روزانه هفت تا 10 نفر در لیست انتظار دریافت عضو فوت میکنند

کتایون نجفیزاده در حاشیه کنفرانس علمی مرگ مغزی و اهدای عضو دانشگاه علوم پزشکی بابل در گفتوگو با خبرنگار فارس در بابل، اظهار کرد: با وجود این تعداد بیماران مرگ مغزی باید 2 هزار و 500 تا 4 هزار اهدا عضو داشته باشیم اما در سال 92 تنها 665 مورد اهدا عضو داشتیم یعنی تعداد زیادی از اعضا داخل خاک شدند که شایسته چنین کشوری با وجود مردم ایثارگر نیست.

وی با اشاره به اینکه روزانه هفت تا 10 نفر در لیست انتظار دریافت عضو فوت میکنند، افزود: شبکه فراهمآوری اعضا پیوندی در سال 81 طراحی شد ولی در کشور گسترش پیدا نکرد، با اینکه در هیئت وزیران در سال 81 در راستای این طرح مطرح شد که همه دانشگاههای علوم پزشکی موظف به راهاندازی این شبکه هستند اما تنها 14 دانشگاه این کار را انجام دادند و بسیاری از دانشگاهها پوشش فراهمآوری نداشتند.
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت تصریح کرد: علت دیگر هدر رفت اعضا قابل پیوندی در بیماران مرگ مغزی نبود شخص خاصی برای مراقبت از بیمار مرگ مغزی و کسی که بتواند با خانواده بیمار مرگ مغزی ارتباط برقرار کند برمیگردد.
نجفیزاده از اجرا طرح مدل ایرانی شبکه فراهمآوری و پیوند اعضا در کشور خبر داد و خاطرنشان کرد: در این طرح همه دانشگاههای علوم پزشکی مکلف به ایجاد واحد فراهمآوری هستند.
وی با اشاره به مزایای برجسته این طرح اضافه کرد: در این طرح سعی شده تا بخش عضو به صورت علمی و درست در کشور ارتقا یافته و از طرفی نیز شبکه پیوند اعضا در کشور گسترش یابد با این هدف که اعضایی که برداشت میشوند درست پیوند شوند و دسترسی مساوات و عادلانه به امکانات فراهمآوری و پیوند اعضا داشته باشند.
این مسئول به اطلاعرسانی درست و حمایت رسانهها به این بخش تاکید کرد و یادآور شد: اگر سیستم برنامهریزی شده کار کند و رسانهها فرهنگسازی درست و مناسبی داشته باشند و به مردم اطلاع دهند که اعضا بیمار مرگ مغزی قابل خرید و فروش اعضا نیست بلکه توسط خانواده اهدا میشود و پولی بابت این اقدام خیر دریافت نمیشود میتوان شبهات موجود را از بین برد.
نجفیزاده با اعلام اینکه کشور نیازمند 53 واحد فراهمآوری است که در حال حاضر 16 واحد راهاندازی شد، ادامه داد: هم اکنون 25 هزار نفر بیمار نیازمند به دریافت اعضا داریم.
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت گفت: واحد فراهمآوری واحد بابل در حوزه شناسایی کار میکرد و به تهران منتقل میشد که هم اکنون این امکان فراهم شد که عمل پیوند بیماران نیازمند دریافت عضو در خود بابل صورت گیرد و نیازی به انتقال بیمار به تهران نیست.