غفلت از خدمات دارویی در بیمارستان ها

ارجاع 2 تا 3 درصدی بیماران به خارج از بیمارستان با طرح تحول سلامت/ حداقل 2 هزار و 500 داروساز بیمارستانی در کشور نیاز داریم/ با حمایت بیمه ها سال 96 نسخه پیچی الکترونیک می شود

کیاپرس- رییس سازمان غذا و دارو، گفت: طرح تحول سلامت با ارائه خدمات دارویی و تجهیزات پزشکی بیمارستانی هزینه‌های القایی به کشور وارد نکرده است.
رسول دیناروند رییس سازمان غذا و دارو در نخستین همایش داروسازی بیمارستانی که صبح امروز در پژوهشگاه نیرو برگزار شد، با اشاره به تعداد داروسازان بیمارستانی و کمبودها در این زمینه گفت: ۹۰۰ بیمارستان در کشور وجود دارند که ۵۸۰ مورد آن دولتی بوده و در مجموع ۷۰۰ داروساز بیمارستانی در این مراکز درمانی فعالیت می‌کنند.
وی ادامه داد: اکنون در کشور ۸۵ هزار تخت بیمارستانی وجود دارد که به اعضای هر ۱۱۵ طرح یک داروساز بیمارستانی داریم که از حد استانداردهای بین المللی بسیار پایین تر بوده و این میزان باید به چهار برابر و به عبارتی حداقل ۲۵۰۰ داروساز افزایش پیدا کند.
رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه یکی از ایرادهای که به طرح تحول سلامت وارد می‌کنند هزینه‌های القایی خدمات دارویی و تجهیزات پزشکی است، افزود: تا قبل از طرح تحول سلامت یکی از مشکلات حوزه دارویی در بیمارستان‌ها این بود که همراهان بیمار برای تامین دارو و لوازم پزشکی باید به خارج از بیمارستان مراجعه می‌کردند و خدمات دارویی در مراکز درمانی مورد غفلت قرار گرفته بود که با طرح تحول سلامت این میزان برای بیماران برای تامین لوازم مورد نیاز پزشکی به ۳ درصد رسیده قیمت واقعی افزایش مصرف دارو در هر سال حدود دو تا سه درصد شده است.
وی عنوان کرد: در گذشته خدمات دارویی بیمارستانی و جایگاه دارو ساز  بیمارستانی جایگاه ویژه‌ای نداشت دارو ساز بیمارستانی کاری متفاوت از دارو سازان داروخانه‌های شهری دارند و خدمات دارویی ارائه شده در بیمارستان‌ها حتی با دارو سازی بالینی تفاوت عمده ای می‌کند.
دیناروند ادامه داد: خدمات دارو سازی بیمارستانی در ۲۰ اخیر آسیب دیده و با معضلات جدی ناشی از عدم تعیین تعرفه‌های واقعی و جا ماندن بیمه‌ها مواجه بودیم برای آنکه خدمات دارویی به خوبی ارائه شوند باید همکاری بیمه‌ها پیش از بیش ادامه پیدا کند.
رئیس سازمان غذا و دارو، با بیان اینکه نسخه پیچی در بیمارستان‌ها بسیار متفاوت است، گفت: ۹۰ بیمارستان در کشور خدمات شیمی درمانی ارائه می‌کنند برای بیماران سرطانی معمولا باید چند دارو با هم ترکیب شده و این کار به عهده دارو سازی بیمارستانی بوده، اما متاسفانه خیلی به آن توجه نمی‌شود ما در تلاشیم در طرح تحول سلامت برای ارائه خدمات به بیمار و کنترل هزینه‌ها به جایگاه دارو ساز بیشتر توجه شود.
وی با اشاره به تعداد فارغ تحصیلان دارو سازی در کشور گفت: هزار و ۱۰۰ فارغ تحصیل دارو سازی تربیت شده در کشور داریم که عمدتا در داروخانه‌های شهری فعالیت می‌کنند در شبکه بهداشتی و درمانی بخش‌های نظارتی در معاونت‌های غذا و دارو و بسیاری بخش‌ها کمبود دارو ساز وجود دارد، البته توسعه دارو سازی از نظر کمی نیاز نیست.
دیناروند با بیان اینکه ۵۰ هزار پرونده الکترونیک در شبکه بهداشت و درمان تشکیل شده، افزود: از افراد تحت پوشش ۵۰ درصد از پرونده‌های الکترونیک تکمیل شده و در حوزه دارو زیر ساخت‌های مورد نیاز را تکمیل کردیم با همکاری بیمه‌ها می‌توانیم در سال ۹۶ نسخه پیچی به شکل الکترونیک انجام شود.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: همانطور که در گذشته گفتیم نسخه الکترونیک ۴ تا ۵ سال زمان نیاز دارد تا در کشور به طور کامل اجرایی شود از فرآیند ۵ ساله تاکنون یک سال و نیم آن طی شده و برای ادامه مسیر نیاز داریم تمام فرآیندهای درمانی مثل نسخه پیچی و آزمایشگاه‌ها به صورت الکترونیک در بیایند که در نتیجه آن مدیریت هزینه برای سازمان‌های بیمه گر نیز آسان‌تر می‌شود.
دیناروند با اشاره به بدهی سنگین بیمه‌ها به بیمارستان‌ها و آسیب دیدن خدمات دارویی و از بین رفتن زحمات دارو سازان و معاونت های غذا و دارو برای تامین دارو گفت: بیمارستان‌های طلب‌های سنگینی از بیمه‌ها دارند و به همین دلیل بدهی آنها به شرکت‌های دارویی و تجهیزات پزشکی افزایش پیدا کرده  ما به سختی این حوزه را مدیریت می‌کنیم امیدوارم با کمک بیمه‌ها و دولت مطالبات تسویه شده و بیمارستان‌ها با مشکل مواجه نشوند.
وی ادامه داد: در صورت ادامه این مسیر و افزایش بدهی بیمه‌ها به بیمارستان‌ها این خطر وجود دارد که زنجیره تامین و تجهیزات پزشکی قطع شود پس از قطع این زنجیره زمان زیادی برای بازگشت به شرایط عادی نیاز است تا زخم ناشی از این آسیب التیام پیدا کند.
دیناروند اظهار داشت: ۲۰ قلم داروی پر مصرف در کشور شناسایی شده و معاونان غذا و دارو با کنترل هزینه‌ها و توسعه خدمات افزایش هزینه‌ها ناشی بار القایی را از بین بردند و مصرف دارو و قیمت واقعی آن هر سال حدود دو تا سه درصد افزایش پیدا کرده که با توجه به نرخ تورم و افزایش ارز میزان زیادی محصول نمی‌شود./yjc