وی با بیان این که در ایران نیز فرصت‌های بزرگی در این حوزه وجود دارد، اظهار داشت: نیروی انسانی توانمند و ارزان‌قیمت در کنار پتانسیل بالای کشور می‌تواند نقش مهمی در توسعه این فناوری ایفا کند.در این مسیر با توجه به چالش‌هایی که در زمینه‌های مختلف مانند داده‌محوری و اخلاق در هوش مصنوعی وجود دارد، باید گام‌هایی اساسی برداشته شود.

سرکار تصریح کرد: یک مشکل بزرگ در این زمینه، عدم دسترسی به داده‌های سلامت است. برای رفع این مشکل، نیاز به یک قانون ملی و نظام داده‌محور داریم تا بتوانیم از داده‌های به‌دقت پالایش‌شده استفاده کنیم. همچنین، نرم‌افزارهای هوش مصنوعی باید به‌طور سیستماتیک طراحی و پیاده‌سازی شوند.

وی خاطرنشان کرد: مسئله مهم دیگر، انجام تحقیقات و پروژه‌های کاربردی در زمینه هوش مصنوعی در سلامت است. باید از موازی‌کاری‌ها جلوگیری شود و تمامی تلاش‌ها به صورت متمرکز و هماهنگ پیش برود تا از هدررفت منابع جلوگیری شود. در نهایت، برای اینکه هوش مصنوعی در سلامت به‌طور موثر وارد عمل شود، باید استانداردها، شیوه‌های آزمون و تایید محصول در این زمینه تدوین شود.

رییس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در پایان با اشاره به این که با توجه به تصمیمات اخیر وزارت بهداشت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بخش سلامت به عنوان یکی از اولویت‌های اساسی توسعه هوش مصنوعی در کشور قرار گرفته، خاطرنشان کرد: در حال حاضر در تلاش هستیم تا با کمک این فناوری، نظام ارجاع هوشمند سلامت را پیاده‌سازی کنیم تا فرآیند درمان و تشخیص بیماری‌ها تسریع شود.

دبیر «ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان زیست فناوری، سلامت و فناوری‌های پزشکی» هم در این نشست پیشنهاد کرد که در سند ملی درمانهای نوین و‌ محصولات پیشرفته پزشکی، مقرون به صرفه بودن، پاسخگو بودن و دسترس پذیر بودن به عنوان معیارهای مناسب بودن فناوری ها قید شود‌.

دکتر مصطفی قانعی ضمن با تقدیر از تلاش‌های موثر صورت گرفته در روند تدوین سند خاطرنشان کرد: یکی از نکات مهمی که در نشست قبلی میز مطرح شد تاکید دکتر خسرو پناه، دبیر محترم‌ شورای عالی انقلاب فرهنگی بر ضرورت پرهیز از شیوه های سنتی و ضرورت اتخاذ رویکرد و شیوه ای جدید در تدوین سند بود که به اعتقاد من، این تغییر رویکرد کاملا ضروری است و در عین حال لازم است که همان فرمت کلی را حفظ کنیم.

وی افزود: نکته بعدی که در مورد اهداف صنعت بود، این است که در نظام سلامت اگر بخواهیم یک فناوری را محک بزنیم و از بحث اختلافات بیرون بیاییم، باید یک معیار قطعی داشته باشیم تا اطمینان حاصل کنیم که فناوری به درد نظام سلامت می‌خورد یا نه. در بسیاری از جلسات اختلافات جدی وجود دارد که برخی معتقدند فناوری‌های جدید فقط برای اخذ پول بیشتر از مردم است و به داد مردم نمی‌رسند.

قانعی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی، باید یک محک مشخص داشته باشیم تا این اختلافات را برطرف کنیم. پیشنهاد من این است که این محک را در سند بیاوریم چون با وجود چنین محکی، اختلافات کاهش می‌یابد.

  • اخبار مرتبط

    • تیر 14, 1404
    وقفه درمانی سرطان در جنگ احتمال عود بیماری را افزایش می‌دهد

    وقفه درمانی سرطان در جنگ احتمال عود بیماری را افزایش می‌دهد رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران هشدار داد: اختلالات درمانی ناشی از شرایط جنگی، احتمال عود سرطان را افزایش می‌دهد. وی از آمادگی برای راه‌اندازی سیستم‌های مجازی و بین‌شهری درمان سرطان با همکاری وزارت بهداشت خبر داد. به گزارش کیاپرس، دکتر علی مطلق در گفت‌وگو با وبدا با اشاره به آسیب‌پذیری بیماران سرطانی در شرایط جنگی اظهار کرد: «بیمارانی که در مرحله درمان فعال هستند بیش از همه در معرض آسیب قرار دارند. هر میزان تأخیر…

    • تیر 14, 1404
    چگونه می‌توان به بیماران قلبی در شرایط بحرانی کمک کرد؟

    چگونه می‌توان به بیماران قلبی در شرایط بحرانی کمک کرد؟  کیاپرس: یک متخصص قلب و عروق و فوق‌تخصص آنژیوپلاستی با بیان نکاتی کلیدی برای حفظ سلامت بیماران قلبی در شرایط بحرانی، بر اهمیت توجه به جسم و روان این بیماران تأکید کرد. به گزارش کیاپرس به نقل از وزارت بهداشت، دکتر رضا روان‌پارسا، متخصص قلب و عروق و فوق‌تخصص آنژیوپلاستی گفت: مراقبت از سلامت جسم و روان، به‌ویژه برای بیماران قلبی در شرایط بحرانی، اهمیت زیادی دارد. استرس شدید می‌تواند سلامت این بیماران را به‌طور…

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    اخبار گذشته

    وقفه درمانی سرطان در جنگ احتمال عود بیماری را افزایش می‌دهد

    وقفه درمانی سرطان در جنگ احتمال عود بیماری را افزایش می‌دهد

    رابطه مصرف لبنیات و کابوس‌های شبانه تأیید شد

    رابطه مصرف لبنیات و کابوس‌های شبانه تأیید شد

    ضرورت تسریع در ایجاد ذخایر راهبردی جدید اورژانس کشور

    ضرورت تسریع در ایجاد ذخایر راهبردی جدید اورژانس کشور

    چگونه می‌توان به بیماران قلبی در شرایط بحرانی کمک کرد؟

    چگونه می‌توان به بیماران قلبی در شرایط بحرانی کمک کرد؟

    کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص دقیق‌تر سرطان پستان؛ شانس بیشتر برای درمان هدفمند

    کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص دقیق‌تر سرطان پستان؛ شانس بیشتر برای درمان هدفمند

    چگونه شکایت کنیم و از کیفیت خدمات بیمه سلامت مطمئن باشیم

    چگونه شکایت کنیم و از کیفیت خدمات بیمه سلامت مطمئن باشیم
    enemad-logo