گرانی؛ سمی که وارد خون صنعت گردشگری می‌شود

طبیعت سرسبز مازندران به‌دلیل برخورداری از موهبت‌های طبیعی و خدادادی همه ساله مقصد میلیون‌ها گردشگر است و حتی برخی گردشگران حتی سعی می‌کنند روز پایانی هفته را در این طبیعت سرسبز بگذرانند.

البته استانی با دارا بودن این جاذبه‌ها و همچنین این میزان گردشگر طبیعتاً دارای مشکلاتی است که در برخی از آن خارج از اعتبارات استانی و چشم‌انتظار اعتبارات ملی است.

یکی از مسائلی که در کنار جاده‌های استان مشاهده می‌شود بحث تابلوبه‌دستان است که متأسفانه هنوز سامان‌دهی نشده و این موضوع در خور استان گردشگرپذیری مانند مازندران نیست که لازم است در این باره تصمیمی جدی گرفته شود.

همچنین موضوع دیگر اینکه با وجود حضور میلیون‌ها گردشگر باز هم برخی هتل‌های استان در آستانه تعطیلی قرار دارند و مسافران به جای مراجعه به هتل و مهمان‌پذیر علاقه‌مند هستند حتی شب‌ها را دامان طبیعت سپری کنند در صورتی‌که در سایر استان‌ها نخستین موضوعی که از قبل مسافر برای خود در نظر می‌گیرد بحث اقامت است که باید سازوکارهای لازم در این راستا اندیشیده شود.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در این‌باره در گفت‌وگو با فارس، اظهار کرد: خانه‌های استیجاری در استان با عنوان خانه‌مسافر مرسوم و متداول بوده که یک پدیده اجتماعی است که قدمت آن به سالیان سال برمی‌گردد.

مهران حسنی با بیان اینکه میراث فرهنگی از سال ۸۶ در جهت سامان‌دهی بحث خانه‌های استیجاری ورود پیدا کرد، گفت: این موضوع از شهریور ماه سال ۹۴ در مصوبه هیأت وزیران به‌صورت تأسیسات گردشگری در آمد یعنی دقیقاً قانون‌مند شد و مزایایی که تأسیسات گردشگری از آن برخوردار است خانه‌مسافر نیز براساس قانون بهره‌مند می‌شود.

وی تصریح کرد: از زمانی‌که به‌صورت رسمی خانه‌مسافر در مصوبه هیأت وزیران به‌صورت تأسیسات گردشگری مطرح شد سامان‌دهی آن هدفمندتر شد تا با همکاری دیگر دستگاه‌ها بیشتر وارد قضیه شویم.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به اینکه کمیسیون امنیت گردشگری استان تشکیل شد، افزود: بالطبع کمیسیون امنیت گردشگری در شهرستان‌ها به ریاست فرمانداران شکل گرفت که دستگاه‌های مختلف در آن عضو هستند.

حسنی ادامه داد: یکی از موضوعات مهمی که در این کمیسیون‌ها پیگیر می‌شود موضوع خانه‌مسافر در شهرستان‌های مختلف است که جلسات متعددی داشتند و توانستند فعالیت‌های خوبی انجام دهند.

وی با اعلام اینکه در حال حاضر قریب به ۱۵۰ پروانه خانه‌مسافر در سطح استان صادر شد که این تعداد رو به افزایش است، اظهار کرد: در واقع شاید قبل از مصوبه هیأت وزیران شکل قانونی یا غیرقانونی آن مطرح نبود اما از زمان مصوبه این گونه فعالیت تابع قوانین و مقررات شده و کسانی که قصد دارند در این زمینه فعال باشند باید برای گرفتن پروانه اقدام کنند.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به اینکه تاکنون تذکرها و اخطارها در سطح استان به افراد بسیاری داده شده است، افزود: این حرکت نیاز به زمان دارد تا بتوانیم فرهنگ‌سازی برای مسافران و صاحبان این دسته از اماکن داشته باشیم.

حسنی یادآور شد: باید مسافران متوجه باشند مکانی که اقامت می‌کنند امنیت و ایمنی لازم را داشته باشد و هدف ما این است این مسائل را در این طرح پیگیری کنیم.

وی بیان کرد: افرادی که در طرح سامان‌دهی خانه‌مسافر قرار می‌گیرند لباس متحدالشکلی دارند، کاور آبی آسمانی و کلاهی با آرم سازمان میراث فرهنگی و مردمی که علاقه‌مند به استفاده از این اماکن هستند حتماً به این افراد مراجعه کنند که در داخل کیوسک‌ها به‌عنوان مراکز اطلاع‌رسانی و رزروراسیون خانه‌مسافر و سایر اماکن هستند.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با تأکید بر اینکه گردشگران از مراجعه به افرادی که با تابلو در کنار خیابان‌ها هستند خودداری کنند، خاطرنشان کرد: به‌طور حتم با دقتی که مسافران در این راستا داشته باشند می‌توانیم این طرح را ارتقا دهیم و همچنین می‌توانیم امنیت مسافران را که با عنوان مهمان وارد استان می‌شوند حفظ کرده و از این نگاه روسفید و میزبان خوبی برای گردشگران باشیم.

حسنی درباره بحث نرخ واحدهای اقامتی، تصریح کرد: با توجه به اینکه مازندران استانی است که به‌صورت فصلی واحدهای اقامتی کار می‌کنند، نرخی از قبل در اختیارشان بوده که در حال حاضر سازمان میراث فرهنگی افزایش نرخ‌ها را کنترل کرده است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر برای دی ماه امسال براساس نرخ تورم بانک مرکزی سازمان میراث فرهنگی افزایش ۱۲ درصدی نرخ را براساس اصول و منطبق اعمال کرده است، گفت: البته افزایش نرخ به‌صورت منطقی به‌دلیل اینکه سالانه سایر اقلام نیز افزایش نرخ دارند یک امر بدیهی است ولی اینکه طالب نرخ بیشتر باشند صاحبان اماکن اقامتی باید به سمتی بروند خدمات دیگری را در کنار واحدهای اقامتی تعریف کنند و بتوانند از محل درآمد آنها نرخ واحدها را پایین بیاورند تا همه اقشار جامعه از خدمات این اماکن برخوردار شوند.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اعلام اینکه گرداندن یک تأسیسات گردشگری هزینه‌های بسیاری دارد، افزود: ولی در کنار آن صاحبان اماکن اقامتی می‌توانند تدبیر داشته باشند و به‌جای اینکه صرفاً در هتل اتاق به فروش برسانند خدمات جانبی تعریف کرده تا از محل آنها بتوانند درآمد مطلوبی کسب کنند و خودشان نرخ اتاق را پایین بیاورند که همه مردم جامعه از خدمات آنها بهره‌مند شوند.

حسنی تصریح کرد: اعتقاد ما این است گرانی در صنعت گردشگری در واقع یک سمی است که در خون گردشگری می‌رود و موجب عدم استقبال گردشگر می‌شود.

وی ادامه داد: ما به‌عنوان استان گردشگرپذیر هستیم و هرساله افتخار میزبانی از میلیون‌ها گردشگر را داریم که باید با تدبیر این موضوع را پیش ببریم تا بتوانیم همه امکانات را با اصول منطقی نرخ‌ها به گردشگران ارائه کنیم.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با بیان اینکه صنعت گردشگری وابسته به اصول و موضوعات مختلف در پیرامون خود است، اظهار کرد: هر نوع گرانی می‌تواند موجب شود که گردشگر اقبال دوباره نداشته باشد و مقصد دیگری را برای سفر خود انتخاب کند.

حسنی در پایان گفت: امسال یک افزایش منطقی براساس نرخ تورم بانک مرکزی اتفاق افتاده که سیاست سازمان است و داریم به سمت منطقی‌سازی نرخ‌ها حرکت می‌کنیم.

با توجه به اینکه مازندران سالانه میزبان گردشگران بسیاری است مشاهده  موضوعاتی از جمله تابلو به دستان شایسته این استان گردشگرپذیر نیست، امیدواریم نوروز امسال نیز بتوانیم بهتر از سال‌های گذشته میزبان خوبی برای گردشگران باشیم و مازندران گزینه اول سفر گردشگران باشد./فارس