کاندیداهای ریاست جمهوری به سلامت روان جامعه توجه کنند

کیاپرس: سیزده انجمن روانشناسی در کشور، با نوشتن نامه ای از کاندیداهای ریاست جمهوری خواسته اند، موضوع سلامت روان جامعه را مورد توجه قرار دهند.

متن نامه ارسالی به ۶ کاندیدای ریاست جمهوری به این شرح است:

بسم ­الله الرحمن الرحیم

محضر کاندیداهای محترم دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران

موضوع: توجه به موضوع بسیار مهم سلامت روانی – اجتماعی کشور

سلام ­علیکم

با احترام، همانگونه که خاطر حضرات عالیقدر مستحضر است، در بندهای چهارم و پنجم سند چشم ­انداز جمهوری اسلامی ایران، ابلاغی مقام معظم رهبری مورخ ۱۳/۷/۱۳۸۲، جامعه ایرانی در افق ۱۴۰۴ اینگونه ترسیم شده است:

۴. برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تامین اجتماعی، فرصت ­های برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، به دور از فقر، تبعیض و بهره­مند از محیط زیست مطلوب.

۵. فعال، مسئولیت پذیر، ایثارگر، مومن، رضایتمند، برخوردار از وجدان کاری، انضباط، روحیۀ تعاون و سازگاری اجتماعی، متعهد به انقلاب و نظام اسلامی و شکوفایی ایران و مفتخر به ایرانی بودن.

کاندیداهای محترم ریاست جمهوری!

با گذشت بیش از ۱۳ سال از ابلاغ سند پیش­گفته، همچنان در زمینه­ های مهمی نظیر سلامت روان، استحکام خانواده، روحیه تعاون و سازگاری اجتماعی و انضباط، هنوز در مسیر چشم­ انداز گام بر نمی­ داریم. این در حالی است که در سایر اسناد، نظیر نقشه تحول سلامت (۱۳۹۰) نقشه جامع علمی کشور (۱۳۹۰) به اهمیت سلامت روان و جامعه سالم و بالنده، نیز توجه شده است. لیکن آمارهای موجود، شواهد تجربی و شاخص ­های سلامت روانی – اجتماعی، مبین واقعیات تلخ دیگری است که زیبنده جامعه ما نیست. پس بجاست که کاندیداهای محترم، برنامه عملی و مبتنی بر شواهد علمی برای ارتقای سلامت روانی – اجتماعی ارائه ­فرمایند.

رجالِ گرانقدر، جامعه نیازمندِ آرامش، نشاط، تعاون، سازگاری، احترام به حقوق و حفظ حریم­ ها، قانونمندی و سازندگی است. از این­رو، در مناظرات بعدی حتماً این نکات کلیدی مد نظر قرار گیرد. آحاد جامعه، تجربه خوبی از بی­حرمتی­ها و پرده­دری­­ها که در گذشته نه چندان دور به وقوع پیوست، ندارند. پس بهتر است که کاندیداهای محترم از این رویکرد اجتناب ورزند. چون تداعی­گر آن صحنه­های تلخ است و بر تصمیم انتخاباتی آنها اثر خواهد داشت.

اما برخی از علل معضلات روانی – اجتماعی حاضر عبارتند از:

تاکید افراطی بر علوم فیزیکی و فناوری به قیمت غفلت از علوم انسانی و اجتماعی طی دهه ­های اخیر. این رویکرد، شمشیر دو لبه ­ای بوده است که لبه خوب آن پیشرفت ­های علمی نسبی به ارمغان آورده است. اما لبه بد آن اشاعه فرهنگ غفلت از عوامل انسانی را به دنبال داشت که علت­ العلل بخشی از مشکلات کنونی جامعه ماست. این موضوع، آشکارا در نحوه برنامه­ ریزی و مدیریت سلامت روان کشور تبلور یافته است. تقلیل مشکلات روانی – اجتماعی به مشکلات جسمی و غفلت جدی از مبانی اجتماعی، ذهنی و معنوی مشکلات روانی باعث شده که روح حاکم بر برنامه ­های سلامت روان (مثلاً برنامه ارتقای سلامت روان ۱۳۹۴-۱۳۹۰) تک ساحتی و  مبتنی بر بُعد جسمانی باشد و در نتیجه عمدتاً ناموفق یا ناکارآمد باقی بماند.

غلبه رویکرد بیمار- محور به جای سلامت – محور باعث شده بخش عمده بودجه ­ها و امکانات صرف درمان شود، نه پیشگیری. از این­رو باید رشته­ های روانشناسی و مشاوره محور اصلی برنامه­ های سلامت روانی – اجتماعی قرار گیرند.

منحصر کردن پایش و ارزیابی برنامه ­های سلامت روانی به برنامه ­ریزان و مجریان برنامه ­ها! در حالی که منطقاً فرآیند پایش باید توسط سایر متخصصان سلامت روان انجام گیرد.

کم توجهی به اصول مهم اقتصاد و عدالت در حیطه سلامت روانی – اجتماعی در مقایسه با سلامت جسمی.

فقدان ساماندهی متخصصین حوزه سلامت روان کشور، تضعیف معدود نهادهای خدمت ­رسان و ناتوانی یا کارشکنی در تربیت کارشناسان و متخصصان حوزه سلامت که عمدتاً در ۳-۲ سال اخیر به وقوع پیوست.

با توجه به بحرانی بودن وضعیت سلامت روانی – اجتماعی جامعه و ناکارآمدی سیاست­ های موجود، بسیجِ همه امکانات کشور برای مواجه با این معضل فراگیر، پیشنهاد می­ شود:

ایجاد معاونت سلامت روانی – اجتماعی در ساختار سازمانی نهاد ریاست جمهوری تا وظیفه خطیر ساماندهی سلامت روانی – اجتماعی را با حضور متخصصین حوزه سلامت روان در وزارت علوم، تحقیقات و فن­آوری، سازمان بهزیستی، وزارت کشور، وزارت آموزش و پرورش، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ج.ا.ا.، انجمن­ های علمی و… بعهده گیرد.

وظیفه پایش برنامه­­ های ارتقای سلامت روان، به وزارت علوم، تحقیقات و فن­آوری سپرده شود. لازم به ذکر است که این وزارتخانه، به صورت سنتی، متولی آموزش هزاران متخصص و کارشناس در حیطه سلامت روانی – اجتماعی است و دارای کادر بزرگی از متخصصین آمار و روش­ شناس در سراسر کشور است. به علاوه، بخش اعظم دانش بومی راجع به سلامت روانی – اجتماعی توسط متخصصین این وزارتخانه تولید شده است. بنابراین موجه ­ترین نهاد برای ارزیابی این برنامه­ ها می­ باشد. بدین منظور کمیته پایش سلامت روانی – اجتماعی  با محوریت وزارت علوم تشکیل شود.

حمایت از دوره­­ های تحصیلات تکمیلی سلامت محور در وزارت علوم و سایر وزارتخانه­ ها و سازمان­ ها بعمل آید.

تدوین آیین­نامه سلامت روانی – اجتماعی کشور توسط یک شورای ۵ نفره، مرکب از نمایندگان وزارت علوم، وزارت بهداشت، وزارت رفاه و تامین اجتماعی و ۲ نفر از اساتید دانشگاه با ابلاغ رییس جمهور. با کمک این آیین ­نامه، سیاستگزاری­ ها و پایش سلامت روانی، اجتماعی و معنوی به شکل مطلوب و کاملا ًعلمی انجام خواهد گرفت.

در پایان تاکید می­ کنیم که اهتمام به مسائل و راهکارهای فوق می­ تواند تا حد زیادی راهگشای معضل سلامت روانی – اجتماعی باشد. پس باید در برنامه­ های استراتژیک کاندیداهای محترم به اشکال مختلف لحاظ شوند. بدیهی است که جامعه بزرگ روانشناسان و مشاوران کشور آماده همکاری با دولتی هستند که برنامه مشخصی برای نیل به هدف جامعه سالم و بالنده ارائه دهد. و صد البته، در جریان رقابت های انتخاباتی، برنامه­ های روشنی برای حمایت از سازمانها، نهادها و خدمات روانشناسان و مشاوران معرفی کند.

۱. انجمن روانشناسی تربیتی ایران ۲. انجمن روانشناسی سلامت ایران ۳. انجمن مشاوره ایران ۴. انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان ایران ۵. انجمن ایرانی روانشناسی ۶. انجمن روانشناسی بالینی ایران ۷. انجمن علوم و فناوری ­های شناختی ۸. انجمن روانشناسی اسلامی ۹.انجمن روانشناسی اجتماعی ایران ۱۰. انجمن مطالعات سالمندی ۱۱. انجمن علمی روانشناسی نظامی ۱۲. انجمن روانشناسی کودکان استثنایی ۱۳. انجمن روانشناسی ایران.