دیواره سد شهید رجایی روی گسل زلزله قرار دارد

یاسر جعفریان در حاشیه دوازدهمین جلسه شورای شهر اظهار کرد: الگویی برای ساختوساز در کشور نداریم و باید کاراکتر و معیاری برای گسترش شهرها وجود داشته باشد که شهرها به کدام طرف گسترش پیدا کنند.
وی افزود: در سال ۱۳۳۶ در بندپی مازندران زلزلهای با بزرگی۷.۳ بیش از یکهزار و ۵۰۰ تلفات داشته است و در صد سال گذشته ۲۷۷ زلزله بالای ۳.۵ ریشتر و هفت زلزله بالای ۶ ریشتر در مازندران رخ داده است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه زلزلهنگاری و مجری پروژه ریزپهنهبندی در ساری با بیان اینکه معروفترین گسل در مازندران گسل خزر، البرز و فیروزکوه است و شهر ساری روی گسل خزر قرار دارد، اضافه کرد: گسل خزر بزرگترین گسل در کشور است که ۶۰۰ کیلومتر طول دارد و از شهرهای ساری، بهشهر، نکا و از وسط گرگان و جنوب آمل، قائمشهر، چالوس و نوشهر و رامسر میگذرد و هرچه طول گسل بیشتر باشد خرابی و لرزه آن هم بیشتر است.
این مسؤول با اشاره به اینکه گسل شمال البرز به طول ۳۳۰ کیلومتر طول دارد و بسیار بزرگ است، گفت: مرکز شهر ساری ۳.۵ کیلومتر با گسل خزر و ۳۷.۵کیلومتر با گسل شمال البرز فاصله دارد و زلزلهها تا هزار کیلومتر خرابی ایجاد میکند.
جعفریان اظهار کرد: دیواره سد شهید رجایی با حجم مخزن ۱۶۰ کیلومترمکعب روی گسل زلزله قرار دارد و در هنگام زلزله خرابی زیادی به بار میآورد.
وی با بیان اینکه سه شهر ساری، بابل و رامسر از سال ۹۱ در دستور کار ریزپهنهبندی هستند، خاطرنشان کرد: پروژه ریزپهنه بندی در سه شهر بابل، ساری و رامسر ناقص بوده و هنوز بهطور کامل انجام نشده است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه زلزلهنگاری با بیان اینکه مدت اجرای طرح ریزپهنهبندی دو ساله بوده است، ادامه داد: ریزپهنهبندی کار بزرگ و قوی بود که تا به الان هیچ کدام از این پروژهها تمام نشده و حمایتهای لازم از مشارکت ۴۰ درصدی شهرداری و سازمان برنامهریزی انجام نشده است.
این مسؤول یادآور شد: از سال ۹۱ تاکنون ساری هشت درصد و بابل ۶۵ درصد و رامسر ۱۸ درصد در اجرای پروژه ریز پهنهبندی پیشرفت داشته است.
جعفریان به چرایی اجرای طرح ریزپهنهبندی اشاره کرد و گفت: شهرهای مازندران بدلیل تجربههای بزرگ زلزله و مشکلات آییننامههای ساختمان و طراحی و اجرای ضعیف ساختمان نیاز به طرح ریز پهنهبندی دارد.
وی بیان کرد: سازندهها بدلیل نداشتن علم کافی و بهدلیل مسائل اقتصادی از کیفیت سازهها کم میکنند و در استان مازندران با قابلیت و جمعیت و خطری که تهدیدش میکند مسؤولان باید توجه بیشتری کنند.
مجری پروژه ریزپهنهبندی در ساری به روند کند این پروژه در مازندران اشاره کردو افزود: در بیشتر شهرهای مختلف کشور و مراکز استانها بهویژه ارومیه انجام شده است.
این مسؤول تأکید کرد: غولی در زیر شهر خوابیده و ما هیچ نمیدانیم، اگر زلزله در ساری اتفاق بیفتد آیا بیمارستانها و اماکن مهم دیگر سالم میمانند.
جعفریان بیان کرد: مردم عادی هیچ اطلاعی از این مسائل ندارند و مسؤولیتی هم ندارند و بدون شک متخصصان و مسؤولان که از این مسائل آگاه هستند و باید جوابگو باشند.
وی دلیل عدم پیشرفت کار در پروژهی ریزپهنه بندی ساری را عدم تأمین منابع دانست که امید است با همت مسؤولان ادامه یابد، گفت: در مازندران یک پروژه ۶ سال طول میکشد برای مردم شهرم ناراحت هستم در صورتیکه در شهرهای دیگر پروژه ریزپهنهبندی بهسرعت انجام شده و تنها در استان مازندران این پروژه تمام نشده است.