آغاز نهضت ساماندهی شیرابه‌های زباله در مازندران

کیاپرس_ سیستم تصفیه پیشرفته زباله با حضور مسؤولان کشوری، استانی و شهرستان در قائم‌شهر افتتاح و بهره‌برداری شد.

امروزه تولید پسماند‌ها جز لاینفک زندگی انسان‌ها محسوب می‌شود و به‌کارگیری گسترده از تکنولوژی‌ها تنوع و گستره تولید آن را افزایش داده است.

پسماندهای تولیدی نه تنها به لحاظ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و زیباشناختی بلکه به‌دلیل آلودگی‌های شدید زیست‌محیطی سلامت انسان‌ها را تهدید می‌کند.

گرچه شهرداری‌های کشور برای حل معضل شیرابه اقدام به خرید تجهیزات و تکنولوژی‌هایی کردند ولی شیرابه‌ها، همچنان یکی از محصولات خطرناک زباله‌ها هستند.

در این میان شهرداری قائم‌شهر برای کم کردن اثرت سوء شیرابه‌ها، و با استفاده از توان نخبگان و پژوهشگران کشور، دستگاه تصفیه شیرابه را خریداری کرد تا در این امر جلودار باشد.

از شاخصه‌های این دستگاه می‌توان به محدود نبودن دِبی، مقرون به صرفه بودن هزینه و پایین بودن زمان ساخت، اجرا و نصب، قابل استفاده بودن برای تصفیه سپتاژها و شیرابه‌ها با درصد بالا و تحقق اهداف توسعه پایدار اشاره کرد.

*باید فرهنگ تفکیک زباله از مبدأ فراگیر شود

معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور بعد از ظهر امروز در این مراسم با بیان اینکه آن‌چیزی که امروز در دنیا مطرح است این است که مقدار دفع زباله به حداقل ممکن برسد، اظهار کرد: بسیاری از شهرها در دنیا ظرف مدت پنج سال مقدار زباله واردشده به محل دفن زباله را تا ۸۰ درصد کاهش می‌دهند.

محمد مسعود تجریشی افزود: ابتدا باید فرهنگ تفکیک زباله از مبدأ فراگیر شود چراکه در کشور در کلان‌شهری مثل تهران هم این کار انجام نمی‌شود و اشاره شد که در قائم‌شهر شروع شده است.

وی تصریح کرد: بعد از تفکیک، باید فرایند انتقال و جابجایی طوری انجام شود که بتوان بازیافت زباله را انجام داد و هرآنچه که می‌ماند یا باید سوزانده شود یا به کمپوست تبدیل شود.

معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه در شمال کشورکمپوست، با توجه به اقلیم جواب نمی‌دهد و تنها راه آن است که زباله کمتر تولید کنیم تا باقیمانده آن سوزانده شد، اظهار کرد: برنامه این بود در شمال به دنبال زباله‌سوز باشیم تا از نظر آلودگی مشکلی به وجود نیاورد.

تجریشی ادامه داد: سال گذشته ۱۵۰ میلیون دلار از صندوق برای خوزستان برای مبارزه با گرد و غبار کنار گذاشته شد و از نمایندگان مجلس می‌خواهم کمک کنند تا ظرف یک ماه آینده رقمی از صندوق توسعه رقمی برای حل مشکلات زباله در شهرهای شمال کنار گذاشته شود چراکه اعتبارات قطره‌چکانی پاسخ‌گو نخواهد بود.

وی در پایان گفت: در شمال حداقل کاری که می‌شود انجام داد، احداث دستگاه‌هایی که شیرابه‌ها را تصفیه کند تا مشکلات زیست‌محیطی را کم کند.

*یکی از مهمترین بحران‌های استان، موضوع پسماند زباله است

نماینده مردم قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه زباله‌ و پسماند از سال‌های قبل همیشه مورد بحث بوده است، اظهار کرد: در کلان‌شهرهای مازندران اتفاقات خوبی در این حوزه افتاده و امیدواریم این اتفاق در قائم‌شهر و حوزه انتخابیه هم رخ دهد.

عبدالله رضیان افزود: توان شهرداری‌ها نیست که هزینه کنند و باید از اعتبارات دولتی استفاده کنیم و در همین رابطه سال گذشته ۵هزار میلیارد تومان از محل صندوق پیش‌بینی شد ولی مصلحت دیده شد که این منابع در جایی دیگر استفاده شود و امسال قرار بود هزار میلیارد تومان برای شمال کشور در نظر گرفته شود.

وی تصریح کرد: تأکید رئیس جمهور هم بر این است که منابعی در نظر گرفته تا مشکلات زباله در شمال مرتفع شود و این پروژه‌ها نیاز به منابع ارزی ارزان قیمت دارد و از استاندار می‌خواهم با جدیت بیشتری پیگیر باشند.

رضیان گفت: یکی از مهم‌ترین بحران‌های استان، موضوع پسماند زباله است و نگاهم این است که باید تا ۵سال آینده این مشکل برطرف و تفکیک زباله از مبدأ هم فرهنگ‌سازی شود.

*در حوزه تصفیه فاضلاب ۳۰ درصد از معدل کشوری پائین‌تر هستیم

استاندار مازندران نیز در ادامه با بیان اینکه همه ما به هوا و زمین پاک نیازمندیم، اظهار کرد: تفکیک زباله از مبدأ در حال انجام است و فقط حرف نیست و از همه خواستیم که انجام دهند.

محمد اسلامی افزود: بودجه دولت توان پاسخ‌گویی بعضی از پروژه‌ها را ندارد و استفاده از صندوق توسعه ملی شدنی است و در بودجه ۹۷ پیش‌بینی شد ولی به دلیل مشکلات بودجه عملیاتی نشد و با توجه به اینکه ما کارگروه ملی پسماند را برای شمال داریم، برنامه مازندران را تا سال ۱۴۰۰ بستیم و ارائه دادیم و مهم این است که در لایحه رفته باشد.

وی تصریح کرد: شیرابه نباید در خاک نفوذ کند و روش شیمیایی انجام شده بهترین روش است و می‌شود در باقی شهرها هم انجام و تصفیه شیرابه تا پایان ۹۷ در مازندران تصفیه شود.

استاندار مازندران با بیان اینکه در حوزه تصفیه فاضلاب ۳۰ درصد از معدل کشوری پائین‌تر هستیم، اظهار کرد: ضرورت دارد ما که از آب‌های سطحی بیشتر استفاده می‌کنیم و امنیت غذایی به این دلیل در خطر است باید در اولویت تصفیه فاضلاب قرار گیریم.

اسلامی ادامه داد: گرچه پروژه‌های فاضلاب شهری و روستایی ما شتاب بیشتری گرفته است ولی این به هیچ نحو مورد مطلوب ما نیست و کند است و باید تحول در آن ایجاد شود.

وی با بیان اینکه باید بر روی خودروهای حمل زباله ردیاب نصب شود تا نتوانند هرجایی بار خود را تخلیه کنند، اظهار کرد: اینها جز تمهیدات اضطرری است و باید زودتر انجام شود و امیدواریم نهضت کنترل شیرابه و مدیریت پسماند و تفکیک زباله ساماندهی شود.

*آغاز بی‌خطرسازی زباله‌های عفونی ظرف ۱۰ روز آینده

شهردار قائم‌شهر نیز در این مراسم با بیان اینکه وعده‌ای که سازمان شهرداری‌ در بهمن سال گذشته به مردم داد، عملی شد، اظهار کرد: بعد از اتمام پروژه پل میدان جانبازان برای رفع مشکل پسماند شهر، مجدانه پیگیر بودیم و توانستیم تفکیک زباله از مبدأ را از چهار ماه قبل آغاز کنیم.

بهمن معین‌پور افزود: در حوزه بی‌خطرسازی زباله‌های عفونی ساختمانی در نظرگرفته شد و قرارداد آن به صورت بی.یو.تی متعقد شده و طی ۱۰ روز آینده کار آن آغاز خواهد شد.

وی تصریح کرد: بحث جدی قائم‌شهر دپوی زباله‌های ۵۰ ساله و شیرابه‌هایی است که برای مردم پایین دست مشکلات زیست‌محیطی ایجاد کرده و سعی کردیم با کمک مسؤولان آن را کنترل کنیم.

شهردار قائم‌شهر با بیان اینکه امروز برای نخستین بار،استارت تصفیه شیرابه در مازندران و در قائم‌شهر زده می‌شود، اظهار کرد: شیرابه‌هایی که از زباله‌ها تولید می‌شود بین ۳۰ تا ۴۰ مترمکعب در روز است و در اوج بارندگی به ۱۰۰ مترمکعب می‌رسد و این سیستم تصفیه برای دِبی ۱۰۰مترمکعبی تعبیه شده است.

معین‌‌پور در پایان گفت: شهرداری قائم‌شهر به دلیل داشتن ۸ شهرداری در اطراف خود، شهرداری معین است و چالشی که امروز بنده در حوزه شیرابه داریم به آن مناطق هم مربوط می‌شود و امیدواریم بتوانیم سیستم پرتابلی تهیه و آن را کوچک‌سازی کنیم تا در شهرهای دیگر هم استفاده شود./فارس