مازندران رتبه اول چاقی و اضافه وزن را در کشور دارد

به گزارش کیاپرس به نقل از روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران دکتر محسن اعرابی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران در نشست خبری که به مناسبت دهه فجر بعد از ظهر امروز در نمایشگاه دستاورد نقلاب اسلامی دستگاه های اجرایی استان و شهرستان ساری برگزار شد دستاورد چهل ساله حوزه بهداشتی رامطرح کرد.
دکتر محسن اعرابی به طرح پزشک خانواده اشاره کرد و گفت: طرح پزشک خانواده یکی از طرح های مهم حوزه سلامت است که براساس نظرسنجی ۷۵ درصد مراجعه کنندگان از این طرح راضی هستند.
وی با بیان اینکه میانگین ویزیت ماهانه در استان مازندران ۲۵۰ هزار می باشد و خدمات پزشک خانواده کاملا رایگان است، افزود: در طرح پزشک خانواده نگاه به مراجعه کننده تغییر کرده است و افرادی که تحت پوشش پزشک خانواده قرار دارند باید مراقب سلامت آن ها باشیم ولی در گذشته تنها افراد بیمار به پزشک مراجعه می کردند.
دکتر اعرابی عدالت را یکی از آرمان های انقلاب اسلامی دانست و ادامه داد: در طرح پزشک خانواده فقیر و غنی از خدمات استفاده و بیشتر دهک های پایین این خدمات را دریافت می کنند که به حرکت به سمت عدالت در سلامت کمک می کند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه در گذشته بیماری های واگیر دار جامعه را تهدید می کرد، گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی با هزینه حدود ۵ دلار همه واکسیناسیون کودک انجام شد که پس از اسقرار خانه بهداشت و شکل گیری بهداشت و درمان از سال ۶۵ آغاز و در حال حاضر نیز پوشش واکسیناسیون ۱۰۰ درصد شده است.
وی بیماری تالاسمی را بیماری بومی شمال کشور دانست و افزود: در استان مازندران به طور متوسط ۱۰۰ نوزاد تالاسمی ماژور به دنیا می آمد که از سال ۷۲ غربالگری و آموزش ها آغاز شد.
دکتر اعرابی ادامه داد: از سال ۷۲ تاکنون تولد تالاسمی ماژور به صفر تا ۲ عدد رسید که بار روانی نامناسب روی خانواده ها را از بین برده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه در ده سال گذشته بیماری واگیر دار کاهش پیدا کرده است، بیان کرد: امروزه بیماری غیر واگیر مشکل اصلی ما است به طوری که ۵۰ درصد مرگ و میر به علت سکته قلبی و مغزی می باشد.
دکتر اعرابی با بیان اینکه در شش سال اخیر ۱۷۰ هزار بیمار دیابتی در استان مازندران شناسایی شده است، گفت: افراد بالای ۳۵ سال به صورت مستمر در مسیر غربالگری فشارخون، چربی خون و دیابت قرار می گیرند.
وی با بیان اینکه استان مازندران رتبه اول چاقی و اضافه وزن را در کشور دارد، افزود: ۷۰ درصد جمعیت استان چاق یا اضافه وزن دارند در حالی که میانگین کشوری ۵۹ درصد است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران چاقی و اضافه وزن را عامل خطر ابتلا به دیابت دانست و ادامه داد: تلاش ما براین است که با اصلاح الگوی زندگی، تغذیه و افزایش فعالیت ورزشی توده بدنی را کاهش دهیم.
دکتر اعرابی با بیان اینکه بیماری های غیر واگیر عمده بار مرگ و ناتوانی را به خود اختصاص می دهد، بیان کرد: مصرف الکل و دخانیات، تغذیه نامناسب، دیابت و عدم فعالیت بدنی عامل بیماری غیرواگیر است که برای برطرف کردن ریشه ای آن، باید چهار عامل را کنترل کنیم.
وی با بیان اینکه ایران جزو کشورهایی که سیگار با ارزان ترین قیمت فروخته می شود، گفت: در کشور مالیات برفروش محصولات دخانیات حدود صفر است این درحالیست که در بسیاری از کشورها برای کاهش فروش آن، قیمت ها افزایش پیدا کرد که این مسئله سبب کاهش بیماری ها شده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه در کشور ۱۰ هزار میلیارد تومان سیگار فروخته می شود، افزود: بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان نظام سلامت برای مصرف سیگار هزینه می کند و زیرا بسیاری از بیماری ها به ویژه سرطان ها ریشه در مصرف مواد دخانی دارند.
دکتر اعرابی مصرف سیگار در مردان را ۲۱ درصد عنوان کرد و ادامه داد: مصرف سیگار در زنان ۴ درصد می باشد که علاوه بر افزایش بیماری می تواند سبب پایین آمدن بهروه وری و تاخیر در توسعه کشور می شود.
وی تغییر سبک زندگی را در افزایش بیماری غیرواگیر موثر دانست و بیان کرد: برای کاهش بیماری غیرواگیر و تغییر سبک زندگی باید کار فرهنگی صورت بگیرد که رسانه ها در این زمینه می توانند کمک کنند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران به نقش آموزش و پرورش در تغذیه مناسب و فعالیت ورزشی اشاره کرد و گفت: کودکان و نوجوانان بخشی از زندگی خود را در مدرسه می گذرانند که آموزش و پرورش باید حامی تغذیه مناسب و فعالیت ورزشی باشد زیرا نقش محوری در این زمینه دارد.
دکتر اعرابی بر آموزش مهارت های زندگی تاکید کرد و افزود: اگر فرزندان ما در مدارس مهارت نه گفتن را یاد بگیرند از مواد دخانی، الکل و رفتارهای پرخطر دوری می کنند.
وی با اشاره به افزایش مصرف سموم کشاورزی، گفت: کشاورزان باید به سلامت خود و افراد جامعه توجه کنند و فقط به فکر سودآوری خود نباشند که این امر به معنای مسوولیت اجتماعی است و باید در مدارس ما به دانش آموزان آموزش داده شود.
معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه استان مازندران درمصرف سموم وضعیت خوبی ندارد، افزود: سمپاشی باید استاندارد سازی شود و هر فردی اجازه سمپاشی در مزارع را نداشته باشد که سازمان جهاد کشاورزی به عنوان متولی این حوزه باید آن را ساماندهی کند.
دکتر اعرابی به مصرف قلیان در بین خانواده ها اشاره کرد و ادامه داد: قبح قلیان در جامعه ما از بین رفته است و کودکی که در کنار خانواده مصرف کنند با مخالفت خانواده مواجه نمی شود که این مسئله آسیب فرهنگی است که باید اقدامات لازم انجام شود.
وی با بیان اینکه براساس قانون هرگونه تبلیغات مواد دخانی در کشور ممنوع است، گفت: مصرف مواد دخانی در فیلم ها و تلویزیون ممنوع می باشد و باید با آن برخورد شود ولی در برخی موارد اجرای قانون به خوبی انجام نمی شود.
معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران حوزه سلامت منحصر به یک دستگاه نیست و همه حوزه ها باید در این زمینه ورود پیدا کنند، افزود: قهوه خانه ها از اماکن عمومی خارج شدند که ما نمی توانیم با آن برخورد کنیم بنابراین برای کاهش مصرف قلیان درجامعه باید اقدامات اساسی صورت گیرد و این مسئله نیازمند عزم جدی است