عقبگرد در ساماندهی پسماند مازندران


مازندران استانی است که تمام وصفش به داشتن طبیعت بکر خلاصه میشود بیش از چهار دهه انباشت زباله نفسش را به شمارش انداخته است.
بیش از ۸۰ جلسه در حوزه ساماندهی پسماند مازندران با هماهنگی استانداری و حفاظت محیط زیست استان برگزار شد هر بار تمام بحث مسؤولان از کمبود اعتبار برای ساماندهی این طلای کثیف بوده که امروزه در این استان شمالی به معضل زیست محیطی تبدیل شد.
حجم روزانه ۳ هزار تنی زباله و در برخی فصول نیز بیش از دو برابری آن، معضلی شد تا عقب ماندگی پروژههای کارخانه زباله سوز که طرحی ملی در مازندران محسوب میشود مورد بررسی مسئولان استانی قرار گیرد.
به طور مثال پروژه کارخانه زبالهسوز مرکز مازندران که در شهرک صنعتی شماره یک ساری از سال ۹۱ کلید خورد و به طور رسمی در سال ۹۵ مجوز زیست محیطی آن صادر شد بعد از گذشت هفت سال همچنان نقطه سر خط قرار دارد.
هرچند به گفته متصدیان پروژه زبالهسوز ساری عواملی همچون تاخیر در صدور مجوز زیست محیطی، نداشتن استحکام بنای زمین تحویل داده شده و تاخیر در تامین اعتبار مالی مورد نیاز برای این منظور سبب شد تا کارخانه زباله سوز ساری پیشرفت مناسبی نداشته باشد.
نیروگاه زبالهسوز ۴۵۰ تنی ساری بنا به وعده معاون فنی عمرانی وقت شهرداری ساری مقرر شده بود در پایان سال ۹۷ به بهرهبرداری برسد در حالیکه در جلسه ساماندهی پسماند ۱۶ اردیبهشت ۹۸ عنوان شد که به دلیل کنارهگیری پیمانکار این پروژه مهم زیست محیطی همچنان در بلاتکلیفی قرار دارد.
این در حالیست که دولت برای اجرای این پروژه ۳۰ میلیون دلار اعتبار ارزی و ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار ریالی مصوب کرد که سهم دولت از این پروژه حدود ۶۰ درصد و بقیه نیز در قالب «بی او تی» از سوی سرمایه گذار خارجی (شرکت چینی) تامین میشود.
البته مدیران شهرداری ساری اذعان دارند که تاکنون دولت تمام تعهد خود را در تامین سهم مالی این پروژه عمل کرده است به طوری که دولت حدود ۱۹ میلیون دلار اعتبار ارزی سهم خود را پرداخت کرد.
طبق قرارداد مابقی هزینه مورد نیاز باید از سوی پیمانکارخارجی به صورت «بی او تی» تامین و هزینه مالی آن از محل فروش برق تولیدی نیروگاه زبالهسوز به شرکت توزیع برق بازپس گرفته شود.
براساس آخرین گزارش شهردار ساری میزان پیشرفت ابنیهای این پروژه حدود ۴۰ درصد و حمل تجهیزات مورد نیاز به محل پروژه نیز حدود ۶۰ درصد انجام و در حال نصب است.
حال اعلام شد که نیروگاه زبالهسوز ساری برای تکمیل پروژه ۷۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد در حالی که برخی تجهیزات هم خریداری شده است که نشان میدهد میتوان با یک اراده جمعی به بهرهبرداری این پروژه در سال جاری امیدوار بود.
اما آنچه در این جلسات گذشت شاهد هستیم هدف مشخصی برای اجرای کارخانههای زبالهسوز در سطح استان وجود ندارد زیرا اگر هدف و ارادهای پشت رفع پسماند مازندران وجود داشت دستکم این میزان اعتبار برای کارخانه زبالهسوز ساری فراهم میشد تا در این وضعیت اقتصادی نامناسب در سالهای آتی با افزایش تورم و به تبع آن تکمیل این پروژه با قیمت بالاتر تمام نمیشد.
به نظر میرسد در تحقق طرح نیروگاههای زباله سوز شهرهای مازندران نمایندگان مجلس شورای اسلامی نقش بسزایی در تامین منابع اعتباری آن دارند.
وقتی هزار میلیارد تومان اعتبار بخش پسماند که باید به محیط زیست تعلق میگرفت به وزارت کشور داده میشود و یا اعتباراتی که برای این بخش در نظر گرفته شده است مشخص نیست در چه جاهایی صرف شد همه نشان میدهد که هیچ یک از مسؤولان استانی اصلا علاقهمند به ساماندهی پسماند در مازندران نیستند.
این در حالیست که هیچ یک از سایتهای پسماند مازندران ایزوله نبوده و به صورت غیربهداشتی دپو و دفن میشود.
در حال حاضر که شاهد اهمال در مدیریت پسماند مازندران هستیم دیده میشود معضل زیست محیطی زباله از جنگل و دریا به باغات و مزارع کشاورزی این استان شمالی هدایت شده است.
حال آنچه بیش از گذشته مورد توجه قرار دارد اینکه شهرهای مازندران برای ساماندهی پسماند از نبود طرح جامع رنج میبرند.
با توجه به جمعیت ۳ میلیون نفری مازندران و وجود ۲۸ مرکز دفن زباله در استان هنوز برای تسویه شیرابههای این سایتهای غیربهداشتی اقدام نشده است.
در حالیکه از سال ۹۰ تاکنون، حدود ۱۸۷ میلیارد تومان در مازندران برای ساماندهی زباله هزینه شده است اما هیچ یک از این پروژهها به اتمام نرسیدهاند و در پیشرفت ۳۰ تا ۹۰ درصدی درجا زدهاند نشان میدهد ارادهای برای ساماندهی پسماند در مازندران وجود ندارد.فارس