چه وقتی آب خوردن به سم تبدیل می‌شود؟!

دكتر عليرضا عباسيان متخصص طب سنتي درباره ديدگاه هاي طب مدرن و سنتي درباره نوشيدن آب توصيه هايي را با خوانندگان سيب سبز در ميان مي گذارد.

کیا پرس: شايد براي شما هم پيش آمده باشد كه در جمع خانواده يا آشنايان تان درباره انواع و اقسام رژيم هاي غذايي، روش هاي پاكسازي و سالم سازي بدن با دوستان تان صحبت كرده و انواع و اقسام رژيم هاي غذايي پاكسازي را به يكديگر معرفي كنيد. با جستجويي ساده در موتورهاي جستجوگر اينترنت درباره فوايد آب و ميزان نوشيدن آن در روز، خواهيد ديد صفحه ها و لينك هاي مختلفي در اين باره به شما پيشنهاد مي دهد كه در برخي آنها نوشيدن ۸ ليوان آب در روز را به عنوان شيوه اي مناسب براي حفظ سلامت، نشاط عمومي و كاهش وزن مي دانند و در برخي آنها مصرف بيش از اندازه آب و نوشيدن ۸ ليوان آب در طول روز را كاري غير اصولي، غير پزشكي و خطرناك براي سلامت افراد معرفي مي كنند و اعتبار آن را زير سوال مي برند. متخصصان طب مدرن و سنتي هر يك دلايل متنوعي براي پرهيز از نوشيدن آب زياد در طول روز دارند و افراد را به ميانه روي در اين زمينه دعوت مي كنند. با اين وجود هر يك از اين مكاتب دلايل و توضيحات متفاوتي را در اين زمينه ارائه مي كنند. دكتر عليرضا عباسيان متخصص طب سنتي درباره ديدگاه هاي طب مدرن و سنتي درباره نوشيدن آب توصيه هايي را با خوانندگان سيب سبز در ميان مي گذارد.

وقتي آب سمي مي شود

درمانگران و متخصصان طب سنتي بر اين باورند كه هر ماده اي تا حدودي خاصيت غذايي دارد. وقتي ميزان آن ماده بيشتر شود در طيف دارو قرار مي گيرد و وقتي اين ميزان خيلي زيادتر مي شود از حد دارو فراتر مي رود و به سم تبديل مي شود. به عنوان نمونه، شكر يك نوع غذا و خوراكي است كه اگر دوز آن بيشتر شود از طيف غذا خارج شده و به طيف دارو وارد مي شود. همه ما در شرايطي كه دچار افت فشارخون مي شويم با كمي آب قند سرحال شده و بهبود مي يابيم. در حالي كه مصرف بيش از اندازه از شكر براي همه خطرناك است و براي فردي كه مبتلا به ديابت است سم محسوب مي شود. آب نيز از ديدگاه اين مكتب همين شرايط را دارد و بايد به ميزان لازم و متعادل مصرف شود. چرا كه در شرايطي كه افراد بيش از اندازه آب مصرف كنند از آنجا كه بايد مازاد آن را از طريق ادرار يا تعريق دفع كنند بخشي از املاح و مواد مفيد بدن مانند سديم و پتاسيم را نيز از دست مي دهند و اين مسئله به مرور بر سلامت آنها اثر مي گذارد، به ويژه بر سلامت افرادي كه دچار مشكل و اختلال در عملكرد كليه ها هستند و به اين ترتيب دچار احتباس آب در بدن مي شوند و اين مسئله آثار بدي بر سلامت آنها دارد.

عادت هايي كه بيمارتان مي كند

علاوه بر آنكه برخي رژيم هاي غلط غذايي يا دستورالعمل هاي طبيعي مانند نوشيدن آب ناشتا يا آب درماني به منظور پاكسازي بدن مي تواند موجب آسيب رسيدن به دستگاه هاي داخلي بدن و بروز بيماري مي شود، برخي عادت هاي غذايي ما در طول روز به مرور زمان موجب ابتلا به بيماري مي شود. بسياري از مردم عادت دارند يك ساعت پيش از خوردن وعده غذايي آب بنوشند. اين نوشيدن آب يك ساعت پيش از غذا اختلال هايي را به همراه دارد. وقتي به ساعت غذا خوردن نزديك مي شويم شيره معده ترشح مي شود، بنابراين وقتي ما يك ساعت پيش از غذا آب مي نوشيم موجب رقيق شدن شيره معده و حتي دفع بخشي از آن با آب مي شويم و با اين كار هضم و جذب مواد غذايي را با مشكل روبرو مي كنيم. به اين ترتيب مواد غذايي با هضم نامناسب به اخلاط خام تبديل شده و به صورت چربي در بدن ذخيره مي شوند.

نسخه هاي طبيعي كه خطرناك هستند

باورهاي مختلفي درباره نوشيدن آب در ميان مردم وجود دارد كه غالب آنها باورهاي نادرستي است. به عنوان مثال بسياري از مردم تصور مي كنند نوشيدن آب ناشتا يا نوشيدن آب يك ساعت قبل از غذا به كاهش وزن آنها و از بين رفتن چربي هاي بدن كمك مي كند. در حالي كه از ديدگاه متخصصان طب سنتي اين باوري غلط است. وقتي فردي از خواب بيدار مي شود و ناشتا سراغ آب مي رود در حالي به بدنش آب مي رساند كه بدن او به دنبال غذا مي گردد. بنابراين بدن خيلي سريع آب را به عنوان غذا جذب مي كند در حالي كه آب جنبه غذايي ندارد. پس در اين شرايط اغلب افراد حالت تهوع و تپش قلب را احساس مي كنند. با نوشيدن آب ناشتا و تكرار اين روند مزاج اعضاي بدن به مرور سرد و تر شده و فرد دچار بيماري ها و اختلال هاي ناشي از سوء مزاج سرد و تر مي شود. بنابراين با ادامه اين روند فرد دچار بيماري هايي مثل لقوه و رعشه مي شود.

ديدگاه طب مدرن و سنتي درباره آب

درمانگران طب سنتي مواد غذايي و خوراكي ها را به سه دسته مختلف تقسيم مي كنند. آنها بر اين باورند كه انواع خوراكي ها و نوشيدني ها به سه گروه غذاها، سموم و داروها طبقه بندي مي شوند. در بسياري از متون طب سنتي به اين نكته اشاره شده كه هر ماده خوراكي مي تواند يك يا چند خاصيت نام برده را داشته باشد. برخي مواد خوراكي خاصيت غذايي بيشتر و برخي خاصيت دارويي قوي تري دارند و گروهي هر دو خاصيت را دارا هستند.

بهترين زمان براي نوشيدن آب

از ديدگاه درمانگران طب سنتي بهترين ملاك براي نوشيدن آب، احساس تشنگي است. اگر بدن احساس كند به آب و مايعات نياز دارد خود به خود اين موضوع را خبر مي دهد. بنابراين توصيه ما اين است كه هر فرد وقتي احساس تشنگي مي كند اب بنوشد به شرط آنكه حين غذا خوردن، يك ساعت قبل و يك ساعت بعد از غذا آب ننوشد. چرا كه نوشيدن آب در اين فاصله زماني موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذايي مي شود. از طرفي بايد احساس تشنگي فرد واقعي باشد. گاهي افراد دچار تشنگي كاذب مي شوند به اين ترتيب كه تشنگي آنها به جاي نوشيدن آب با نوشيدن يك فنجان آب گرم يا چاي برطرف مي شود. اين افراد اصطلاحاً دچار بلغم مالح يا بلغم شور هستند كه هنگام تشنگي بايد آب گرم بنوشند و بهتر است براي اصلاح مزاج و ايجاد تعادل در طبع شان به متخصص طب سنتي مراجعه كنند. اما در شرايط معمولي براي افرادي كه از سلامت بدن برخوردارند توصيه ما اين است كه هنگام تشنگي آب بنوشند و اگر در شرايطي كه با خوردن غذاي شور، خشك يا پرچرب، حين غذا خوردن احساس تشنگي كردند مقداري شربت سكنجبين بنوشند. نوشيدن شربت سكنجبين علاوه بر رفع تشنگي به هضم بهتر غذا هم كمك مي كند. البته بايد توجه كرد كه افراد مبتلا به ديابت نبايد سراغ اين شربت بروند و با ميزان اندكي آب تشنگي شان را برطرف كنند.افکار نیوز